Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens flört med Fi - lovar jämställd bonus

På Stockholms universitet presenterade S-ledaren Stefan Löfven i dag en åtgärdsplan för forskning på jämställda villkor - från 2017.

Stefan Löfvens flört med Feministiskt initiativ:

På Stockholms universitet presenterade S-ledaren i dag en åtgärdsplan för forskning på jämställda villkor - från 2017.

Socialdemokraterna vill bland annat införa en jämställdhetsbonus på 100 miljoner kronor som ska gå till lärosäten där jämställdheten bedöms vara "påtagligt god respektive påtagligt förbättrats".

- Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Jag är feminist, inledde Stefan Löfven.

- Vinner vi valet i höst ska jag leda en jämställd regering med en feministisk agenda.

S-ledaren deltog på fredagsförmiddagen i ett samtal om jämställdhet på Stockholms universitet.

Jämställdhetsbonus

I samband med framträdandet där presenterade Socialdemokraterna en nyhet på jämställdhetsområdet:

En jämställdhetsbonus om 100 miljoner kronor ska delas ut varje år till lärosäten där jämställdheten, både kvantitativtoch kvalitativt sett, efter systematisk utvärdering bedöms vara god respektive påtagligt förbättrats.

Löfven lovar bland annat att en socialdemokratiskt ledd regering kommer att se till att det blir en jämställd tilldelning av forskningsanslag i en ny forskningsproposition som ska gälla från 2017.

Gemensamt uppdrag

Forskningsråden och Vinnova får dessutom ett gemensamt uppdrag att se över hela processen för forskningsmedel "för att män ska sluta gynnas på kvinnors bekostnad".

Enligt Stefan Löfven ska rekryteringsmålen för professorer framöver sättas i dialog med lärosätena och de ska leda till att andelen professorer som är kvinnor ökar i snabbare takt än vad de gjort under de senaste två decennierna.