För tre år sedan var dåvarande S-ledaren Håkan Juholt övertygad om att han skulle bli statsminister i höst. I dag är han inte aktuell för något annat uppdrag än riksdagen, enligt Expressens källor.
Andra kända S-profiler som får nobben av Stefan Löfven - trots att de själva är intresserade av en comeback - är förra justitieministern Thomas Bodström och förra EU-kommissionären Margot Wallström.
Wallström har vid flera tillfällen gjort klart att hon vill göra comeback.
Redan i våras sa hon till Expressen att hon "fått tillbaka lusten till partipolitiken":
- Nu med en ny partiledare är det viktigt igen, och det känns roligt igen. Jag vill uttrycka mitt stöd och mitt starka förtroende för Stefan Löfven.
Går inte hem
Häromdagen skrev Dagens Industri att hon siktar in sig på posten som utrikesminister.
- Jag är intresserad av utrikespolitiken och har varit aktiv, bland annat genom FN-uppdraget, så det är klart att jag hoppas få vara delaktig i utrikesdebatten, säger hon till tidningen.
Men att så öppet fiska efter ett ministerjobb går inte hem hos partiledningen.
Margot Wallström, som enligt Dagens Industri blev mångmiljonär på uppdraget som EU-kommissionär, ifrågasätts internt för jobbet som hon utfört för det kommersiella Postkodlotteriet.
Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet konstaterar att Wallström varit borta länge från svensk politik och tror att partiledningen kan ha gjort sådana överväganden.
"Inte förvånande"
Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet förstår Stefan Löfvens tveksamhet.
- Det är inte förvånande, då hon hållit distans från inrikespolitiken under lång tid. Hon är en omtyckt person, men samtidigt har väljarna inte sett henne i inrikespolitiken på lång tid, vilket ju kanske också är en anledning till att hon är omtyckt...
Någon som däremot är aktuell är Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin. Hon hyllas av den nuvarande partiledningen för sitt tydliga engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism, och är högaktuell för en comeback.
Möjligen som demokratiminister eller integrationsminister.
När Expressen frågar om hon är intresserad av en ministerpost om de rödgröna vinner valet, blir svaret:
- Ingen kommentar.
Statsvetaren Malena Rosén Sundström konstaterar att Mona Sahlin väcker starka känslor och att det kan vara strategiskt smart av Stefan Löfven att ligga lågt med huruvida hon är aktuell för en ministerpost eller inte.
- En post som till exempel integrationsminister skulle hon definitivt kunna passa på, och även vara en tillgång för partiet att ha.
Enligt Expressens källor vill Stefan Löfven samtidigt forma ett nytt lag med relativt okända framtidsnamn.
Inför Almedalsveckan presenterades tre av dem under en pressträff i Stockholm:
Ardalan Shekarabi, 35, riksdagsledamot som sitter i partiets verkställande utskott.
Aida Hadzialic, 27, kommunalråd i Halmstad.
Katrin Stjernfeldt Jammeh, 40, finanskommunalråd i Malmö.
- Det är tre profiler i svensk socialdemokrati som verkligen speglar framtiden, säger Stefan Löfven inför sitt framträdande i Almedalen i kväll.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt berättade nyligen i en intervju i Dagens Nyheter att det nu utses ministerkandidater i hans parti.
- Det pågår ett arbete i partistyrelsen där vi nominerar personer till statssekreterare och ministrar, något fler än vi tror att vi kommer att få för att ha förhandlingsutrymme
Löfven irriterad
Stefan Löfven blir uppenbart irriterad när han får höra att Sjöstedt utser ministrar.
- Jag kan inte hindra folk från att göra det, de får roa sig med vad de vill. Men det är regeringschefen som utser regering.
Och det arbetet har du inte börjat med?
- Nej. Man måste vinna ett val först. De som börjar lägga tanken där borta begår samma misstag som idrottslag som funderar på om de kommer till slutspel eller inte.