Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om Reinfeldt: Har det gått en propp?

Stefan Löfven i Södertälje på lördagen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fick sig en känga av Stefan Löfven.Foto: Kristofer Sandberg

Valspurten har hettat till på allvar.

Fredrik Reinfeldt drar en parallell mellan Socialdemokraternas jobbpolitik och Östtyskland.

Samtidigt frågar sig S-ledaren om det har gått en propp hos statsministern.

I morgon söndag är det exakt en vecka kvar till valet.

Alliansen ägnar all vaken tid i helgen åt att jaga ikapp avståndet gentemot de rödgröna. Samtidigt är det panik hos Socialdemokraterna efter bottensiffrorna från den senaste Sifomätningen som visar att partiet endast har 27 procents väljarstöd.

På lördagen valspurtade de fyra alliansledarna från scenen i Kungsträdgården i centrala Stockholm. På presskonferensen i anslutning till framträdande pratade statsminister Fredrik Reinfeldt om östtysk jobbpolitik.

Han gjorde detta i ett större resonemang om skillnaden mellan alliansen och de rödgrönas arbetsmarknadspolitik.

– Vad är jobb? I Östtyskland hade man ingen arbetslöshet, men en hel del hade inget att göra. Vi lärde oss att ett jobb måste ha ett innehåll, sa Reinfeldt.

Därefter pekade han särskilt ut Socialdemokraternas planer för 32 000 trainee-jobb för unga inom bland annat vård- och äldreomsorgen.

– Mycket stora antal av det Socialdemokratrena går till val på och kallar jobb är i grunden en vridning av åtgärder till vilka personer man ger avtalsenliga löner för att på det sättet få dem att hamna i sysselsatta kolumnen i stället för att betecknas som arbetslösa. Då har man inte svarat upp på vad som ger varaktig sysselsättning. Den enda drivkraften är att dölja arbetslöshet.

”Det måste ha gått en propp”

Detta retade upp Stefan Löfven som samtidigt befann sig på valturné i Södertälje.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det måste ha gått en propp. Det är oförskämt att jämföra ungdomsjobb i välfärden med DDR, då har man lite mer att förklara, sa han och fortsatte:

– Fredrik Reinfeldt är en person som har varit beroende av det offentliga i hela sitt liv, han ska inte uttala sig om vad som är riktiga jobb eller inte.

Även Kommunals ordförande, Annelie Nordström, blev irriterad över statsministerns uttalande.

– Varför tycker Reinfeldt plötsligt att det här är DDR-jobb när han och Anders Borg hade samma idé med sina yrkesintroduktionsjobb inom den så kallade jobbpakten, säger hon.

För två år sedan satt hon i täta samtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL, och finansdepartementet om introduktionsjobben som hade ungefär samma upplägg som de trainee-jobb som Socialdemokraterna vill införa för unga arbetslösa, säger hon.

– Socialdemokraterna har antagit samma idé och utvecklat den. Även Anders Borg hade planer på att få fram cirka 30 000 jobb för unga men kommunerna nappade inte på förslaget, säger Annelie Nordström.

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg menar att det är stor skillnad på alliansens förslag om yrkesintroduktionsjobb och Socialdemokraternas trainee-jobb.

– YA-jobben är inte tidsbegränsade till ett år och staten subventionerar inte hela kostnaden, säger han.

Att partiledarna nu känner stress inför valet nästa söndag börjar bli allt mer märkbart. Flera olika opinionsmätningar har presenterats de senaste dagarna, med helt olika resultat. Sifomätningen som presenterades i Svenska Dagbladet i fredags kväll är den mätning som gjorts senast, 1 till 4 september. Där har gapet mellan blocken halverats till 4,5 procentenheter.

Alliansens nya taktik: Angripa motståndarna

Alliansen har inför den kommande veckan lagt om sin taktik. Nu koncentrerar partiledarna sig på att angripa motståndarnas politik.

– Valrörelse handlar om det. Vi har presenterat vårt valmanifest och sedan handlar det om att jämföra de olika förslagen, säger Fredrik Reinfeldt.

Taktiken sågas av Stefan Löfven, som själv kritiserar Fredrik Reinfeldt så ofta han får möjlighet. Enligt Stefan Löfven har Reinfeldt "ingenting att komma med".

– Det är bara att titta på deras manifest. Då blir det väl angrepp den enda strategin han kan använda, säger S-ledaren.