Max Andersson (MP) tar sista mandatet till EU-parlamentet. Foto: Anders Ylander
Max Andersson (MP) tar sista mandatet till EU-parlamentet. Foto: Anders Ylander

Miljöpartisten som slog S på mållinjen

Publicerad

Miljöpartiet tar ett mandat från Socialdemokraterna – det stod klart tidigt under fredagsmorgonen.

EU-kritikern Max Andersson tar Miljöpartiets fjärde mandat.

– Hans kompetens kommer att bli viktig, säger Fridolin om Andersson som vill göra det lagligt att fildela för eget bruk.

Efter kontrollräkningen stod det klart att Miljöpartiet tar ett mandat från Socialdemokraterna.

Miljöpartiet har nu fyra mandat i Europaparlamentet och Socialdemokraterna har fem.

– Det är jätteroligt. Sverige har bidragit till att vi får en ännu starkare grön grupp i parlamentet. Det är något som är avgörande för att klimatfrågan ska tas på allvar, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Digitala frågor

EU-kritikern Max Andersson, som är fyra på listan, tar Miljöpartiets fjärde mandat.

– Han är en kompetent politiker som är påläst och engagerad i digitala rättigheter och integritet på nätet. Nu när Piratpartiet inte längre har en plats i den gröna gruppen är hans kompetens viktig, säger Fridolin.

När Miljöpartiet tog ett mandat från Socialdemokraterna förlorade Aleksander Gabelic sin plats i Europaparlamentet.

Vad säger du om att ni tar ett mandat från just Socialdemokraterna?

– Det är ingen hemlighet att jag önskade att ingen i den svenska delegationen till EU-parlamentet var beredd att stärka de rasistiska krafterna i Europa. Men det är väljarna som har valt. Jag är stolt över att de största vinnarna i EU-valet ändå är humanisterna och feministerna, säger Fridolin.

Fjärde mandatet

40-årige Max Andersson, som tar Miljöpartiets fjärde mandat, vill driva frågor om IT-politik i Europaparlamentet. Andersson vill bland annat avkriminalisera fildelningen för eget bruk.

– Någon behöver ta över nu när Piratpartiet tyvärr inte kommer sitta kvar i den gröna gruppen längre. Det här är frågor som jag har jobbat mycket med tidigare. Jag har också ägnat mycket tid åt klimatfrågan och det är ett ämne som jag har specialkompetens i, säger Andersson.

Andersson, som är en uttalad EU-kritiker, bor i Göteborg och studerar mikrobiologi. Han har tidigare varit språkrör och riksdagsledamot för Gröna Studenter.

– Jag vill sitta i miljöutskottet och jobba med klimatfrågan. Vi måste se till att minska utsläppen snabbt och det är den viktigaste frågan för mig, säger Andersson.

"Kortaste strået"

Aleksander Gabelic (S) var den som förlorade på mållinjen mot Max Andersson.

– Jag tittade själv 02.10 i natt och jag tror att det var det sista valdistriktet som avgjorde. Det är klart att det var en tung känsla, men livet går vidare. Man får andas lite och tänka att det finns värre saker än det här, även om det är tråkigt, säger han till TT.

Enligt Gabelic finns det flera dimensioner i att han inte får komma till EU-parlamentet.

– En sorg jag känner är mångfaldsperspektivet, att jag ändå representerat en av de få inslagen på valbar plats med utländsk bakgrund.

– Jag som är en stor nationalist och vän av EU kan också känna lite sorg att det perspektivet gick förlorat. Men all respekt för Max, jag har inga synpunkter på honom och det är bara att utifrån ett demokratiskt perspektiv gratulera.

Gabelic poängterar också att han respekterar demokratin.

– Så är det i demokratin. Varenda röst räknas, även om jag drog det kortaste strået.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt