Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens känga mot Reinfeldt om flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Fredrik Reinfeldt tar upp Migrationsverkets krav på mer pengar som argument för åtstramning i budgetförhandlingarna. Nu går hans motståndare Stefan Löfven till angrepp mot statsministern.

- Han ställer flyktingar, som flyr för sina liv, mot svensk välfärd och det stör mig, säger han.

Moderaternas partisekretare Kent Persson hävdar att S-ledaren inte är trovärdig.

- Vi beskriver verkligheten som den ser ut.

Utöver den budget som redan är satt till 91 miljarder kronor behöver Migrationsverket ytterligare 48 miljarder kronor för perioden 2014-2018.

I sitt sommartal i lördags, pratade Fredrik Reinfeldt, M, om just detta. Det har gjort Stefan Löfven, S, för- bannad.

- Det var väldigt ovärdigt av Fredrik Reinfeldt att ställa den kostnaden mot att vi ska ha råd med framtiden. Ökade kostnader för flyktingmottagande betyder inte att vi inte har råd med investeringar i välfärden.

"Sverige är ett rikt land"

På en bussturné till Norrtälje och Gävle i går förklarade han sin syn på hur Sverige ska ta hand om hundratusentals asylsökande kommande år.

- Sverige är ett rikt land. Om människor måste fly för sina liv ska vi hjälpa dem. Det går inte säga att vi klarar si och så mycket. Vad vi säger är att det går att hantera. Vi har en statsbudget på 1000 miljarder kronor, det är klart att det finns medel att hjälpa.

Men precis som Fredrik Reinfeldt kan Stefan Löfven inte exakt säga hur finansieringen ska gå till. Han pekar på de så kallade DAC-reglerna inom OECD som ger länder rätt att dra av på sina biståndskostnader för att ha tillräcklig budget till asylsökande i det egna landet.

Sverige har i år ett bistånd på 38,4 miljarder kronor. Av dessa görs en avräkning på 6,6 miljarder för administrativa kostnader, vilket ger ett netto på 31,8 miljarder kronor.

- Vi tror att vi ska kunna finansiera budgeten till Migrationsverket till stor del med avskrivningar, säger Stefan Löfven som inte har planer på att höja biståndet.

Annorlunda skattepolitik

I stället menar han att hälften av kostnaden för de ökande flyktingströmmarna skulle kunna täckas med avskrivning av biståndspengar.

Resterande medel vill han hämta från andra utgiftsposter. Bland annat säger han att sjukskrivningskostnaderna har ökat med 10 miljarder kronor, något han kan få ner med bättre rehabiliteringsprogram.

- Varje regering måste se över alla kostnader. Men den här regeringen har sänkt skatterna med uppemot 140 miljarder kronor och man är ansvarig för att Vattenfall inte kan ge utdelning på grund av Nuon. Vi har en annorlunda skattepolitik. Vi tar in mer skatter och har råd med mer. De har satt sig själva i en situation där de inte råd med någonting såvida de inte kommer med något besparingspaket.

"Han lovar allt till alla"

Moderaternas partisekreterare, Kent Persson, tycker att Stefan Löfvens hållning är långt i från verklighetstrogen.

- Han bedriver en valrörelse där han lovar allt till alla. Vi beskriver verkligheten som den ser ut. Alliansen står för en politik där vi både tar ansvar för ekonomin och värnar vår position som en humanitär stormakt, sa han sent i går kväll till Expressen.

Även Göran Hägglund, KD, fick frågan efter SVT:s partiledarutfrågning i går. Liksom Stefan Löfven är han beredd att ta från biståndspengarna för att finansiera asylpolitiken.

- Sverige är ett av de länder som är mest generösa i världen. Jag är glad att vi har satt en nivå om 1 procent av BNI på bistånd. Men det finns internationella regler som säger att man får göra avskrivningar och vi måste följa situationen i omvärlden, sa Hägglund.