Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

MP i kampanjkrig mot SD om tiggarna

Publicerad

Kritiken mot SD:s valaffischer om att "stoppa det organiserade tiggeriet" trappas upp.

Natten mot lördagen byter MP ut sina digitala valaffischer i Stockholm, Göteborg och Malmö, till nya med ett budskap riktat direkt mot Jimmie Åkesson.

– Fem i tolv i natt så byter vi våra valaffischer mot en uppmaning till Sverigedemokraterna: Slå inte på dem som ligger utan slå på oss i stället. Det är så det ska föras politisk debatt i Sverige, säger Gustaf Fridolin till Expressen.se

Sverigedemokraterna startade nyligen sin slutspurt inför EU-valet 25 maj med att köpa reklamplats i Stockholms tunnelbana. 

Men partiets annonser har mött enorm kritik, särskilt en av affischerna med texten "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator".

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin är en av dem som reagerat, bland annat genom en debattartikel han skrev på Expressen.se tidigare i veckan, som delats över 43 000 gånger, och där han bland annat skrev:

"Så sverigedemokrater. Häng gärna ut mig på era affischer. Använd er stora valkassa till att försöka sänka Miljöpartiet, just som ni lovat. Men sparka inte på dem som ligger. Att ge sig på någon som inte kan försvara sig, är det sådant ni tycker ska vara svenskt?"

"Har inget emot om det kommer rallarsvingar mot Miljöpartiet"

Gustaf Fridolin säger till Expressen.se att han tidigare aldrig varit med om att något han skrivit delats så mycket och skapat sådan debatt.

– Det är nog ingenting jag varit med om som blivit så spritt, och så många på gatan kommit med tankar och kommentarer runt. Vi ser ju att vi är väldigt många som är trötta på det organiserade spridandet av fördomar i den politiska debatten. Sverigedemokraterna har verkligen gått över en gräns när man använder sin valkassa till att slå mot dem som inte alls kan försvara sig. Jag tar gärna hårda politiska debatter och har inget emot om det kommer rallarsvingar mot Miljöpartiet, men vi ska inte ha en politisk debatt i Sverige där man plockar politiska poäng på att sparka på dem som ligger, säger Gustaf Fridolin.

Nu trappas MP:s kritik mot Sverigedemokraterna upp. 23.55 natten till lördagen kommer (MP) byta ut alla sina budskap på digitala valaffischer på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nya budskapet blir precis som i Expressen: "Häng ut mig i stället".

– Det är inte bara vi som har sett hur den här gränsen har passerats, utan hela det humanistiska Sverige har vaknat. Och då vill vi göra vår lilla del för att vara en del av den rörelsen. Det kan vara hårt mellan partierna men man ska inte sparka på människor som av rasismen och fattigdomen ute i Europa tvingats lämna sina länder för att försöka jobba eller till och med tigga ihop några slantar att skicka till sin familj, säger Gustaf Fridolin.

"Vi delar ju den grundanalysen"

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, säger till Expressen.se om MP:s kommande valkupp mot SD.

– Det är ganska tydligt att Gustaf Fridolin inte heller förstår den här problematiken, och tror att vi har haft som mål att ge oss på några enskilda människor. Vi har i intervjuer varit väldigt tydliga med att det är ett svårt socialt problem som ligger bakom det här, och det är det som EU måste ta tag i. Vi delar ju den grundanalysen att det finns svåra sociala problem i framför allt Rumänien och Bulgarien, och företrädelsevis riktade mot den romska gruppen. Och det är ingenting vi tycker är bra heller, utan det är det vi försöker få bukt med, säger Linus Bylund.

Fotnot: Tidpunkten för nattens lansering av de nya valaffischerna från (MP) har koppling till fem i tolv-rörelsen, som under drygt 20 års tid bedrivit opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt