Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationella fronten blir störst i Frankrike

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nationella Fronten blir klart största parti i Frankrike på 25 procent.
Foto: Yoan Valat / Epa / Tt

Nationella Fronten blir klart största parti i Frankrike på 25 procent mot högerns UMP 20 procent. Socialisterna gör återigen ett uruselt val och får endast 15 procent.

– Folket har talat. De vill återfå sin identitet och ta ödet i sina egna händer, sa partiledaren Marine Le Pen på sin valvaka.

Det blåser rejäl medvind för Nationella Fronten i Frankrike. Partiet som leds av Marine Le Pen och som grundades av hennes far Jean-Marie Le Pen är i EU-valet Frankrikes största.

Med 25 procent av rösterna sopar det mattan av de övriga partierna. Högerns UMP fick 20 procent och socialisterna och president Hollande fick endast 15 procent. Nationella Fronten gick från drygt 6 procent för fem år sedan till alltså 25 procent och får därmed 24 mandat i parlamentet, enligt de första prognoserna.

Idag har partiet tre mandat och är grupplös i parlamentet. Men allt tyder nu på att Nationella Fronten kan samla krafter tillsammans med bland annat österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, och belgiska Vlaams Belang och bilda en ny parlamentsgrupp.

Nått längre

Marine Le Pens förnyelse av partiet har därmed nått ännu längre än när hennes pappa gick till en andra valomgång i det franska presidentvalet 2002. Då gick fransmännen ut och röstade för Jaques Chirac och mot Nationella Fronten. På söndagen röstade de för Marine Le Pen och emot François Hollande.

På Nationella Frontens högkvarter i Nanterre, strax väster om Paris, jublade partiets anhängare.

– Det är en stor ära att få sådant förtroende. Det nya hoppet kommer att förena oss och skapa en framtid för våra barn, sa Marine Le Pen under en pressträff.

Den franske premiärministern Manuel Valls, som tillhör det socialistiska partiet, PS, var ordentligt besviken efter nederlaget.

– Det här är ett väldigt allvarligt läge för Frankrike och Europa. Resultatet är mer än en varning; det är en chock, en jordbävning, sa han under en pressträff på söndagskvällen.

Väntat

Flera EU-parlamentariker som Expressen träffade under valvakan i Bryssel var inte förvånade över Nationella Frontens framgångar.

– Partiet har lyckats tona ner sin antiislamiska profil och det har gett Marine Le Pen ökat stöd trots uttalandet förra veckan, sa skotten Struan Stevenson som ingår i den konservativa gruppen ECR.

Han syftade på det valmöte då partiets grundare och EU-parlamentariker Jean-Marie Le Pen sa att det vore bra om ebolaviruset spreds. På tre månader skulle Frankrikes problem med invandring då kunna lösas, menade Le Pen.

Phil Henrick som kandiderar för brittiska Ukip, som ingår i gruppen EFD, menade att framgångarna för Nationella Fronten beror på missnöje i Frankrike.

– På många håll ökar euroskepticismen, därför går också Ukip framåt i Storbritannien, säger Phil Henrick som dock understryker att gruppen EFD aldrig skulle samarbeta med Marine Le Pen i parlamentet.

Drygt 43 procent av 44 miljoner röstberättigade fransmän röstade vid söndagens val.