Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens löfte: Rätt till heltid inom vården

"Jag levererar något bättre än en lag. Jag levererar ett kollektivavtal", säger partiledaren Stefan Löfven.Foto: Jessica Gow / Tt

Socialdemokraterna lovar alla anställda inom vård och omsorg rätt till heltidsarbete om partiet får en majoritet i svenskt landsting SKL, berättade Stefan Löfven i dag i Ekots lördagsintervju.

Nyheten är ett led i (s) jämställdhetssatsning för att förebygga kvinnofällan som bland annat deltidsarbete kan medföra.

– Att kvinnor och män båda ska ha möjlighet till heltid är en sak som bara ska lösas. Det är en jämställdhetsfråga och en sak för alla människors lika värde helt enkelt, säger Stefan Löfven till Expressen.se

– Löfven måste kunna skilja på sin nya roll som politiker och sin gamla som fackföreningsledare, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M.

Nyheten som i dag avslöjades i SR:s Ekots intervju med Stefan Löfven innebär att om (s) får en majoritet i svenskt landsting SKL, så kommer de att skriva in rätt till heltid i kollektivavtalen.

Detta betyder att alla som jobbar inom välfärden skulle få rätt till heltid.

Men det blir ingen lag, utan det nya greppet som väntas bli kostsamt för de landsting där de vinner, ska ske med hjälp av kollektivavtal om de rödgröna får majoritet i kommuner och landsting.

– Jag levererar något bättre än en lag. Jag levererar ett kollektivavtal. Vinner Socialdemokraterna valet i höst, också i våra kommuner och landsting och vi får majoritet i SKL, då kommer vi att sätta oss på arbetsgivarsidan. Där kommer vi rikta oss till Kommunal och säga: vi vill teckna ett nationellt kollektivavtal där heltid blir norm. Därför att det är dags för oss nu att visa välfärdsarbetarna, främst kvinnorna, att de har rätten till heltid. Det är mycket, mycket starkare än en lag, sa Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju som sändes i SR dag 12.56.

"Det sitter starkare med ett avtal"

För anställda i privata bolag ska krav på heltid ställas vid offentlig upphandling, men för anställda i kommun och landsting ska rätten till heltid lösas med kollektivavtal, inte lagstiftning.

– Jag tror att vi kan komma i gång mycket snabbare, än när man ska in i en lagstiftningsprocess. Det sitter starkare med ett avtal, säger Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju.

Förslaget kommer efter hård kritik från bland annat fackförbundet Kommunal.

Under en tv-intervju med Expressen.se under lördagen säger Stefan Löfven:

– Det är viktigt att se till att det blir jämställdhet mellan män och kvinnor, för även inom de offentligt finansierade verksamheterna så har män oftast heltid, medan kvinnor å andra sidan har mer deltid, och det är inte okej helt enkelt.

Hur ska ni finansiera detta?

– Det finns redan kommuner som har genomfört detta, och de har inte per automatik dragit på sig högre kostnader, utan det är en arbetsorganisatorisk fråga.

– Vi måste skriva ett nationellt avtal, då vet vi att det gäller i alla kommuner och landsting.

"Strider mot lång tradition"

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är kritisk till Löfvens vallöfte.

– Löfven måste kunna skilja på sin nya roll som politiker och sin gamla som fackföreningsledare. Att som partiledare lova ett kollektivavtal är olämpligt. Det strider mot en lång tradition på svensk arbetsmarknad där det är parterna som förhandlar, säger Svantesson och fortsätter:

– Det är förvånande att detta kommer från en person som har en lång facklig bakgrund.

Elisabet Svantesson säger också till Expressen att hon förväntar sig att kommuner och landsting, avsett politisk färg, blir betydligt bättre på att erbjuda heltidstjänst till sina anställda.

"Bra att de feministiska frågorna kommer upp"

I lördagsintervjun kommenterar Stefan Löfven även Feministiskt Initiativs stora framgångar med fyra månader kvar till val.

– Jag tycker att det är bra att de feministiska frågorna kommer upp ordentligt på dagordningen, säger han om Feministiskt initiativs framgångar inför valet och säger vidare att utvecklingen inom jämställdhetsfrågan går alldeles för sakta, och att det är något han ser som en viktig prioritet.

– Socialdemokraterna är och förblir ett feministiskt parti, säger han till Ekot.

Avslutningsvis säger Stefan Löfven under lördagsintervjun att han bara uteslutit en enda sak inför framtiden för partiet.

– Jag tänker aldrig sätta mig i en situation där vi skulle bli beroende av Sverigedemokraterna, aldrig. Det är det enda som jag har uteslutit, säger han.