Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Kommer få igenom en budget

S-ledaren Stefan Löfven säger att han kommer att ha ett positivt till talmannen på fredag.
Foto: Tommy Pedersen

Stefan Löfven är säker på sin sak: På fredag får talmannen beskedet att S och MP kan leverera en budget som passerar riksdagen. 

– Det är ett brett arbete men det är konstruktiva samtal, säger Stefan Löfven. 

Strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen anlände S-ledaren Stefan Löfven till Socialdemokraternas kansli intill riksdagen. Han berättade då att han skulle sätta sig i möten hela förmiddagen.

Ska du träffa andra partier idag?

– Nej, det finns olika människor internt också som jag ska träffa, sa Löfven innan han gick in genom porten.

"Vi har flera kriser"

Några timmar senare passerade han i kulverten under riksdagshuset och gick vidare mot Utrikesdepartementet där han fick en genomgång av det utrikespolitiska läget. Exakt vad deltagarna på mötet talade om ville Löfven inte berätta.

– Vi har flera kriser, Ukraina, Ryssland, Irak, Syrien och ebolaepidimi i flera afrikanska länder, säger Stefan Löfven och pekar på att det ligger i hela världssamfundets intresse att inte se till att organisationer som ISIS inte får växa.

Om USA:s bombningar mot ISIS säger han:

– Vi vill att det ska vara en sanktion av säkerhetsrådet. Helst vill vi att det ska vara sanktionerat, men dessa organisationer måste stoppas.

Intensiva förhandlingar

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med MP inför fredagen då Stefan Löfven måste rapportera till talmannen Per Westerberg om hur arbetet går med regeringsbildning och en framtida budget.

– Jag ska gå till talmannen, full av tillförsikt att vi ska få igenom en budget. Vi måste gå igenom alla de sakpolitiska områdena som ska hanteras. Det är ett brett arbete men det är konstruktiva samtal. Det går framåt, säger Stefan Löfven som inte vill nämna något om eventuella ministerposter.

Sveriges Radios Ekot uppger idag att det är en dragkamp mellan MP och S om posten som utbildningsminister, är det så?

– Det är för mycket spekulationer.

Enligt källor till Expressen vill MP in på finansdepartementet, hur ser du på en biträdande finansministerpost?

– Vi återkommer i alla de delarna.

Under onsdagen höll flera av Socialdemokraternas toppolitiker till inne i partiets kansli, men de var väldigt förtegna om läget i förhandlingarna. Vid halv sex tiden gick flera hemåt, däribland Mikael Damberg, partiets gruppledare i riksdagen.

– Det går bra, säger han apropå förhandlingarna med MP.

Ibrahim Baylan, skolpolitisk talesperson, gav sig även han hemåt innan det började skymma.

– Idag har jag suttit i interna möten. Jag säger inte mer än så, säger han hemlighetsfullt.