Löfvens skräck för ministerskandaler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Stefan Löfvens skräck inför regeringsbildningen i dag: Ministrarnas lik i garderoben.

Expressen kan avslöja att samtliga som accepterat frågan om att bli statsråd har genomgått långa "förhör".

De har bland annat tvingats redogöra för begångna brott, betalningsanmärkningar och personliga förhållanden.

- Jag vet att det sker en bakgrundskoll, bekräftar Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg.

När Stefan Löfven i dag läser upp regeringsförklaringen och presenterar den nya regeringen uppmanas alla nya ministrar att inför medierna redogöra för alla "lik i garderoben".

Mardrömmen för Stefan Löfven är att någon då "glömmer" uppgifter som senare kan leda till att de tvingas avgå.

Den nye statsministern har därför beslutat om omfattande bakgrundskontroller av de som accepterat frågan om att bli statsråd.

- Det är lite Lex Juholt och Lex Reinfeldt över detta, säger en källa inom Socialdemokraterna.

Förberedelserna inför regeringsbildningen pågick sent in på torsdagskvällen. Inte förrän 20:50 lämnade S-ledaren Socialdemokraternas kansli på Riddarhustorget i går kväll.

Går framåt

Mikael Damberg, S, lämnade vid 19.30-tiden och meddelade då att arbetet med förhandlingarna går framåt.

- Vi jobbar för att leverera det vi sagt att vi ska göra. Sen har vi en del annat arbete också internt i partiet som valberedningsarbete och annat. Det är mycket som ska göras, säger han.

När Stefan Löfvens företrädare Håkan Juholt tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna valde han att inte informera om att hans sambo tidigare dömts för bedrägeri - trots att han uppmanades att redogöra för alla "lik i garderoben". I stället avslöjades det hela av tidningen Dagens Industri några dagar efter att han tillträtt.

- Redan där förlorade Juholt respekt och trovärdighet internt. Det förföljde honom sedan hela vägen, säger en uppgiftslämnare.

Stefan Löfven minns också vad som drabbade företrädaren Fredrik Reinfeldt då han presenterat sin nya regering i oktober 2006.

Den första veckan blev stormig och ledde till två ministeravgångar.

Handelsministern Maria Borelius avgick efter bara åtta dagar i regeringen sedan det avslöjats att hon haft svart arbetskraft i bostaden. Det visade sig också att hon struntat i att betala tv-avgiften.

Även den dåvarande kulturministern Cecilia Stegö Chilò lämnade regeringen när det framkom att hon inte betalat tv-avgiften på 16 år och att hon använt svart hemhjälp.

"Det var dumt"

Tobias Billström hade inte heller betalat tv-avgiften, men fick ändå stanna kvar i regeringen. För bara några dagar sedan utsågs han av Moderaterna i riksdagen till vice talman.

- Det viktiga är att man berättar för partiledningen innan man tillträder, så att det finns en plan för hur man ska agera när medierna ställer frågor, konstaterar en S-källa.

Lagbrott och regelbrott behöver inte innebära att man är olämplig som statsråd. Avgående socialförsäkringsministern medgav på en presskonferens när han utsågs att han under 2001 betalat en städerska svart:

- Det var dumt, var hans standardsvar.

Fredrik Reinfeldts inställning var att alla nya ministrar riskerar att bli av med jobbet om de undanhållit någon viktig information.

Stefan Löfven har samma inställning.

Tidigare ministerskandaler

1 Januari 2012:

Sambon var dömd

När Håkan Juholt blev partiledare för Socialdemokraterna valde han att inte berätta att hans sambo tidigare dömts för bedrägeri. Tidningen Dagens Industri avslöjade nyheten några dagar efter att han tillträtt i stället.

3 Oktober 2006:

Svart hemhjälp

Också tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò lämnade regeringen när det framkom att hon inte betalat tv-avgiften på 16 år och att hon använt svart hemhjälp.

5 Oktober 2002:

Rökte hasch

Trots att Thomas Bodström erkänt att han "provat att röka hasch" utsågs han av tidigare S-ledaren Göran Persson till justitieminister. På presskonferensen sa han:

Jag tar mycket starkt avstånd från det nu.

7 Oktober 2010:

Svart städhjälp

Avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson medgav på en presskonferens när han utsågs att han under 2001 betalat en städerska svart. Hans standardsvar:

Det var dumt.

2 Oktober 2006:

Struntade i tv-avgift

Efter bara åtta dagar i regeringen avgick handelsministern Maria Borelius sedan det avslöjats att hon haft svart arbetskraft i bostaden. Det visade sig också att hon struntat i att betala tv-avgiften.

4 Oktober 2010:

Struntade i tv-avgift

Avgående migrationsminister Tobias Billström hade inte heller betalat tv-avgiften, men fick ändå stanna kvar i regeringen. För bara några dagar sedan utsågs han av Moderaterna

i riksdagen till vice talman.

6 Oktober 2010:

Rökte marijuana

Avgående integrationsminister Erik Ullenhag erkände att han "i sin ungdom" hade rökt marijuana. Han sade då:

Det var dumt av mig. Och det är klart jag ångrar mig.

8 Oktober 2010:

Körde för fort

Catharina Elmsäter-Svärd, M, avgående infrastrukturminister som nu pekas ut som en av kandidaterna till jobbet som ny partiledare för Moderaterna, erkände när hon tillträdde att hon blivit av med körkortet efter att ha kört för fort.