Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens löfte: Bättre tågtrafik i Norrland

Stefan Löfven talade i Örnsköldsvik under lördagen.
Foto: Jonas Forsberg

ÖRNSKÖLDSVIK. S-ledaren Stefan Löfven talade under lördagen i sin gamla hemort Örnsköldsvik.

Inför åhörarna lovade han att förbättra tågtrafiken i Norrland - en del i Socialdemokraternas kommande valmanifest.

– Vi kommer att fatta ett beslut om att påbörja ytterligare en etapp av upprustningen av Ostkustbanan, säger Stefan Löfven efteråt.

Stefan Löfven inledde sitt tal i Örnsköldsvik, där han själv bott och arbetat som svetsare, med att prata om sin barndom. Han berättade att han var tacksam för den möjlighet samhället givit honom som barn - att få bli omhändertagen av en annan familj då hans mamma inte hade möjlighet att ta hand om honom.

Löfven meddelade i sitt tal till åhörarna att han vill rusta upp spårtrafiken.

– Nu vet vi sedan i går att Trafikverket räknar med att alla tågstörningar kostar 5 miljarder per år.

– En S-ledd regering kommer att fatta beslut om ännu en etapp på Ostkustbanan, sa han i talet.

Efter talet utvecklar han partiets hållning:

- Nu ska dels Norrbotniabanan påbörjas och sen måste Ostkustbanan rustas upp. Den har för dålig standard mellan Gävle och Sundsvall. Nu finns det en etapp som är beslutad, påbörjad ner till Njurunda, säger Löfven till Expressen.se.

Han lovar att partiet under kommande mandatperiod ska fatta beslut om också nästa etapp. Spårsatsningen ingår i partiets valmanifest och målet är att rusta upp hela sträckan mellan Gävle och Sundsvall till dubbelspår. Men exakt vilken sträcka som är mest brådskande ska den berörda myndigheten ta beslut om.

– Där måste dock Trafikverket titta på vilket steg är det bästa att ta. Men vi kommer att fatta ett beslut om att påbörja ytterligare en etapp av upprustningen av Ostkustbanan, säger han.

Eftersom man ännu inte vet vilken sträcka det handlar om kan Stefan Löfven inte lämna en siffra på vad spårsatsningen kommer att kosta. Men partiet lovar att återkomma med beräkningar när man presenterar sitt valmanifest.

– Det finns i Trafikverkets projektplanering. Men eftersom de måste få avgöra vilken som är det bästa steget att ta nu efter den första etappen så vet vi inte exakt vilken etapp det blir så då får vi se kostnaden. Men det finns självfallet inom den planeringsram som Trafikverket lägger.