Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministrarna som
ska leda Vattenfall

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fyra ministrar ska ta fram nya ägardirektiv för Vattenfall.

Det blir näringsminister Mikael Damberg som leder gruppen - som i övrigt består av Åsa Romson, Per Bolund och Ibrahim Baylan.

– Det är viktigt att Vattenfall blir ledande i omställningen till förnybar energi, säger Damberg till Dagens Industri.

Vattenfall var stundtals ett hett ämne i valrörelsen. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin släpade med sig en kolbit till flera partiledardebatter, för att illustrera det statliga energibolagets planer på att öppna fler kolgruvor i Tyskland.

– Vill du få eftermälet som Sveriges sista kolbaron?, sade Fridolin till Fredrik Reinfeldt i en av debatterna.

När Sverige nu fått ny regering ska nya ägardirektiv för Vattenfall tas fram. Det blir varken miljöminister Åsa Romson (MP) eller energiminister Ibrahim Baylan (S) som leder det arbetet. De ingår tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en grupp som leds av näringsminister Mikael Damberg (S). 

– Det är viktigt att Vattenfall blir ledande i omställningen till förnybar energi, säger Damberg till Dagens Industri.

Förnekar maktkamp

När regeringen bildades såg Vattenfall ut att hamna hos Ibrahim Baylan, men Vattenfalls ordförande Lars G Nordström har nu informerats om att det är Mikael Damberg som är ansvarig minister.

Damberg förnekar till Dagens Industri att någon maktkamp ligger bakom.

- Det är bra att Vattenfall nu får ett nytt ägardirektiv. Med tanke på regeringens mål om 100 procent förnybar energi är det självklart att detta också ska återspeglas i ägardirektivet till statliga Vattenfall, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige.

Expressen.se har sökt Naturskyddsföreningen för en kommentar.