Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mona Sahlin går mot ministercomeback

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mona Sahlin hyllas av partiledningen för sitt engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism ska vara högaktuell för en comeback.
Foto: Mikael Fritzon / Tt
Margot Wallström vill tillbaka - men är ifrågasatt.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
En rad kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven.
Foto: Cornelia Nordström

VISBY. Margot Wallström och en rad andra kända S-profiler får nobben av Stefan Löfven. Men Mona Sahlin är högaktuell för en ministercomeback, vid sidan av tre okända framtidsnamn, kan Expressen i dag avslöja.

Samtidigt sågas Jonas Sjöstedt för att han utser egna ministerkandidater.

- Jag kan inte hindra folk från att göra det, de får roa sig med vad de vill, säger Stefan Löfven.

För tre år sedan var dåvarande S-ledaren Håkan Juholt övertygad om att han skulle bli statsminister i höst. I dag är han inte aktuell för något annat uppdrag än riksdagen, enligt Expressens källor.

Andra kända S-profiler som får nobben av Stefan Löfven - trots att de själva är intresserade av en comeback - är förra justitieministern Thomas Bodström och förra EU-kommissionären Margot Wallström.

Wallström har vid flera tillfällen gjort klart att hon vill göra comeback.

Redan i våras sa hon till Expressen att hon "fått tillbaka lusten till partipolitiken":

- Nu med en ny partiledare är det viktigt igen, och det känns roligt igen. Jag vill uttrycka mitt stöd och mitt starka förtroende för Stefan Löfven.

Går inte hem

Häromdagen skrev Dagens Industri att hon siktar in sig på posten som utrikesminister.

- Jag är intresserad av utrikespolitiken och har varit aktiv, bland annat genom FN-uppdraget, så det är klart att jag hoppas få vara delaktig i utrikesdebatten, säger hon till tidningen.

Men att så öppet fiska efter ett ministerjobb går inte hem hos partiledningen.

Margot Wallström, som enligt Dagens Industri blev mångmiljonär på uppdraget som EU-kommissionär, ifrågasätts internt för jobbet som hon utfört för det kommersiella Postkodlotteriet.

Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet konstaterar att Wallström varit borta länge från svensk politik och tror att partiledningen kan ha gjort sådana överväganden.

"Inte förvånande"

Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet förstår Stefan Löfvens tveksamhet.

- Det är inte förvånande, då hon hållit distans från inrikespolitiken under lång tid. Hon är en omtyckt person, men samtidigt har väljarna inte sett henne i inrikespolitiken på lång tid, vilket ju kanske också är en anledning till att hon är omtyckt...

Någon som däremot är aktuell är Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin. Hon hyllas av den nuvarande partiledningen för sitt tydliga engagemang i kampen mot främlingsfientlighet och rasism, och är högaktuell för en comeback.

Möjligen som demokratiminister eller integrationsminister.

När Expressen frågar om hon är intresserad av en ministerpost om de rödgröna vinner valet, blir svaret:

- Ingen kommentar.

Statsvetaren Malena Rosén Sundström konstaterar att Mona Sahlin väcker starka känslor och att det kan vara strategiskt smart av Stefan Löfven att ligga lågt med huruvida hon är aktuell för en ministerpost eller inte.

- En post som till exempel integrationsminister skulle hon definitivt kunna passa på, och även vara en tillgång för partiet att ha.

Enligt Expressens källor vill Stefan Löfven samtidigt forma ett nytt lag med relativt okända framtidsnamn.

Inför Almedalsveckan presenterades tre av dem under en pressträff i Stockholm:

Ardalan Shekarabi, 35, riksdagsledamot som sitter i partiets verkställande utskott.

Aida Hadzialic, 27, kommunalråd i Halmstad.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, 40, finanskommunalråd i Malmö.

- Det är tre profiler i svensk socialdemokrati som verkligen speglar framtiden, säger Stefan Löfven inför sitt framträdande i Almedalen i kväll.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt berättade nyligen i en intervju i Dagens Nyheter att det nu utses ministerkandidater i hans parti.

