Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-politikerna avgår - avslöjade i valstuga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Åbjörn, moderat kommunpolitiker i Bollnäs.
Foto: Sveriges Radio Gävleborg
M-politikern Karl-Olof Tunelid från Hudiksvall.
Foto: Sveriges Radio Gävleborg
Fredrik Reinfeldt utanför en av Moderaternas valstugor.
Foto: Fredrik Persson / Tt

Två moderata politiker i Gävleborg tvingas lämna partiet efter att ha uttalat sig negativt om invandrare i valstugor.

Avslöjandet kommer efter att Sveriges radio P4 intervjuat politiker med dold mikrofon inför valet.

- Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte vara här, säger M-politikern Jan Åbjörn till P4.

De två moderaterna tvingas lämna sina poster efter ett avslöjande där reportrar från fyra P4-kanaler i Mellansverige intervjuat politiker i valstugor med dold mikrofon.

Moderaten Jan Åbjörn står på plats 17 på listan till kommunfullmäktige i Bollnäs och har suttit som ersättare i kommunfullmäktige i åtta år.

– Migrationsverket måste sortera vilka de ger uppehållstillstånd till. Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte vara här. Vi vill bara ha de bra här, säger han inför den dolda mikrofonen.

Nekar först

En vecka senare, under en intervju, låter det annorlunda. Då hävdar han att partiet är för fri invandring och säger att "Det är klart att så länge vi har den minsta möjlighet så ska vi ta emot flyktingar".

När han konfronteras med de tidigare uttalanden av reportern Christian Höijer från P4 Gävleborg nekar han till en början, men tvingas erkänna efter att ha lyssnat på inspelningen. Då säger han att han aldrig skulle ha uttalat sig på det sättet om han visste att det var en reporter med mikrofon.

Åbjörn har tvingats lämna partiet efter uttalandet.

"Svenska föräldrar köper inte lyxiga barnvagnar"

Även moderaten Karl-Olof Tunelid från Hudiksvall har tvingats lämna sin post. Han står på 15:e plats på listan till landstingsfullmäktige. Tunelid har även en mängd politiska uppdrag, bland annat i kommunala bolag, kommunfullmäktige och i kommunala nämnder.

Inför den dolda mikrofonen sa M-politikern att invandrare får lyxbarnvagnar för 12 000 kronor av samhället.

– Om man ser en sån där väldigt lyxig barnvagn, så är det i regel inte svenska föräldrar. De tycker att det är för mycket att köpa en barnvagn för tolv tusen. Men de här får de utav samhället. Men vi vanliga får inga barnvagnar, säger Karl-Olof Tunelid till P4.

När Tunelid konfronteras av reportern Christian Höijer från P4 Gävleborg står han fast vid sitt uttalande:

– Det är bara att titta i Gävle på torget. Det beror ju inte på dem. Det beror ju på våra sociala myndigheter. Men jag står för det. Vi har alldeles för lyxigt, bland annat när det gäller barnvagnar i Gävle.

Likheter med valstuge-reportaget

Avslöjandet kommer efter att flera reportrar från fyra olika P4-kanaler i Mellansverige undersökt hur invandringen diskuteras bland politikerna inför valspurten.

På en resa genom Mellansverige har de, med hjälp av dold mikrofon, intervjuat ett 70-tal slumpvis utvalda politiker i 51 kommuner i fyra län: Gävleborg, Dalarna, Värmland och Örebro.

Inför riksdagsvalet 2002 gjorde journalisterna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson en liknande granskning med det uppmärksammade valstugereportaget. Det sändes av SVT och visade hur flera politiker uttalade sig negativt om invandringen i valstugorna.

– Man blir jätteledsen när man hör detta. Det stämmer inte överens med våra moderata värderingar och tar starkt avstånd. Vi har samtalat med dem och de har själva lämna sina uppdrag, säger Patrik Stenvard förbundsordförande för Moderatrena i Gävleborgs län.

Expressen.se söker Åbjörn och Tunelid för en kommentar.