Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M: Persson bör
lämna sin post

Kent Persson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Moderaternas partisekreterare Kent Persson bör bytas ut efter partiets fiasko i valet.

Det anser över 300 förtroendevalda moderater som svarat på Expressens stora enkät.

Men i stället är det nu han som ansvarar för planeringen av extrakongressen där en ny partiledare ska väljas.

Fredrik Reinfeldt var mycket nöjd med rekryteringen av Kent Persson när Moderaternas nya partisekreterare presenterades i april 2012.

En av Kent Perssons viktigaste uppgifter då blev att sanera partiets ekonomi och ett stort antal tjänstemän fick lämna sina jobb.

Fredrik Reinfeldt har sedan dess tvingats försvara sin partisekreterare gång på gång - och när valrörelsen började närma sig utsågs Kent Persson dessutom till valgeneral.

Både EU-valet och riksdagsvalet blev fiaskon för Moderaterna. Därför anser M-politiker runt om i landet att den ansvarige bör bytas ut.

Expressen mejlade i måndags ut en enkät till flera tusen förtroendevalda moderater i hela landet. Vid 13-tiden på onsdagen hade 505 M-politiker svarat på frågan: "Anser du att partisekreterare Kent Persson bör bytas ut efter valförlusten?" 65 procent eller 329 personer svarar ja på den frågan.

"Jag är ytterst ansvarig"

På onsdagseftermiddagen gästade partisekreteraren Expressens Prime time där han fick bemöta kritiken från partikamraterna.

– Jag tror att det är många som är besvikna efter den här valrörelsen, vi hade som målsättning att bli omvalda och fortsätta regera med alliansen. Den besvikelsen måste hanteras, säger Kent Persson.

Han menar att han i egenskap av partisekreterare nu är ytterst ansvarig för att leda den omställning som partiet måste gå igenom efter valnederlaget. Hans öde som partisekreterare överlåter han till den nya partiledningen som tillträder först i vår.

– Vi kan inte stanna som parti och jag är den partisekreterare som nu sitter. Så småningom kommer en ny partiledning väljas. Då är upp till den ledningen att bestämma hur partiet ska organiseras och vilka som ska sitta på vilka positioner. Där är vi inte än, men det kommer att ske under våren, säger Kent Persson.

"En bra person"

Men det är inte första gången partikamraterna kräver hans avgång.

Redan i juni - efter EU-valet - kunde Expressen berätta att det stormade inom Moderaterna och att skulden för fiaskot lades på just honom.

- Kent är en bra person men har inte rätta personligheten för uppdraget, sa till exempel Linköpings M-kommunalråd Ann-Cathrine Hjerdt - och tidigare partiledaren Ulf Adelsohn konstaterade:

- Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form.

Men Kent Persson vägrade avgå den gången.