Mona Sahlin hyllas av partiledningen för sitt engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism ska vara högaktuell för en comeback. Foto: Mikael Fritzon / TtMona Sahlin hyllas av partiledningen för sitt engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism ska vara högaktuell för en comeback. Foto: Mikael Fritzon / Tt
Mona Sahlin hyllas av partiledningen för sitt engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism ska vara högaktuell för en comeback. Foto: Mikael Fritzon / Tt
Margot Wallström vill tillbaka - men är ifrågasatt. Foto: Veronika Ljung-NielsenMargot Wallström vill tillbaka - men är ifrågasatt. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Margot Wallström vill tillbaka - men är ifrågasatt.  Foto: Veronika Ljung-Nielsen
En rad kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven. Foto: Cornelia NordströmEn rad kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven. Foto: Cornelia Nordström
En rad kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven. Foto: Cornelia Nordström

Mona Sahlin går mot ministercomeback

Publicerad

VISBY. Margot Wallström och en rad andra kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven. Men Mona Sahlin är högaktuell för en ministercomeback, vid sidan av tre okända framtidsnamn, kan Expressen i dag avslöja.

Samtidigt sågas Jonas Sjöstedt för att han utser egna ministerkandidater.

- Jag kan inte hindra folk från att göra det, de får roa sig med vad de vill, säger Stefan Löfven.

För tre år sedan var dåvarande S-ledaren Håkan Juholt övertygad om att han skulle bli statsminister i höst. I dag är han inte aktuell för något annat uppdrag än riksdagen, enligt Expressens källor.

Andra kända S-profiler som får nobben av Stefan Löfven - trots att de själva är intresserade av en comeback - är förra justitieministern Thomas Bodström och förra EU-kommissionären Margot Wallström.

Wallström har vid flera tillfällen gjort klart att hon vill göra comeback.

Redan i våras sa hon till Expressen att hon "fått tillbaka lusten till partipolitiken":

- Nu med en ny partiledare är det viktigt igen, och det känns roligt igen. Jag vill uttrycka mitt stöd och mitt starka förtroende för Stefan Löfven.

Går inte hem

Häromdagen skrev Dagens Industri att hon siktar in sig på posten som utrikesminister.

- Jag är intresserad av utrikespolitiken och har varit aktiv, bland annat genom FN-uppdraget, så det är klart att jag hoppas få vara delaktig i utrikesdebatten, säger hon till tidningen.

Men att så öppet fiska efter ett ministerjobb går inte hem hos partiledningen.

Margot Wallström, som enligt Dagens Industri blev mångmiljonär på uppdraget som EU-kommissionär, ifrågasätts internt för jobbet som hon utfört för det kommersiella Postkodlotteriet.

Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet konstaterar att Wallström varit borta länge från svensk politik och tror att partiledningen kan ha gjort sådana överväganden.

"Inte förvånande"

Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet förstår Stefan Löfvens tveksamhet.

- Det är inte förvånande, då hon hållit distans från inrikespolitiken under lång tid. Hon är en omtyckt person, men samtidigt har väljarna inte sett henne i inrikespolitiken på lång tid, vilket ju kanske också är en anledning till att hon är omtyckt...

Någon som däremot är aktuell är Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin. Hon hyllas av den nuvarande partiledningen för sitt tydliga engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism, och är högaktuell för en comeback.

Möjligen som demokratiminister eller integrationsminister.

När Expressen frågar om hon är intresserad av en ministerpost om de rödgröna vinner valet, blir svaret:

- Ingen kommentar.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström konstaterar att Mona Sahlin väcker starka känslor och att det kan vara strategiskt smart av Stefan Löfven att ligga lågt med huruvida hon är aktuell för en ministerpost eller inte.

- En post som till exempel integrationsminister skulle hon definitivt kunna passa på, och även vara en tillgång för partiet att ha.

Enligt Expressens källor vill Stefan Löfven samtidigt forma ett nytt lag med relativt okända framtidsnamn.

Inför Almedalsveckan presenterades tre av dem under en pressträff i Stockholm:

Ardalan Shekarabi, 35, riksdagsledamot som sitter i partiets verkställande utskott.

Aida Hadzialic, 27, kommunalråd i Halmstad.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, 40, finanskommunalråd i Malmö.

- Det är tre profiler i svensk socialdemokrati som verkligen speglar framtiden, säger Stefan Löfven inför sitt framträdande i Almedalen i kväll.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt berättade nyligen i en intervju i Dagens Nyheter att det nu utses ministerkandidater i hans parti.

- Det pågår ett arbete i partistyrelsen där vi nominerar personer till statssekreterare och ministrar, något fler än vi tror att vi kommer att få för att ha förhandlingsutrymme

Löfven irriterad

Stefan Löfven blir uppenbart irriterad när han får höra att Sjöstedt utser ministrar.

- Jag kan inte hindra folk från att göra det, de får roa sig med vad de vill. Men det är regeringschefen som utser regering.

Och det arbetet har du inte börjat med?

- Nej. Man måste vinna ett val först. De som börjar lägga tanken där borta begår samma misstag som idrottslag som funderar på om de kommer till slutspel eller inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt