Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är SD Sveriges tredje största parti

Gjorde éntre till Manowar. Jimmie Åkesson klev upp på scenen strax före 23 i går kväll. Foto: Anders Wiklund/TTFoto: Anders Wiklund / Tt

När den gula SD-stapeln växte på storbildsskärmen exploderade SD:s valvaka i glädje. Trots alla avslöjanden om grov rasism i partiet mer än fördubblade SD sitt resultat.

SD-strategernas favoritcitat från filmen Rocky hade åter besannats: "Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen, och fortsätta röra dig framåt."

När Fredrik Reinfeldt klockan 23.18 meddelade sin avgång jublade SD:arna nästan så taket lyfte.

Valvakan: Vasavarvet, Stockholm

Partiledarens tal

Åkesson var segerviss efter en vågmästarroll som kan ge den nya regeringen huvudvärk. Men det var inget episkt tal det var valresultaten som drog ned de största applåderna.

Mat & dryck

SD bjöd på en trendig meny med delikata smårätter. Förmodligen närproducerade och nyttiga dessutom. Den som hade hoppats på en hederlig plankstek eller svensk husman blev besviken.

Underhållning

Partiets egna ståuppkomiker Jörgen Fogelklou drog några göteborgsvitsar, visade bilder på bilar och allt utmynnade i dans till house. Som en kväll på valfritt stadshotell någonstans nära dig.

Stämning

Sverigedemokraterna var taggade till tusen. Alla siffror pekade åt rätt håll för partiet. Det enda som drog stämningen från en femma var den märkliga känslan av att någon inte fick komma in trots att de stod på gästlistan.

Sverigedemokraterna

12,9% +7,2

49 mandat +29 mandat

Han står längst fram vid scenen på Sverigedemokraternas valvaka, riksdagsmannen Kent Ekeroth. Blicken: riktad mot storbildsskärmen i spänd förväntan. Så presenterar SVT:s Claes Elfsberg äntligen siffrorna.

Kent Ekeroth, i grå glansig kostym och blå skjorta, skriker rakt ut när SD-stapeln skjuter i höjden:

- Woohoo! Woohoo!

Runt honom exploderar partikamraterna i glädje. De viftar med svenska flaggor, skriker "yes!" och kramas. Konferencieren Jörgen Fogelklou greppar mikrofonen:

- Sveriges tredje största partiiiiii!

Kent Ekeroth klappar händerna. När SVT visar dystra ansikten på Moderaternas valvaka skrattar han högt och pekar:

- Kolla på dom! Kolla på dom andra! Det är bara ett parti som kommer att jubla efter den här kvällen.

För två år sedan hängde Kent Ekeroth löst.

SD:s motsvarighet till Anders Borg, partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist, fick lämna riksdagen och partiet efter att Expressen publicerat en film från en blöt festnatt. I filmen syns en aggressiv Almqvist som dömer ut komikern Soran Ismail på grund av hans ursprung: "Det är inte ditt land, det är mitt land!". Almqvist kallar dessutom en kvinna för hora, samt beväpnar sig med metallrör.

Många avslöjanden

Den som höll i kameran var Kent Ekeroth. Han ingrep inte när SD-kompisen Almqvist vräkte ur sig rasism och sexism, utan fortsatte filma. Filmen visar hur även Kent Ekeroth plockar upp ett metallrör, beredd att slåss.

Erik Almqvist blev tvungen att avgå och lämna partiet. Kent Ekeroth klarade sig kvar. Krishanteringen: en "time-out".

- I en vecka, säger han.

Sverigedemokraterna har ett favoritcitat. Det kommer från boxningsfilmen "Rocky" med Sylvester Stallone:

"Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen, och fortsätta röra dig framåt. Det är så du vinner."

SD har tagit enormt mycket stryk den senaste mandatperioden. Det har sällan gått en månad utan att någon partiföreträdare avslöjats med att ha spytt ur sig rasism. Sverige har tvingats vänja sig vid en ny sorts retorik från politiker i ett riksdagsparti:

"Skicka ut alla zigenare ur landet med totalförbud att återvända". "Era jävla halvapor jag vill döda er". "Parasiter." "Bättre att Sverige blir invaderat av kackerlackor än av afrikaner."

Den senaste veckan har Expressen och Researchgruppen exponerat femton SD-kandidater som hetsat mot grupper som romer, muslimer, araber och homosexuella.

I fredags avslöjade Aftonbladet att ett team från partiets tv-kanal SD-TV smygfilmat människor i förorter och fällt kommentarer som "där fick jag en neger!".

