Margot Wallström
om skattekritiken

Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig. När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.
Foto: Sara Strandlund

Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig.

När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.

Enligt Dagens industri har utrikesministern dragit in 23,5 miljoner kronor efter skatt.

Nu svarar hon på kritik mot att inte ha skattat i Sverige.

Det är Dagens Industri som kartlagt Margot Wallströms ekonomi .

Enligt tidningen tjänade Margot Wallström hela 19 miljoner efter skatt, under sina tio år som EU-kommissionär. Dessutom väntar lika många miljoner efter skatt i pensionsutbetalningar, beräknat på att hon lever till 85 års ålder.

Hon fick också 4,5 miljoner kronor efter skatt i övergångsersättning, skriver tidningen.

Under fredagen har Wallström fått kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten, precis som hennes svenska partivänner i EU-parlamentet gör. Kritiken framfördes i en debattartikel i Svensk Tidskrift som sedan spreds mycket i sociala medier.

– Det finns olika regelverk för EU-kommissionärer och EU-parlamentariker. Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, säger Wallströms pressekreterare John Zanchi.

Rekryterades till Postkodlotteriet

Margot Wallström har också tagit lukrativa styrelseuppdrag.

Lönen för att sitta i Ica-gruppens styrelse var 350 000 kronor.

Våren 2013 rekryterades Margot Wallström som projektdirektör av Svenska Postkodlotteriet, en tjänst hon lämnade vid midsommar i år.

Lotteriet har kritiserats sedan det framkommit att endast en tredjedel av intäkterna delas ut till välgörenhet.

När Margot Wallström i april i år öppnade för en comebacki politiken kunde Expressen berätta att uppdraget gjort henne "omöjlig som minister", enligt uppgiftslämnare nära Stefan Löfven.

– Hon borde tackat nej till det uppdraget. Då hade läget varit annorlunda, sa en källa då.

Ville inte kommentera lön

Själv ville hon inte kommentera vilken lön uppdraget gav henne.

– Jag är en konsult åt dem. Jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är inte skattepengar vi pratar om här. Det är inte viktigt i sammanhanget.

2011 avslöjade Dagens Nyheter att Margot Wallströms toppjobb inom FN betalades av svenska skattebetalare.

När Margot Wallström 2010 fick jobbet, som organets särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, fanns inga pengar budgeterade. Kort innan den prestigefyllda utnämningen skänkte det svenska biståndsorganet Sida 42 miljoner kronor till en FN-fond – kopplad till tjänsten.

Pengarna var öronmärkta att gå till kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Men i stället gick en del till löner, skrev Dagens Nyheter då.  Enligt tidningen fick Margot Wallström mellan 71 000 och 80 000 kronor efter skatt.