Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP utesluter inte mer resurser till försvaret

Anders Wallner, MP. Foto: Anna-Karin Nilsson

Miljöpartiet stänger inte dörren för ökade försvarsanslag - trots att man under valrörelsen sagt tydligt nej till mer resurser till militären.

– Frågan blir förstås särskilt viktig när ett av partierna som sitter i regering är med i en överenskommelse och ett annat inte är det. Så man får se hur man löser den frågan, säger Anders Wallner till Expressen.se

Samtidigt medger han att inga regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna har startats - men att man har fört samtal i helgen.

Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet, pressades hårt i Agenda om de många motsättningar som finns mellan dem och den tippade regeringspartnern.

På en rad stora punkter, som Bromma flygplats och Förbifart Stockholm, kärnkraften och försvarspolitiken, finns motsättningar mellan de två partierna.

Socialdemokraterna har sedan tidigare ställt sig bakom försvarsberedningens krav på ökade anslag till Sveriges försvar.

Mot bakgrund av det förbereder sig nu MP för tuffa förhandlingar med Socialdemokraterna.

Anders Wallner säger i Agenda att han inte stänger dörren för att stödja Socialdemokraternas inställning till ökade försvarsanslag.

– Vi måste komma överens. Det här är ett nytt kapitel för Miljöpartiet och vi måste ha en gemensam hållning, sa han.

"Behöver mer samarbete"

Så ni öppnar upp för att ställa er bakom det?

– Så är det i alla sakfrågor. Sverige behöver mer samarbete och mindre blockpolitik, svarade Wallner.

Vill räkna in fler hot

På frågan om hur han ser på att det finns ett starkt stöd för nedrustning inom partiet svarade han kort:

– Vår drivkraft är att förändra samhället och åstadkomma förändring.

Miljöpartiets inställning till försvarspolitiken är enligt Anders Wallner att man måste se på den ur ett bredare perspektiv och räkna in fler hot än de rent militära.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte vill riva upp Försvarsberedningens beslut. Wallner kunde under söndagskvällen inte lämna något besked om Miljöpartiets position.

- Det får vi se i förhandlingarna framöver hur man gör med den sortens överenskommelser som finns mellan flera partier. Och hur man som regering tar ansvar för de frågorna. Frågan blir förstås särskilt viktig när ett av partierna som sitter i regering är med i en överenskommelse och ett annat inte är det. Så man får se hur man löser den frågan.

När han tillfrågades om incidenten med de två ryska jaktplanen på svenskt territorium som Expressen kunde avslöja i veckan svarade han i Agenda:

– Det är oerhört allvarligt. Vår hållning är att försvaret måste väga in de andra hoten mot Sverige som miljö- och klimatförstöringar.

"Tittar på S förslag"

Men några regelrätta regeringsförhandlingar har ännu inte börjat mellan de två partierna, medgav Anders Wallner.

- Inga regelrätta förhandlingar, men vi har löpande kontakt, kommenterade han.

Efter utfrågningen i ”Agenda” säger han till Expressen.se att partiet nu förbereder sig för kommande förhandlingar:

- Vi går igenom våra egna förslag och tittar på Socialdemokraternas förslag och har förstås samtal mellan partierna om hur man kan komma framåt och hitta bra politik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!