Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens förslag sågas av M: "Är feltänk"

Stefan Löfven. Foto: Peo Moller

Stefan Löfven vill satsa 10 miljarder på järnvägen, förstatliga underhållet och anställa en industrikansler som ska få fart på svensk industri.

Nu sågas S-ledaren för sina nya förslag.

- Svensk industri behöver konkurrenskraft, inte innovationskatapulter eller en kansler, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare i Moderaterna, till Expressen.se.

- Det är ett feltänk att lägga energi på att omorganisera nu när vi har företag som samarbetar med varandra och försöker göra något åt de problem som finns, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) till TT.

Under måndagen har Stefan Löfven varit på turné i olika städer i Mälardalen med omnejd. Han började på Centralstationen i Stockholm och reste sedan till Västerås, Örebro och Eskilstuna för att hålla torgmöten och besöka företag.

Flera politiska förslag blev det också under dagen. Tidigt på morgonen presenterade S-ledaren en satsning på järnvägen. Socialdemokraterna vill förstatliga underhållet av järnvägen och satsa 10 miljarder på att tågen ska gå i tid.

- Vi måste ta ett samlat grepp om underhållet. I dag är det alldeles för uppsplittrat. Ingen har koll, säger S-ledaren till Expressen.se.

Får kritik av M

Förslaget möts av kritik från infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

- Det är ett feltänk att lägga energi på att omorganisera nu när vi har företag som samarbetar med varandra och försöker göra något åt de problem som finns, säger hon till TT.

Satsningen ska finansieras med en lastbilsskatt, en skatt på varje kilometer som svenska och utländska lastbilar rullar på vägarna.

- Det handlar om en kilometerskatt som de vill införa. Jag vet inte vilken gång i ordningen de använder sig av den här skatten. Antingen ska den gå till Botniabanan eller till mer underhåll. Oseriöst, för i sin budget har de inte ens de intäkterna med, säger Elmsäter-Svärd

"Behöver konkurrenskraft"

Senare under måndagen presenterade Stefan Löfven ett förslag om att få fart på industrin i Sverige. Det ska ske genom att man tillsätter en industrikansler, som ska ha i uppdrag att driva på strategin för "nyindustrialisering". Industrikanslern ska placeras på statsrådsberedningen. Utöver det ska 5000 platser på högskolan öronmärkas för naturvetenskap och teknik.

Även det förslaget får kritik från alliansen.

- Svensk industri behöver konkurrenskraft, inte innovationskatapulter eller en kansler. Löfvens regeringsalternativ skulle innebära ett konkret hot mot industrin med bland annat höjda elpriser, ökade anställningskostnader och dyrare transporter. Exempelvis skulle varje öre i höjda elpriser motsvara en kostnadsökning lika stor som kostnaden för över tusen industrijobb, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare i Moderaterna, till Expressen.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!