Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven och Borg i bråk om ungdomsjobben

Foto: Sven Lindwall

Ingen ung ska behöva börja sitt liv som arbetslös. Det lovar Stefan Löfven när han presenterar vad han kallar Socialdemokraternas viktigaste vallöfte.

50 000 unga ska få utbildning och traineeplatser.

Men förslaget ratas av finansminister Anders Borg.

I fjol kom Socialdemokraterna, under sin kongress, överens om att införa en 90-dagars garanti för unga.

Idag lovade Stefan Löfven att detta blir det första han kommer att ta tag i om han blir statsminister efter valet 14 september.

Löftet i sig är inget nytt. Enda nyheten som presenterades på pressträffen på partiets högkvarter i Stockholm under fredagen var fler detaljer kring garantin.

Totalt ska 50 000 unga omfattas av 90-dagars garantin, varav 13 000 är utbildningsplatser för unga som saknar gymnasieutbildning. 32 000 traineeplatser inom offentlig sektor, liksom 5 000 traineeplatser inom den privata sektorn ska skapas.

Av de 32 000 traineeplatserna inom offentlig sektor har Socialdemokraterna redan sagt att 25 000 ska vara inom äldrevården och hälso- och sjukvård. Var resterande 7 000 ska vara presenteras, enligt Löfven, inom kort.

Satsningen för att ge 50 000 unga möjlighet till utbildning eller ett traineejobb beräknas till 6 miljarder kronor per år.

– Det är en unik satsning som ger våra ungdomar ett framtidshopp. Vi föreslår detta medan vi har en regering som verkar nöjda med situationen som den är i dag, säger Stefan Löfven.

Traineeplatserna räcker bara ett år, vad ska de unga göra efter det?

– Vi är mitt uppe i en generationsväxling inom hälso- och sjukvården och inom välfärden finns det nu stor efterfrågan på arbetskraft. Vi hjälper nu de unga att ge dem arbetslivserfarenhet och utbildning så att de kan bli sjuksköterskor. Alternativet är som den här regeringen gör att lämna dem i arbetslöshet.

Anders borg kritisk

Kort efter Stefan Löfvens pressträff gick finansminister Anders Borg till attack mot Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik.

Han menade att Socialdemokraternas förslag kommer att slå undan fötterna för unga som söker jobb, och att detta kommer leda till en massiv utbyggnad av fas 3.

Moderaterna lovar en rad nya satsningar för att ge unga jobb i sitt kommande valmanifest. Det kan enligt Borg handla om åtgärder för att unga kommer in i riktiga jobb i företag.

– Stefan Löfven säger att sänkta arbetsgivaravgifter för unga inte har lett några jobb. Sen vi tillträdde är det 40 000 nya restaurangjobb, på den punkten har Stefan Löfven fel, säger Anders Borg under en pressträff utanför Rosenbad.

Borg menade att den enda nyheten i Socialdemokraternas förslag är att budgeten ska ingå i valmanifestet, vilket enligt honom tyder på en rundgång.

– Det är uppenbart att Socialdemokraterna skickar in ungdomar i en rundgång där man går från en kurs till en plats. Det leder inte till jobb, säger han.

Även Martin Ådahl, Centerpartiets chefekonom, var kritik till S-förslaget.

– Det här kommer att gå till historien som det konstigaste förslaget för ungas jobb någonsin. Löfven byter tusentals riktiga jobb mot konstgjorda garantier och ettåriga ”traineejobb” utan innehåll, säger han i ett uttalande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!