Mysteriet utrett: Så uttalas Löfvens namn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För alla er som undrar hur Stefan Löfvens efternamn egentligen ska uttalas kommer här svaret: "Löven".
Foto: Olle Sporrong

"Löven" eller "Lövén".

För alla er som undrar hur Stefan Löfvens efternamn egentligen ska uttalas kommer här svaret: "Löven".

- Jag har trott att jag hette "Lövén", men sedan när jag träffade min biologiska mor och bror, så sade de att jag egentligen heter "Löven", berättar S-ledaren i en intervju i RIX MorronZoo.

Stefan Löfven stavar sitt namn utan accent, men han uttalar det som om det fanns en akut accent på bokstaven e. Medierna har anpassat sig efter hur han själv uttalar sitt namn och enligt folkbokföringen ska namnet också stavas med akut accent. Men varför skriver han då namnet som han gör?

Mysteriet kring S-ledarens namn utreddes grundligt i en intervju i ROX MorronZoo i morse.

- Adam (Alsing) undrar om du egentligen heter "Löven", eftersom du inte har någon accent, frågade Markoolio, en av programledarna.

- Det är en mycket intelligent fråga. Faktum är att det är så, svarade Löfven.

Det var Löfvens biologiska mor och bror, som han träffade först i 20-årsåldern, som förklarade att han uttalade sitt namn fel.

- När jag växte upp och det kom brev från myndigheter, så var det med en accent. Så jag har ju trott att det hette "Lövén". Sedan när jag träffade min biologiska mor och bror, så sade de att jag egentligen heter "Löven", berättar S-ledaren.

Han tänkte ändra sitt namn, eftersom det skulle uttalas "Löven", men det blev för krångligt. Han fortsatte att uttala namnet fel, men började stava det utan accent.

- Jag kontaktade skattemyndigheterna och sade att vi måste ändra på detta, men det var inte så lätt, utan det är en lång procedur. Så jag struntade i det. Men sedan har jag blivit så van vid att säga "Lövén", så nu går jag inte över till något annat.

- Då har ju jag sagt rätt hela tiden, jag som har vägrat säga "Lövén" när det står "Löven", utbrast Adam Alsing, som också leder RIX MorronZoo.