- Det pågår ett arbete i partistyrelsen där vi nominerar personer till statssekreterare och ministrar, något fler än vi tror att vi kommer att få för att ha förhandlingsutrymme

Löfven irriterad

Stefan Löfven blir uppenbart irriterad när han får höra att Sjöstedt utser ministrar.

- Jag kan inte hindra folk från att göra det, de får roa sig med vad de vill. Men det är regeringschefen som utser regering.

Och det arbetet har du inte börjat med?

- Nej. Man måste vinna ett val först. De som börjar lägga tanken där borta begår samma misstag som idrottslag som funderar på om de kommer till slutspel eller inte.

De är heta kandidater till ministerposterna

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Mikael Damberg

Carin Jämtin

Ardalan Shekarabi

Aida Hadzialic

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Ibrahim Baylan

Anders Ygeman

Morgan Johansson

Veronica Palm

Ylva Johansson

Jan Larsson

Tobias Baudin

Matilda Ernkrans

Annelie Hulthén

Peter Hultqvist

Åsa Westlund

Tomas Eneroth

Hillevi Larsson

KOMMENTAR:

Stefan Löfven blandar mellan gammalt och nytt om han får chansen att utse ministrar efter valet i höst. Men den gemensamma nämnaren för kandidaterna är deras obrottsliga lojalitet mot honom och partiet. Håkan Juholts ödesdigra misstag på den punkten ska inte upprepas. Stefan Löfven har dessutom redan lovat att minst hälften av statsråden i hans regering ska vara kvinnor och flera personer ska ha utländsk bakgrund.


Miljöpartiet:

Gustav Fridolin
Åsa Romson
Per Bolund
Maria Ferm
Helene Öberg
Maria Wetterstrand
Peter Eriksson
Lise Nordin
Anders Wallner
Mehmet Kaplan


KOMMENTAR:
Vid ett regeringsskifte blir Gustav Fridolin utbildningsminister och Åsa Romson miljöminister - och resten är en förhandlingsfråga. Räkna med tuffa, långa och hårda diskussioner. Språkrören lär inte låta Socialdemokraterna ensamt styra över finansdepartementet och utrikesdepartementet. Per Bolund biträdande finansminister? Maria Wetterstrand biståndsminister?

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Ulla Andersson

Rosanna Dinamarca

Lars Ohly

Hans Lind

Jens Holm

Karin Rågsjö

Malin Björk

Alice Åström

Ida Legnemark

Christina Höj Larsen

Brittis Benzler

KOMMENTAR:

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har det inte lätt. Varken Stefan Löfven eller Miljöpartiets språkrör vill se honom eller hans partikamrater i nästa regering. Men kandidater har han, och en av dem är snart arbetslös - förre partiledaren Lars Ohly som lämnar riksdagen i samband med höstens val. Ohly skulle kunna bli kulturminister, men vilken tung ministerpost kan Löfven avstå till partiledaren?

... Och de nobbas

Thomas Bodström

Margot Wallström

Håkan Juholt

Sven-Erik Österberg

Pär Nuder

Thomas Östros

Jan Eliasson


KOMMENTAR:

Inför valet 2010 var Socialdemokraternas slogan "Alla skall med". Men när Stefan Löfven nu lägger sitt regeringspussel är flera av de tyngsta S-profilerna från den tiden inte längre aktuella.

Thomas Bodström anses ha gått för hårt åt partikamrater i sin avslöjande bok 2011, "Inifrån - Makten, myglet, politiken", och Margot Wallströms uppdrag för Postkodlotteriet ligger henne i fatet.

Håkan Juholt sitter ohjälpligt fast i "kylskåpet" på grund av misstagen han begick som partiledare.

Thomas Östros och Sven-Erik Österberg anses ha varit illojala och Pär Nuder är ointresserad av en comeback.