Moderaterna kraftigt framåt i Demoskop

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Knappar in. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna ökar kraftigt i Expressen/Demoskops väljarbarometer för augusti - partiet lyfter hela fyra procentenheter jämfört med mätningen i juli. Alliansen tar nu in på de rödgröna - trots att det går tyngre för de övriga allianspartierna..

Titta, nu är det match igen! I augustimätningen från Expressen/Demoskop halveras de rödgrönas försprång - och Moderaterna ökar med fyra procentenheter.

- Den här mätningen visar att det är en ny spänning i valrörelsen, säger Fredrik Reinfeldt.

De fyra borgerliga partiledarna samlades i går på herrgården Harpsund i Sörmland, där de ska tillbringa helgen med att prata sig samman om alliansens valmanifest och budgeten för nästa år.

Opinionsläget har länge varit dystert för Moderaterna och alliansen. I Demoskopmätningen från juli låg M på 19,4 procent. Gapet mellan blocken var då 17,8 procentenheter, bara ett par månader innan valet.

Blockgapet halverat

Men nu verkar vinden ha vänt för alliansen. I augustibarometern från Expressen/Demoskop sker kraftiga förändringar till alliansens fördel.

Moderaterna går framåt med fyra procentenheter och hamnar på 23,4 procent. Gapet mellan blocken har halverats på en månad och ligger nu på 8,9 procentenheter. Moderaternas ökning är statistiskt säkerställd.

Plötsligt är det match igen. Fredrik Reinfeldt konstaterar att mätningen ger valrörelsen mer nerv.

- Den här mätningen visar att det är en ny spänning i valrörelsen och det känns att vi nu går in ett mer intensivt skede, säger statsministern till Expressen under fredagskvällen.

"Vill modernisera Sverige"

Han hoppas på att väljarna ska lockas av att alliansen har ett färdigt och beprövat samarbete.

- Vi vill modernisera Sverige och göra vårt land öppet, urbant och framgångsrikt. Det är en stor styrka för oss att vi kan göra det tillsammans i våra fyra olika partier. Det hoppas jag väljarna ser efter en tid då regeringsfrågan varit aktuell, säger Reinfeldt.

Den andra vinnaren i augustimätningen är Sverigedemokraterna. Partiet ökar tre procentenheter och tar tillbaka positionen som Sveriges tredje största parti. SD får 12,2 procent - vilket är partiets högsta siffra hittills i Demoskops mätningar. Även den ökningen är statistiskt säkerställd.

- Fantastiskt glädjande! Jag vill tro att våra omfattande turnéer gett frukt, men självklart har vi våra politiska motståndare att tacka för en del. Regeringens besked om ökad massinvandring och enorma kostnader kopplat till detta bidrar nog kraftigt. Att vi används som slagträ i en barnslig debatt mellan blocken visar att det är SD som står för förändring, på riktigt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Långt över valresultatet

SD ligger långt över valresultatet på 5,7 procent i mätningen från Expressen/Demoskop. Moderaterna däremot har en bra bit kvar till sina 30,06.

- I jämförelse med valet 2010 är SD den tydliga nettovinnaren och M på motsvarande sätt den stora förloraren, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Så genomfördes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar även: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 15-21 augusti 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal intervjuer: 1 000.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultatet på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval och hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Signifikanta skillnader i förhållande till julimätningen, är Miljöpartiets och de rödgrönas nedgång samt Sverigedemokraternas och Moderaternas uppgång.

S 29,9 -1,6

Förändring mot valet 2010: -0,7

M 23,4 +4,0

Förändring mot valet 2010: -6,6

SD 12,2 +3,0

Förändring mot valet 2010: +6,5

MP 9,8 -3,8

Förändring mot valet 2010: +2,5

V 6,5 -0,7

Förändring mot valet 2010: +0,9

FP 5,6 -0,9

Förändring mot valet 2010: -1,4

C 4,7 +0,2

Förändring mot valet 2010: -1,9

KD 3,6 -0,6

Förändring mot valet 2010: -2,0

Fi 3,0 +0,2

Förändring mot valet 2010: +2,6