Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP i kampanjkrig mot SD om tiggarna

Bilden är ett montage.

Kritiken mot SD:s valaffischer om att "stoppa det organiserade tiggeriet" trappas upp.

Natten mot lördagen byter MP ut sina digitala valaffischer i Stockholm, Göteborg och Malmö, till nya med ett budskap riktat direkt mot Jimmie Åkesson.

– Fem i tolv i natt så byter vi våra valaffischer mot en uppmaning till Sverigedemokraterna: Slå inte på dem som ligger utan slå på oss i stället. Det är så det ska föras politisk debatt i Sverige, säger Gustaf Fridolin till Expressen.se

Sverigedemokraterna startade nyligen sin slutspurt inför EU-valet 25 maj med att köpa reklamplats i Stockholms tunnelbana. 

Men partiets annonser har mött enorm kritik, särskilt en av affischerna med texten "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator".

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin är en av dem som reagerat, bland annat genom en debattartikel han skrev på Expressen.se tidigare i veckan, som delats över 43 000 gånger, och där han bland annat skrev:

"Så sverigedemokrater. Häng gärna ut mig på era affischer. Använd er stora valkassa till att försöka sänka Miljöpartiet, just som ni lovat. Men sparka inte på dem som ligger. Att ge sig på någon som inte kan försvara sig, är det sådant ni tycker ska vara svenskt?"

"Har inget emot om det kommer rallarsvingar mot Miljöpartiet"

Gustaf Fridolin säger till Expressen.se att han tidigare aldrig varit med om att något han skrivit delats så mycket och skapat sådan debatt.

– Det är nog ingenting jag varit med om som blivit så spritt, och så många på gatan kommit med tankar och kommentarer runt. Vi ser ju att vi är väldigt många som är trötta på det organiserade spridandet av fördomar i den politiska debatten. Sverigedemokraterna har verkligen gått över en gräns när man använder sin valkassa till att slå mot dem som inte alls kan försvara sig. Jag tar gärna hårda politiska debatter och har inget emot om det kommer rallarsvingar mot Miljöpartiet, men vi ska inte ha en politisk debatt i Sverige där man plockar politiska poäng på att sparka på dem som ligger, säger Gustaf Fridolin.

Nu trappas MP:s kritik mot Sverigedemokraterna upp. 23.55 natten till lördagen kommer (MP) byta ut alla sina budskap på digitala valaffischer på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nya budskapet blir precis som i Expressen: "Häng ut mig i stället".

– Det är inte bara vi som har sett hur den här gränsen har passerats, utan hela det humanistiska Sverige har vaknat. Och då vill vi göra vår lilla del för att vara en del av den rörelsen. Det kan vara hårt mellan partierna men man ska inte sparka på människor som av rasismen och fattigdomen ute i Europa tvingats lämna sina länder för att försöka jobba eller till och med tigga ihop några slantar att skicka till sin familj, säger Gustaf Fridolin.

"Vi delar ju den grundanalysen"

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, säger till Expressen.se om MP:s kommande valkupp mot SD.

– Det är ganska tydligt att Gustaf Fridolin inte heller förstår den här problematiken, och tror att vi har haft som mål att ge oss på några enskilda människor. Vi har i intervjuer varit väldigt tydliga med att det är ett svårt socialt problem som ligger bakom det här, och det är det som EU måste ta tag i. Vi delar ju den grundanalysen att det finns svåra sociala problem i framför allt Rumänien och Bulgarien, och företrädelsevis riktade mot den romska gruppen. Och det är ingenting vi tycker är bra heller, utan det är det vi försöker få bukt med, säger Linus Bylund.

Fotnot: Tidpunkten för nattens lansering av de nya valaffischerna från (MP) har koppling till fem i tolv-rörelsen, som under drygt 20 års tid bedrivit opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism.