Kristina Persson utsågs på fredagen till minister för strategi och framtidsfrågor samt för nordiskt samarbete. Foto: Jonas Ekströmer / Tt
Kristina Persson utsågs på fredagen till minister för strategi och framtidsfrågor samt för nordiskt samarbete. Foto: Jonas Ekströmer / Tt

Ministern berättade om sina ”tidigare liv”

Publicerad

Den nyblivna ministern Kristina Persson, S, slogs ihjäl på 1300-talet, levde som torparhustru i Finland på 1800-talet och har haft "beröring" med Raoul Wallenberg.

Det har hon fått reda på genom djupmeditation där hon kommit kontakt med sina "tidigare liv".

Persson - som tagit hjälp av ovetenskaplig, nyandlig mysticism - blir nu Stefan Löfvens högra hand på statsrådsberedningen.

– Jag har i djup meditation upplevt det som brukar betecknas som tidigare liv, sa Persson i SVT 1997.

Stefan Löfven utsåg på fredagen Kristina Persson till minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete. Hennes arbetsplats blir statsrådsberedningen - där Löfven själv sitter. Persson har en lång karriär både som politiker och tjänsteman på höga poster med sig i bagaget. Mellan 1995 och 2001 var hon landshövding i Jämtland - ett län som då kämpade med hög arbetslöshet.

Ett av arbetslöshetsprojekten som länsstyrelsen under Perssons tid som landshövding initierade var Tankekraft. I november 1997 granskade SVT:s program Striptease projektet och hittade att det fanns tydliga inslag av nyandlighet, eller new age. Bland annat visades hur arbetslösa med tankens kraft skulle få en gardinring att pendla i en tråd.

En av dem som intervjuades av Striptease var Kristina Persson som berättade om sin egen nyandlighet och vilken roll den spelade för hennes uppdrag som landshövding:

– Förhoppningsvis får det väl den effekten att det blir inte lika andefattiga lösningar i framtiden. Det blir mera helhet. Mer respekt för människan och människovärdet. Ja, en helhetssyn - natur och människan i ett större sammanhang.

"Var man på 1900-talet"

Persson berättade också att hon, via meditativa vakendrömmar, kommit i kontakt med sina "tidigare liv":

– Jag fick väldigt starka minnen av nyföddhetstillståndet. Det var allt från att bli ihjälslagen på 1300-talet som 19-åring, till att vara fattig torparhustru i Finland på 1800-talet. Jag var man på 1900-talet också.

Kristina Persson påstod också att hon via meditationer kommit nära Raoul Wallenberg:

– Jag fick väldigt tydliga associationer till Raoul Wallenberg i drömmen - det var naturligtvis inte Raoul Wallenberg. Han dog efter att jag var född. Men jag kan ha varit någon som hade en beröring med honom. Raoul Wallenberg var tydlig i mitt medvetande, sa hon i Striptease.

När Expressen nu frågar om Stripteaseprogrammet säger hon att hon blev lurad:

– Det var ett Striptease-program, tesdrivande journalistik där man hittar på en sanning och sedan skapar man ett program som ska bevisa att det är på det sättet. Det där hade absolut ingenting med verkligheten att göra.

– Vi blev lurade. Sedan klippte de ihop bilder på folk som sysslade med new age, som inte hade ett smack med mig att göra. Det klipptes ihop med korta intervjuer med mig och man skapade ett intryck hos tittaren att jag var inblandad i det. Det var otroligt fräckt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt