Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Opinionsmätning: Fi kommer in i riksdagen

Foto: Christian Örnberg

Fi kommer in i riksdagen.

Och de rödgröna vinner valet – med eller utan Fi.

Detta enligt YouGovs senaste opinionsmätning.

– Det är väldigt roligt och väldigt uppmuntrande, säger Gudrun Schyman.

FAKTA

M 21, 2

C 6,4

Fp 6,2

Kd 5,8

Mp 8

S 29,5

V 6,8

Fi 4

Sd 11,1

Övriga 1,1

Fakta/så gjordes mätningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 8-10 september 2014. 1517 intervjuer har genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet 2010

Alliansen har knappat in på de rödgrönas övertag, stödet ökar med 2,3 procentenheter, visar mätningen som YouGov gjort för Metro.

– Den stora trenden är att gapet minskar tack vare att vi satt jobben i fokus och att de rödgröna är splittrade. Vi känner stark medvind och det gör oss sporrade att kämpa extra hårt de sista dagarna, säger Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna.

Samtidigt har stödet det för de rödgröna partierna sjunkit med 2,6 procentenheter på bara en vecka.

– Vi har senaste dagarna sett olika mätningar med olika resultat. Svenska folket vill ha en ny regering och för att få det måste man rösta på Socialdemokraterna, säger Carin Jämtin, pressekreterare för Socialdemokratrena.

Yougovs mätning visar att Feministiskt Initiativ tar sig över fyraprocentsspärren, vilket skulle kunna innebära ett ordentligt försprång för de rödgröna.

– Jag fick nyss höra om den nya mätningen. Det är väldigt roligt och väldigt uppmuntrande. Det stämmer överens med det som vi har pratat om länge att det är en intensiv och växande rörelse som kommer att bära enda in i riksdagen. Och det är alltid roligt att få ett kvitto på det. Det är väldigt kul, tycker jag, säger Gudrun Schyman och fortsätter:

– Det är en injektion till våra tappra valarbetar som är ute och sliter. Det är väldigt uppmuntrande siffror.

Gudrun Schyman berättar att det är ett högt tempo nu och att de jobbar in i det sista.

– Vi håller bara på med valrörelsen, vi är ute på gator och torg och jag kör mina homepartyn på löpande band. Det är full fart från morgon till kväll, långa dagar och korta nätter. Det är en oerhörd intensitet. Vi är ju bara volontärer allihop så vi har det här, mun mot mun-metoden och ett gediget fotarbete. Det är det som kommer att ta oss ända in i riksdagen, säger Schyman.

Leif Lewin, professor i statskunskap, säger att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om Fi.

– Mätningen är inte helt säkerställd, så man ska vara lite försiktig i att dra slutsatser, säger han.

"Många har inte bestämt sig ännu"

Om Fi inte kommer in blir det mer osäkert.

Då står det 44,3 procent (de rödgröna) mot 39,6 procent (Alliansen). En total skillnad på 4,7 procent.

Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till Metro att de rödgröna redan nu har ett så stabilt övertag att det inte spelar någon roll:

– Många har inte bestämt sig ännu men man vet också att det är hyfsat många av de som byter parti som byter inom blocken. Tappar Fi väljare så hamnar de troligtvis ändå inom samma block. Så bakslaget, baserat på YouGovs siffror, behöver inte bli alltför stort. Det gör den rödgröna ledningen ganska stabil, både med och utan Fi.

Yougovs väljarbarometer baseras på svar från en självrekryterad webbpanel. Därför går det inte att på samma sätt som vid slumpmässigt rekryterat urval (som exempelvis Demoskop, Sifo och Novus använder) slå fast vad som ligger inom felmarginalen för varje parti.