Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderat politiker vill förbjuda tiggeri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver i en debattartikel på DN Debatt att hon vill förbjuda gatutiggeri. Partiet centralt tar dock avstånd från hennes slutsatser.
Foto: Sven Lindwall
Hon beskriver det som "ett samhällsproblem som nu har spridning i hela landet, både i storstäder och i mindre orter".
Foto: Per Wissing
Justitieminister Beatrice Ask (M) utvecklar partiets inställning efter utspelet: "Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa", säger hon.
Foto: Sven Lindwall

STOCKHOLM. Cecilia Magnusson, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver i en debattartikel på DN Debatt att hon vill förbjuda gatutiggeri.

Partiet centralt tar dock avstånd från hennes slutsatser.

– Vi har varit tydliga med att förbjuda tiggeri inte är svaret, och det är inte partiets linje, säger pressekreterare Oskar Karlflo.

Moderata riksdagsledamoten från Göteborg, Cecilia Magnusson, 52, skriver i Dagens Nyheter att gatutiggeriet bör förbjudas.

Hon beskriver det som "ett samhällsproblem som nu har spridning i hela landet, både i storstäder och i mindre orter".

Trots att det finns ett tydligt tryck från EU mot exempelvis Bulgarien och Rumänien att bättre sörja för och utnyttja de stöd som finns för att integrera de romska minoriteterna, så räcker inte detta, menar Magnusson.

"I arbetslinjens anda"

Hon räknar upp fyra åtgärder för att komma till rätta med tiggeriet: Att acceptera situationen, låta kommunerna ordna bostäder och försörjning, ge asyl till romska migranter eller att förbjuda gatutiggeriet.

Cecilia Magnusson dömer ut de tre första förslagen och anser att det bästa är att förbjuda gatutiggeriet.

"Det är också en insats som ligger väl i arbetslinjens anda och som jag tror är nödvändig för bevara och öka människors tolerans och öppenhet för personer som behöver komma hit och verka i vårt land. Min slutsats blir därför att gatutiggeri måste förbjudas", skriver hon.

Partiet står inte bakom

Partiet centralt är tydliga med att de inte står bakom Cecilia Magnussons utspel.

– Vi har varit tydliga med att förbjuda tiggeri inte är svaret, och det är inte partiets linje, säger pressekreterare Oskar Karlflo.

Han vill i nuläget inte uttala sig om vad Cecilia Magnussons utspel, som går stick i stäv med partiet, innebär.

– Vi delar inte Cecilia Magnussons slutsats. Nya Moderaterna vill inte förbjuda tiggeri utan det handlar i stället om att ställa skarpare krav på de EU-medlemsstater vars medborgare det ofta handlar om, säger han.

Löser inte problemet

Även justitieminister Beatrice Ask (M) utvecklar partiets inställning efter utspelet.

– Vi har varit väldigt tydliga med att ett förbud inte löser problemet. Problemet är att många är fattiga och lever i en situation som är besvärlig, framför allt i andra delar av Europa, säger hon till TT.

Ask vill inte recensera debattartikeln eller Magnussons retorik i sig.

– Det är inte så att riksdagsledamöter måste fråga om lov innan de uttalar sig. Vi är ett stort, brett och öppet parti med många engagerade människor. Om detta är något hon blir populär för hemma får väl framtiden utvisa, fortsätter hon.

"I högerns ideologi"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tycker att förslaget hör samman med Moderaternas politik.

– Det ligger i högerns ideologi att tänka så. Fattigdom går inte att lagstifta bort. Fattigdom ska man göra någonting åt, säger han till Aftonbladet.

Även Miljöpartiets Maria Ferm, talesperson i migrations- och rättspolitik, tycker att förslaget är helt fel väg att gå. Hon menar att det enbart skulle ta bort ett sista halmstrå för en grupp som redan har det svårt.

– Den utbredda antiziganismen gör att människor i vissa länder betraktas som statslösa och förvägras grundläggande rättigheter. I detta Europa måste Sverige stå upp för allas mänskliga rättigheter. Både när vi driver politik i EU för att länder som Rumänien ska tvingas leva upp till kraven på mänskliga rättigheter, och när konsekvenserna av fattigdom och rasism visar sig på våra egna gator, säger hon.

Riksdagsmajoritet mot förbud

Sverigedemokraterna presenterade nyligen ett förslag om att förbjuda tiggare – men bara utländska tiggare.

Bland riksdagspartierna är en stor majoritet mot ett tiggeriförbud – endast Sverigedemokraterna är för. Men svenska folket är desto mer positivt. Det visade den undersökning TT lät Novus göra i våras. Så väl bland Alliansens som oppositionens väljare fanns en majoritet för förbudet.

Regeringens hemlöshetssamordnare, Michael Anefur (KD), har tidigare sagt till Expressen att förbjuda tiggeri är ungefär som att försöka förbjuda fattigdom.

– Det går inte och är bara dumt.