Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Löfvens känga mot Reinfeldt om flyktingar

Publicerad

Fredrik Reinfeldt tar upp Migrationsverkets krav på mer pengar som argument för åtstramning i budgetförhandlingarna. Nu går hans motståndare Stefan Löfven till angrepp mot statsministern.

- Han ställer flyktingar, som flyr för sina liv, mot svensk välfärd och det stör mig, säger han.

Moderaternas partisekretare Kent Persson hävdar att S-ledaren inte är trovärdig.

- Vi beskriver verkligheten som den ser ut.

Utöver den budget som redan är satt till 91 miljarder kronor behöver Migrationsverket ytterligare 48 miljarder kronor för perioden 2014-2018.

I sitt sommartal i lördags, pratade Fredrik Reinfeldt, M, om just detta. Det har gjort Stefan Löfven, S, för- bannad.

- Det var väldigt ovärdigt av Fredrik Reinfeldt att ställa den kostnaden mot att vi ska ha råd med framtiden. Ökade kostnader för flyktingmottagande betyder inte att vi inte har råd med investeringar i välfärden.

"Sverige är ett rikt land"

På en bussturné till Norrtälje och Gävle i går förklarade han sin syn på hur Sverige ska ta hand om hundratusentals asylsökande kommande år.

- Sverige är ett rikt land. Om människor måste fly för sina liv ska vi hjälpa dem. Det går inte säga att vi klarar si och så mycket. Vad vi säger är att det går att hantera. Vi har en statsbudget på 1000 miljarder kronor, det är klart att det finns medel att hjälpa.

Men precis som Fredrik Reinfeldt kan Stefan Löfven inte exakt säga hur finansieringen ska gå till. Han pekar på de så kallade DAC-reglerna inom OECD som ger länder rätt att dra av på sina biståndskostnader för att ha tillräcklig budget till asylsökande i det egna landet.

Sverige har i år ett bistånd på 38,4 miljarder kronor. Av dessa görs en avräkning på 6,6 miljarder för administrativa kostnader, vilket ger ett netto på 31,8 miljarder kronor.

- Vi tror att vi ska kunna finansiera budgeten till Migrationsverket till stor del med avskrivningar, säger Stefan Löfven som inte har planer på att höja biståndet.

Annorlunda skattepolitik

I stället menar han att hälften av kostnaden för de ökande flyktingströmmarna skulle kunna täckas med avskrivning av biståndspengar.

Resterande medel vill han hämta från andra utgiftsposter. Bland annat säger han att sjukskrivningskostnaderna har ökat med 10 miljarder kronor, något han kan få ner med bättre rehabiliteringsprogram.

- Varje regering måste se över alla kostnader. Men den här regeringen har sänkt skatterna med uppemot 140 miljarder kronor och man är ansvarig för att Vattenfall inte kan ge utdelning på grund av Nuon. Vi har en annorlunda skattepolitik. Vi tar in mer skatter och har råd med mer. De har satt sig själva i en situation där de inte råd med någonting såvida de inte kommer med något besparingspaket.

"Han lovar allt till alla"

Moderaternas partisekreterare, Kent Persson, tycker att Stefan Löfvens hållning är långt i från verklighetstrogen.

- Han bedriver en valrörelse där han lovar allt till alla. Vi beskriver verkligheten som den ser ut. Alliansen står för en politik där vi både tar ansvar för ekonomin och värnar vår position som en humanitär stormakt, sa han sent i går kväll till Expressen.

Även Göran Hägglund, KD, fick frågan efter SVT:s partiledarutfrågning i går. Liksom Stefan Löfven är han beredd att ta från biståndspengarna för att finansiera asylpolitiken.

- Sverige är ett av de länder som är mest generösa i världen. Jag är glad att vi har satt en nivå om 1 procent av BNI på bistånd. Men det finns internationella regler som säger att man får göra avskrivningar och vi måste följa situationen i omvärlden, sa Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt