Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna utesluter riksdagsman

En enhällig styrelse inom moderaterna i Stockholms län har beslutat att utesluta tio personer ur partiet efter anklagelser om illojalitet och oegentligheter. En av de uteslutna är riksdagsmannen och Botkyrkakretsens ordförande Edip Noyan, 58.
Sveriges riksdag.
Foto: Ylwa Yngvesson

En enhällig styrelse inom moderaterna i Stockholms län har beslutat att utesluta tio personer ur partiet efter anklagelser om illojalitet och oegentligheter. En av de uteslutna är riksdagsmannen och Botkyrkakretsens ordförande Edip Noyan, 58, som tidigare figurerat i flera skandaler.

På begäran av partiet har Swedbank tills vidare också fryst Botkyrkamoderaternas bankonto.

Stockholmsmoderaterna, som leds av avgående statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd, ville till varje pris undvika att det känsliga ärendet skulle riskera att påverka valresultatet.

Men dagen efter att rösterna räknats höll förbundsstyrelsen ett extra möte. Expressen kan nu avslöja att riksdagsmannen Edip Noyan och nio andra moderater anses ha begått så allvarliga handlingar att de måste lämna partiet.

Genom sitt agerande har de skadat partiet, säger en källa och hänvisar till den paragraf i moderaternas stadgar som förbjuder medlemmar att ”genom sitt handlande eller genom uttalanden” skada partiets syften.

I det skriftliga beslut som Expressen tagit del motiveras uteslutningen med sex punkter. Edip Noyan och de övriga, som alltså ingår i ledningen för moderaterna i Botkyrka, anses ha låtit bli att föra en valrörelse utifrån uppställda stadgar. Bland annat anklagas de för att ha infört annonser i lokalpressen som syftat till att smutskasta andra moderater.

Höll inte årsmöte

– De har hävdat att ledningen är odemokratisk, fortsätter källan.

Andra skäl är att Botkyrkamoderaterna inte hållit årsmöte inom utsatt tid och att lokalkretsen inte reglerat ekonomiska förehavanden gentemot länsförbundet och partiets organisation.

Det sistnämnda ledde till att Moderaterna för en tid sedan kontaktade Swedbank i Tumba. Banken gick med på partiets begäran om att frysa Botkyrkakretsens medel, som enligt uppgift ska ha uppgått till miljonbelopp.

Vid tidpunkten väntade Botkyrkamoderaterna på ett par hundratusen kronor i partistöd från Botkyrka kommun. När frysningen av kontot blev känd vände sig den lokala m-kassören till kommunen och sa att pengarna skulle sättas in på ett annat konto.

– Så kan man inte göra, säger en annan källa.

Även kassören finns nu på listan över uteslutna medlemmar.

Krisledning tillsatt

Imorgon, fredag, väntas länsförbundets beslut godkännas av moderaternas partistyrelse. I avvaktan på detta har en tillfällig kretsledning utsetts i Botkyrka under ledning av Jimmy Baker.

Expressen pratade under eftermiddagen med Edip Noyan.

– Jag har inte gjort något fel, inte ett dugg. Partiet agerar odemokratiskt, säger han.

Trots detta accepterar Edip Noyan att hans politiska karriär nu ser ut att vara över.

– Jag kommer att sitta kvar i riksdagen till den 29 september, därefter lämnar jag. Och det kommer minst 300 andra också att göra eftersom de tycker att partiet gjort fel.