Fortsatt framåt

Det skulle gå att fylla hela tidningen med SD-skandaler från mandatperioden. Rasismen har visat sig på alla nivåer, från gräsrötter ändå upp i partiledningen.

Senast i tisdags tvingades ordföranden i SD Stockholm och partiets affischnamn i huvudstaden lämna sin kandidatur. Christoffer Dulny hade hetsat mot romer och invandrare samt skrivit "araberna har våldsammare gener".

Trots alla de här smällarna ändå har SD, precis som i citatet från filmen Rocky, fortsatt att röra sig framåt.

Varför?

Det viktigaste svaret är att frågor om invandring har hamnat högre upp på den politiska agendan, och att SD är det enda partiet som vill minska invandringen.

"Inget annat att rösta på"

Opinionsmätningar har visat att runt var femte väljare gillar SD:s invandringspolitik bäst. Vid tidigare val har migrationsfrågor rankats lägre. Även om många gillat SD:s anti-invandringslinje har de flesta ändå till slut röstat på andra partier.

Nu, när rekordmånga syriska flyktingar söker skydd i vårt land, har migrationsfrågor stigit i betydelse. Kommunalråd på olika håll har slagit larm om brist på bostäder och uttryckt oro över att för att alltför många flyktingar kommer till deras ort.

Jag talar med en del väljare som säger sig tycka illa om rasismen i partiet, men som ändå vill att Sverige ska agera för att minska flyktinginvandringen. "Vi har inget annat att rösta på", säger de.

Sen finns det väljare som störs mer av mediers kampanjer mot SD än av rasismen i partiet. De ser SD som ett stort fuckfinger mot det svenska etablissemanget, en protest mot vad de uppfattar som en förtryckande politiskt korrekt konspiration mellan medier och etablerade politiker.

Samtidigt arbetar SD målmedvetet och långsiktigt på att bryta sin politiska isolering. De är outsiders nu - men vill in i värmen. De vill förändra Sverige så mycket att SD:s nationalism blir mainstream.

Medan SD:s discjockey spelar "Euphoria" med Loreen och "Magaluf" med Orup talar festklädda SD:are hoppfullt om Moderaterna. Tänk om de kunde bli lite mer som Gamla Moderaterna igen, mer konservativa och mindre liberala! Och få en annan ledare, mindre SD-fientlig än Fredrik Reinfeldt.

- Jag har talat med tre moderata riksdagsmän som vill samarbeta med SD, säger riksdagsmannen Richard Jomshof, som tillhör partiets inre krets.

Mattias Karlsson, ett av SD:s tyngsta namn, ser Sverige som "extremt" och vill att det ska bli "mer normalt". Han hoppas på en dansk eller norsk utveckling i Sverige - där Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet släppts in i den politiska värmen.

Mattias Karlssons ögon är trötta efter en lång valrörelse, men det glimmar till i dem när han talar om hur han tror att SD kommer att förändra Sverige.

- Det måste växa fram en konservativ folkrörelse i Sverige. Jag vill bredda partiets verksamhet: tankesmedjor, medier... Det ska bli en folkrörelse som den klassiska socialdemokratiska rörelsen.

Mer städat än 2010

Jag har bevakat SD i många år nu. Mattias Karlsson och jag har pratat om det här förr. Fast för några år sedan brukade han säga "nationalistisk folkrörelse". Nu har SD:s strateger insett att ordet nationalism inom politiken kan låta extremistiskt i somligas öron.

Ompaketeringen fortsätter. Om SD-valvakan för fyra år hade hockeystämning och luktade red bull och vodka, så är 2014 års SD-vaka mer städad. Mindre testosteron, mer bubbelvin och pastellfärger.

Fast när Jimmie Åkesson strax före klockan 23 gör entré dånar hårdrocken: "Call to Arms" med Manowar. Åkesson strålar:

- Sverigevänner! Nu är vi Sveriges tredje största parti!

Kent Ekeroth, riksdagsmannen som överlevde järnrörsskandalen, jublar åt sin partiledare. Ekeroth har en vision för valet 2018: "då ska vi få 20 procent". Jag frågar vad han tycker om Rocky-citatet, om att kunna ta stryk och ändå röra sig framåt.

- Det är precis så det är. Vi går framåt. Och hur mycket gammelmedia än ljuger så kan de inte stoppa oss.

Klockan 23.18 meddelar Fredrik Reinfeldt från en storbildsskärm att han avgår.

SD:arna jublar så taket nästan lyfter.

 

Niklas Orrenius

Dagens Nyheter