Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömmen för Jimmie Åkesson

Orolig? SD-ledaren Jimmie Åkesson har en del att fundera på inför valet på söndag.
Foto: Tommy Pedersen

LUND/STOCKHOLM. De kallade asylsökande för "parasiter", "ohyra" och "otacksamma kräk".

Nu uppmanas ytterligare fyra SD-politiker, som skrev de anonyma kommentarerna på hatsajter, att lämna sina uppdrag.

- Vi förväntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressansvarige.

Totalt tolv SD-politiker har petats från sina uppdrag.

Expressens och Researchgruppens granskning av anonyma kommentatorer på ett flertal hatsajter har avslöjat att flera SD-politiker varit aktiva i kommentarfälten. Politikerna har skrivit mängder med inlägg där invandrare och asylsökande bland annat kallas för "parasiter", "ohyra" och "otacksamma kräk".

- Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen, säger Linus Bylund, som är Jimmie Åkessons pressekreterare.

"Kan inte mena allvar"

Avslöjandet har utretts av Sverigedemokraternas medlemsutskott, som uppmanar partimedlemmarna att avsäga sig sin kandidatur - annars riskerar de att uteslutas ur partiet.

Ulla-Britt Wennell står på fjärde plats SD:s lista i kommunvalet i Vallentuna och har bland annat skrivit att "Om negroida personer deppar ihop får de väl flytta härifrån". Men hon ser ingen anledning att lämna partiet.

- Du kan väl inte på allvar mena att jag ska kliva av för att jag har skrivit det jag har skrivit. Det är sanslöst larvigt, säger Ulla-Britt Wennell.

Sverigedemokraternas toppnamn i Solna Nils Jungenäs har bland annat påstått att "muslimernas handikap sitter ju trotts allt i huvudet". Nils Jungenäs vill inte kommentera hur han ser på sin framtid i partiet.

- Att tro att du skulle få en intervju av mig är helt barockt, säger Nils Jungenäs.

Sture Johannesson kandiderar som femte namn till kommunfullmäktige i Gislaved. Han har bland annat skrivit följande om asylsökande: "Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan". Sture Johannesson har inte för avsikt att lämna partiet.

- Det är inte min sak att avgöra, vi får se vad som händer och sker, säger Sture Johannesson som inte vill kommentera saken närmare.

Björn Löfvenius, kandiderar för SD som sjundenamn till kommunfullmäktige i Borås och har bland annat kallat asylsökande för "parasiter".

- Han har sagt upp sig skriftligt och är inte med i Sverigedemokraterna, säger en anhörig.

Uppmanas att lämna SD

Ordförande för SD i Borås Patric Silfverklinga bekräftar att Löfvenius fortfarande står på partiets valsedel, men kan inte kommentera om Löfvenius valt att lämna partiet.

I tisdags fattade medlemsutskottet beslut om att företrädarna som figurerade i Expressens tidigare avslöjande ska avsäga sig sin kandidatur. Hittills har fyra kandidater valt att avgå självmant och fyra kandidater uppmanats att lämna partiet till följd av sina kommentarer.

Jimmie Åkesson fick i går bemöta uppgifterna i en integrationspolitisk debatt i Borås, med integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Där kallade Åkesson granskningen för "skum".

- Vi har flera tusen kandidater i kommunalval. De här som Expressen har hittat, genom att använda sig av uppgifter som någon skum organisation har fått sig till del på något skumt sätt och sedan kört mot just våra kandidater, jag kan inte på något sätt tycka att det är rättvist att säga att de är representativa för vårt parti. Det är de inte, sa Åkesson.

Han hävdade att Sverigedemokraterna granskas hårdare än andra partier.

- Jag vet inte om man har kört det här registret mot övriga partier, sannolikt har man inte det. Jag är inte säker på att det är helt fritt från den typen av attityder i andra partier heller, sa Åkesson.

Expressen har tillsammans med Researchgruppen i själva verket granskat näthatet bland kandidater från samtliga partier som ställer upp i höstens kommun- landstings- och riksdagsval. Bland de kandidater som Expressen har kunnat säkerställa identiteten på de som skrivit rasistiskt, sexistiskt och våldsförhärligande kommentarer på sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat är samtliga sverigedemokrater.

Partiet tappar väljarstöd

De senaste opinionssiffrorna visar också att Sverigedemokraterna har sjunkit och i nuläget missar vågmästarrollen. I TV4/Novus tappade man 1,4 procentenheter - från 9,5 till 8,1 - och i senaste Sifo gick man tillbaka 0,3 procentenheter till 9,4 procent.

Men något samband mellan det och rasistavslöjandet tycker sig Jimmie Åkesson inte se.

- Jag har inte gjort några djupa analyser av det, det kommer olika analyser hela tiden. I Expressens egna mätning så ökade vi ju, den som kom häromdagen. Vi får se lite vad som händer här på söndag.

Fredrik Reinfeldt säger om nätkommentarerna:

- Det är oacceptabelt och att det är exempel på rasism som vi alla ska göra allt för att hålla tillbaka, säger Fredrik Reinfeldt.

Centerpartiets Annie Lööf säger:

- Det är djupt rasistiska åsikter. Det här visar att skrapar man på ytan så flödar de rasistiska kommentarerna där, säger hon.