Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig. När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken. Foto: Sara Strandlund
Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig. När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.  Foto: Sara Strandlund

Margot Wallström
om skattekritiken

Publicerad

Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig.

När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.

Enligt Dagens industri har utrikesministern dragit in 23,5 miljoner kronor efter skatt.

Nu svarar hon på kritik mot att inte ha skattat i Sverige.

Det är Dagens Industri som kartlagt Margot Wallströms ekonomi .

Enligt tidningen tjänade Margot Wallström hela 19 miljoner efter skatt, under sina tio år som EU-kommissionär. Dessutom väntar lika många miljoner efter skatt i pensionsutbetalningar, beräknat på att hon lever till 85 års ålder.

Hon fick också 4,5 miljoner kronor efter skatt i övergångsersättning, skriver tidningen.

Under fredagen har Wallström fått kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten, precis som hennes svenska partivänner i EU-parlamentet gör. Kritiken framfördes i en debattartikel i Svensk Tidskrift som sedan spreds mycket i sociala medier.

– Det finns olika regelverk för EU-kommissionärer och EU-parlamentariker. Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, säger Wallströms pressekreterare John Zanchi.

Rekryterades till Postkodlotteriet

Margot Wallström har också tagit lukrativa styrelseuppdrag.

Lönen för att sitta i Ica-gruppens styrelse var 350 000 kronor.

Våren 2013 rekryterades Margot Wallström som projektdirektör av Svenska Postkodlotteriet, en tjänst hon lämnade vid midsommar i år.

Lotteriet har kritiserats sedan det framkommit att endast en tredjedel av intäkterna delas ut till välgörenhet.

När Margot Wallström i april i år öppnade för en comebacki politiken kunde Expressen berätta att uppdraget gjort henne "omöjlig som minister", enligt uppgiftslämnare nära Stefan Löfven.

– Hon borde tackat nej till det uppdraget. Då hade läget varit annorlunda, sa en källa då.

Ville inte kommentera lön

Själv ville hon inte kommentera vilken lön uppdraget gav henne.

– Jag är en konsult åt dem. Jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är inte skattepengar vi pratar om här. Det är inte viktigt i sammanhanget.

2011 avslöjade Dagens Nyheter att Margot Wallströms toppjobb inom FN betalades av svenska skattebetalare.

När Margot Wallström 2010 fick jobbet, som organets särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, fanns inga pengar budgeterade. Kort innan den prestigefyllda utnämningen skänkte det svenska biståndsorganet Sida 42 miljoner kronor till en FN-fond – kopplad till tjänsten.

Pengarna var öronmärkta att gå till kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Men i stället gick en del till löner, skrev Dagens Nyheter då. Enligt tidningen fick Margot Wallström mellan 71 000 och 80 000 kronor efter skatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt