Foto: Socialdemokraterna
 Foto: Socialdemokraterna

Löfven: Vi regerar inte över blockgränserna

Publicerad

På måndag morgon möttes S-ledningen för ett VU-möte i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Stefan Löfven hade då precis sagt nej till att regera genom en blocköverskridande överenskommelse.

– Inte regeringsbildning, vi ska ha ett samarbete över blockgränserna, säger Löfven i en kommentar till Dagens Nyheter.

Under hela valrörelsen har Stefan Löfven undvikit frågan om vilka han vill bilda regering med. Han har beskrivit Miljöpartiet som "en naturlig samarbetspartner", men samtidigt förhållit sig avvaktande till Vänsterpartiets försök att sätta press på Socialdemokraterna.

Däremot har han kommit med upprepade inbjudningar till någon form av samarbete tillsammans med Centerpartiet eller Folkpartiet. Inviter som han nu tycks ta tillbaka.

På måndag morgon valde Stefan Löfven i stället att säga nej till en blocköverskridande överenskommelse.

På en fråga från Dagens Nyheter om hur han ser på regeringsbildning över blockgränserna svarade Lövfen:

– Inte regeringsbildning, vi ska ha ett samarbete över blockgränserna.

På väg in till VU-mötet vid åttatiden på morgonen avböjde han alla frågor.

Diskutera vad som har hänt

Men Magdalena Andersson, som anlände nära en timme senare framåt nio, stannade dock till ett par minuter:

Ni avvisar nu en blocköverskridande överenskommelse?

– Nu ska vi in och ha ett möte om vad som har hänt i natt och kommer naturligtvis diskutera vad som har hänt i valet och hur vi ser på framtiden, säger Magdalena Andersson på väg in till mötet.

Hur kommer regeringen att se ut?

– Det får vi se.

Även Carin Jämtin avböjde att kommentera på väg in till mötet, men uttalade sig i P1 Morgon.

– Det är en unik parlamentarisk situation och det kräver unika lösningar, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i P1 Morgon.

– Vi ska prata med Miljöpartiet som är vår naturliga samarbetspartner. Sedan hitta andra partier för att hitta en handlingskraftig regering, säger hon.

I studion var även Miljöpartiets partisekretare Anders Wallner.

– Vi inleder samtal med Socialdemokraterna och det viktiga är att vara ödmjuka inför resultatet, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner, som inte ville avslöja vilka ministerposter partier är intresserade av.

En koalitionsregering med bara S och Mp skulle innebära bara 38 procent av rösterna – "en av de svagaste regeringar Sverige har haft", skrev K-G Bergström i natt i sin kommentar.

Enligt socialdemokraten Björn Rosengren kommer detta leda till att Riksdagsutskotten får en starkare ställning.

– Det svåraste Löfven har framför sig är att få med sig en majoritet när statsbudgeten ska röstas igenom, säger han.

Statsbudgeten svårast för Löfven

Stefan Löfven har sagt nej till att bilda en blocköverskridande regering. Rosengren ser beskedet från Löfven som naturligt.

– Det har ingen praktisk betydelse eftersom ingen av de borgerliga partierna vill sitta i regering med honom. Stefan Löfven måste ha samarbeten i riksdagen annars får han inte igenom något. Detta leder till att riksdagsutskotten kommer få en större makt. Alla propositioner måste majoritet. Jag tror att Löfven bedömer att det inte finns någon möjlighet till blocköverskridande regeringsalternativ.

Han utesluter dock inte att läget kan komma att ändras.

– Det svåraste Löfven har framför sig är att få med sig en majoritet när statsbudgeten ska röstas igenom.

Ilmar Reepalu: "Vi måste bryta upp blockgränserna"

Kommunalpolitikern Ilmar Reepalu tycker inte att beskedet från Stefan Löfven är oväntat.

– Jag tror att detta inte är färdigt. Jag tror inte att man så här direkt efter ett val skulle kunna lämna ett annat besked. Alliansen håller samman, i detta läge ska man inte låsa sig vid något utan testa många möjligheter.

Just nu är den viktigaste frågan enligt Reepalu att få till ett samarbete så att budgeten kan röstas igenom.

– Självklart kan förhandlingar leda vidare senare, säger han.

S-politikern Göran Johansson är däremot kritisk.

– Rent principiellt måste vi bryta upp blockgränserna, det är ett fördärv. Detta leder till ett svårt parlamentariskt läge. Stefan Löfven borde funderat mer över ett sådant uttalande och prata med fler partier, säger han.

Även Christer Adelsbo, som sitter i riksdagen för Socialdemokraterna är kritisk.

– Jag har personligen varit väldigt tveksam till blockpolitiken. Den fungerade när vi inte hade SD med i riksdagen. I dag är det en annan situation, säger Christer Adelsbo.

Han utesluter inte att situationen kan komma att ändras och att ett blocköverskridande samarbete, framför allt med Centerpartiet, kan vara möjligt i framtiden.

– Centern och Folkpartiet markerade att de inte är intresserade så det alternativet dödade man redan i går. Men Centern är det partiet som vi samarbetat mest med ute i kommunerna, säger Christer Adelsbo.

– Det kommer att bli tufft hur det än blir, oavsett om det blir MP och S eller om V också är med. Jag tror att Miljöpartiet säkert kommer att få ministerposter, säger han.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt