Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven slår tillbaka mot Lööf: "Irriterad"

Nu förklarar Stefan Löfven varför han föste bort bort Annie Lööf i TV4:s direktsända partiledardebatt.

S-ledaren tycker det ska vara ordning och reda i studion.

- Jag har fått mitt bord där och du har fått ditt bord där. Då springer man inte emellan och lämnar papper, säger Löfven på Expressens valscen.

Stefan Löfvens agerande i TV4:s direksända partiledardebatt i går har blivit en stor snackis. När Annie Lööf gick över till Löfvens plats för att lämna över en långtidsprognos från Energimyndigheten blev S-ledaren rasande och viftade bort henne.

- Det är bara käbbel! Det är bara käbbel! Behåll dem! Behåll dem! fräste han och föste undan C-ledaren.

Lööf reagerade starkt efter debatten.

- Det var inte så statsmannamässigt gjort av Stefan Löfven. Jag var lite rädd för om han skulle ge mig ett jujutsu-grepp eller inte, sade Annie Lööf till Expressen.se.

I dag besökte Stefan Löfven Expressens valscen på Sergels torg, där han förklarade varför han gjorde som han gjorde.

- Så här ser jag det. Jag har fått mitt bord där och du har fått ditt bord där. Då springer man inte emellan och lämnar papper, sade Löfven.

S-ledaren menar att han inte blev upprörd.

-Att jag blev lite irriterad kan nog alla se, men upprörd blev jag inte. Det vill nog mer till för att jag ska bli.

Lööf: "Visar att han inte är flexibel"

Under en intervju med DN.se i dag höll Annie Lööf med om att hennes tilltag kan uppfattas som fräckt.

Men hon tycker samtidigt att Stefan Löfven kunde ha agerat annorlunda.

– Jo, det kanske det var. Det får andra bedöma. Han kunde bara ha tagit mot den. Det här visar att han inte är flexibel. Han kan inte bedöma lägen, säger hon i Dagens nyheters tv-sändning.

Däremot kallar hon inte längre incidenten för en knuff.

– Jag blev mest bortföst. Jag upplevde att han föste bort mig, säger hon.

Ger inte mycket för analysen

Anledningen till att Lööf ville lämna över dokumentet är för att Löfven vill ha blocköverskridande samtal för att se över energibehoven. Det ska man göra innan man kan ta beslut om kärnkraften, menar S-ledaren, och slipper därmed ge sin syn på kärnkraftens framtid. Men Energimyndigheten har redan tittat över energibehoven, menar Lööf, som ville att Löfven skulle läsa myndighetens rapport om saken.

Men den analys S-ledaren vill göra har inget med Energimyndigheten att göra.

- Vi ska göra en politisk analys. Den där rapporten har jag läst flera gånger. Den kommer med jämna mellanrum, sade Löfven på Expressens valscen.

Fredrik Reinfeldt sade efter debatten i går att Löfven beter sig som "socialdemokratins maktmän" alltid har gjort. Löfven ger inte mycket för den analysen.

- Det börjar bli lite desperat tonlänge på den kanten. Efter åtta år med usla resultat förstår jag att tonläget går upp, säger S-ledaren.

Löfven: "Kärnkraften ska avvecklas"

På Expressens valscen berättade Löfven hur han ser på kärnkraftens framtid, även om han inte vill ge några exakta besked.

- Kärnkraften ska avvecklas. Och de kommer att avvecklas av åldersskäl. Men oavsett hur valet går ska industrin och hushållen veta att elförsörjningen är säkrad. Så då måste vi sätta oss i blocköverskridande förhandlingar, sade Löfven.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Android eller Iphone.