Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartisten som slog S på mållinjen

Max Andersson (MP) tar sista mandatet till EU-parlamentet. Foto: Anders Ylander

Miljöpartiet tar ett mandat från Socialdemokraterna – det stod klart tidigt under fredagsmorgonen.

EU-kritikern Max Andersson tar Miljöpartiets fjärde mandat.

– Hans kompetens kommer att bli viktig, säger Fridolin om Andersson som vill göra det lagligt att fildela för eget bruk.

Efter kontrollräkningen stod det klart att Miljöpartiet tar ett mandat från Socialdemokraterna.

Miljöpartiet har nu fyra mandat i Europaparlamentet och Socialdemokraterna har fem.

– Det är jätteroligt. Sverige har bidragit till att vi får en ännu starkare grön grupp i parlamentet. Det är något som är avgörande för att klimatfrågan ska tas på allvar, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Digitala frågor

EU-kritikern Max Andersson, som är fyra på listan, tar Miljöpartiets fjärde mandat.

– Han är en kompetent politiker som är påläst och engagerad i digitala rättigheter och integritet på nätet. Nu när Piratpartiet inte längre har en plats i den gröna gruppen är hans kompetens viktig, säger Fridolin.

När Miljöpartiet tog ett mandat från Socialdemokraterna förlorade Aleksander Gabelic sin plats i Europaparlamentet.

Vad säger du om att ni tar ett mandat från just Socialdemokraterna?

– Det är ingen hemlighet att jag önskade att ingen i den svenska delegationen till EU-parlamentet var beredd att stärka de rasistiska krafterna i Europa. Men det är väljarna som har valt. Jag är stolt över att de största vinnarna i EU-valet ändå är humanisterna och feministerna, säger Fridolin.

Fjärde mandatet

40-årige Max Andersson, som tar Miljöpartiets fjärde mandat, vill driva frågor om IT-politik i Europaparlamentet. Andersson vill bland annat avkriminalisera fildelningen för eget bruk.

– Någon behöver ta över nu när Piratpartiet tyvärr inte kommer sitta kvar i den gröna gruppen längre. Det här är frågor som jag har jobbat mycket med tidigare. Jag har också ägnat mycket tid åt klimatfrågan och det är ett ämne som jag har specialkompetens i, säger Andersson.

Andersson, som är en uttalad EU-kritiker, bor i Göteborg och studerar mikrobiologi. Han har tidigare varit språkrör och riksdagsledamot för Gröna Studenter.

– Jag vill sitta i miljöutskottet och jobba med klimatfrågan. Vi måste se till att minska utsläppen snabbt och det är den viktigaste frågan för mig, säger Andersson.

"Kortaste strået"

Aleksander Gabelic (S) var den som förlorade på mållinjen mot Max Andersson.

– Jag tittade själv 02.10 i natt och jag tror att det var det sista valdistriktet som avgjorde. Det är klart att det var en tung känsla, men livet går vidare. Man får andas lite och tänka att det finns värre saker än det här, även om det är tråkigt, säger han till TT.

Enligt Gabelic finns det flera dimensioner i att han inte får komma till EU-parlamentet.

– En sorg jag känner är mångfaldsperspektivet, att jag ändå representerat en av de få inslagen på valbar plats med utländsk bakgrund.

– Jag som är en stor nationalist och vän av EU kan också känna lite sorg att det perspektivet gick förlorat. Men all respekt för Max, jag har inga synpunkter på honom och det är bara att utifrån ett demokratiskt perspektiv gratulera.

Gabelic poängterar också att han respekterar demokratin.

– Så är det i demokratin. Varenda röst räknas, även om jag drog det kortaste strået.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!