Foto: Lisa Mattisson Exp
 Foto: Lisa Mattisson Exp

Löfvens skräck för ministerskandaler

Publicerad

Stefan Löfvens skräck inför regeringsbildningen i dag: Ministrarnas lik i garderoben.

Expressen kan avslöja att samtliga som accepterat frågan om att bli statsråd har genomgått långa "förhör".

De har bland annat tvingats redogöra för begångna brott, betalningsanmärkningar och personliga förhållanden.

- Jag vet att det sker en bakgrundskoll, bekräftar Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg.

När Stefan Löfven i dag läser upp regeringsförklaringen och presenterar den nya regeringen uppmanas alla nya ministrar att inför medierna redogöra för alla "lik i garderoben".

Mardrömmen för Stefan Löfven är att någon då "glömmer" uppgifter som senare kan leda till att de tvingas avgå.

Den nye statsministern har därför beslutat om omfattande bakgrundskontroller av de som accepterat frågan om att bli statsråd.

- Det är lite Lex Juholt och Lex Reinfeldt över detta, säger en källa inom Socialdemokraterna.

Förberedelserna inför regeringsbildningen pågick sent in på torsdagskvällen. Inte förrän 20:50 lämnade S-ledaren Socialdemokraternas kansli på Riddarhustorget i går kväll.

Går framåt

Mikael Damberg, S, lämnade vid 19.30-tiden och meddelade då att arbetet med förhandlingarna går framåt.

- Vi jobbar för att leverera det vi sagt att vi ska göra. Sen har vi en del annat arbete också internt i partiet som valberedningsarbete och annat. Det är mycket som ska göras, säger han.

När Stefan Löfvens företrädare Håkan Juholt tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna valde han att inte informera om att hans sambo tidigare dömts för bedrägeri - trots att han uppmanades att redogöra för alla "lik i garderoben". I stället avslöjades det hela av tidningen Dagens Industri några dagar efter att han tillträtt.

- Redan där förlorade Juholt respekt och trovärdighet internt. Det förföljde honom sedan hela vägen, säger en uppgiftslämnare.

Stefan Löfven minns också vad som drabbade företrädaren Fredrik Reinfeldt då han presenterat sin nya regering i oktober 2006.

Den första veckan blev stormig och ledde till två ministeravgångar.

Handelsministern Maria Borelius avgick efter bara åtta dagar i regeringen sedan det avslöjats att hon haft svart arbetskraft i bostaden. Det visade sig också att hon struntat i att betala tv-avgiften.

Även den dåvarande kulturministern Cecilia Stegö Chilò lämnade regeringen när det framkom att hon inte betalat tv-avgiften på 16 år och att hon använt svart hemhjälp.

"Det var dumt"

Tobias Billström hade inte heller betalat tv-avgiften, men fick ändå stanna kvar i regeringen. För bara några dagar sedan utsågs han av Moderaterna i riksdagen till vice talman.

- Det viktiga är att man berättar för partiledningen innan man tillträder, så att det finns en plan för hur man ska agera när medierna ställer frågor, konstaterar en S-källa.

Lagbrott och regelbrott behöver inte innebära att man är olämplig som statsråd. Avgående socialförsäkringsministern medgav på en presskonferens när han utsågs att han under 2001 betalat en städerska svart:

- Det var dumt, var hans standardsvar.

Fredrik Reinfeldts inställning var att alla nya ministrar riskerar att bli av med jobbet om de undanhållit någon viktig information.

Stefan Löfven har samma inställning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt