Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margot Wallström
om skattekritiken

Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig. När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.
Foto: Sara Strandlund

Margot Wallström har lämnat de lukrativa EU-åren bakom sig.

När hon nu gör comeback i svensk politik – har hon miljoner säkrade på banken.

Enligt Dagens industri har utrikesministern dragit in 23,5 miljoner kronor efter skatt.

Nu svarar hon på kritik mot att inte ha skattat i Sverige.

Det är Dagens Industri som kartlagt Margot Wallströms ekonomi .

Enligt tidningen tjänade Margot Wallström hela 19 miljoner efter skatt, under sina tio år som EU-kommissionär. Dessutom väntar lika många miljoner efter skatt i pensionsutbetalningar, beräknat på att hon lever till 85 års ålder.

Hon fick också 4,5 miljoner kronor efter skatt i övergångsersättning, skriver tidningen.

Under fredagen har Wallström fått kritik för att hon under sin tid som EU-kommissionär inte frivilligt betalade mer än den låga EU-skatten, precis som hennes svenska partivänner i EU-parlamentet gör. Kritiken framfördes i en debattartikel i Svensk Tidskrift som sedan spreds mycket i sociala medier.

– Det finns olika regelverk för EU-kommissionärer och EU-parlamentariker. Som EU-kommissionär är man en tjänsteman som betalar EU-skatt. Det regelverket har Margot följt, säger Wallströms pressekreterare John Zanchi.

Rekryterades till Postkodlotteriet

Margot Wallström har också tagit lukrativa styrelseuppdrag.

Lönen för att sitta i Ica-gruppens styrelse var 350 000 kronor.

Våren 2013 rekryterades Margot Wallström som projektdirektör av Svenska Postkodlotteriet, en tjänst hon lämnade vid midsommar i år.

Lotteriet har kritiserats sedan det framkommit att endast en tredjedel av intäkterna delas ut till välgörenhet.

När Margot Wallström i april i år öppnade för en comebacki politiken kunde Expressen berätta att uppdraget gjort henne "omöjlig som minister", enligt uppgiftslämnare nära Stefan Löfven.

– Hon borde tackat nej till det uppdraget. Då hade läget varit annorlunda, sa en källa då.

Ville inte kommentera lön

Själv ville hon inte kommentera vilken lön uppdraget gav henne.

– Jag är en konsult åt dem. Jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är inte skattepengar vi pratar om här. Det är inte viktigt i sammanhanget.

2011 avslöjade Dagens Nyheter att Margot Wallströms toppjobb inom FN betalades av svenska skattebetalare.

När Margot Wallström 2010 fick jobbet, som organets särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter, fanns inga pengar budgeterade. Kort innan den prestigefyllda utnämningen skänkte det svenska biståndsorganet Sida 42 miljoner kronor till en FN-fond – kopplad till tjänsten.

Pengarna var öronmärkta att gå till kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Men i stället gick en del till löner, skrev Dagens Nyheter då. Enligt tidningen fick Margot Wallström mellan 71 000 och 80 000 kronor efter skatt.