Löfven: Ingen speciell hälsning till Gudrun

Fi närmar sig riksdagsspärren med stormsteg.

Partiet får 3,9 procent i Expressens/Demoskops valprognos.

Men trots att Fi vill stödja en rödgrön regering är Stefan Löfven är svalt inställd.

- Jag har ingen speciell hälsning till Gudrun, säger han.

I Expressens och Demoskops valprognos som presenterade under fredagen får Fi 3,9 procent - enligt statsvetare bara cirka 6000 röster från riksdagsspärren.

Gudrun Schyman har sagt att hon vill stötta en rödgrön regering men Stefan Löfven är svalt inställd.

- Jag har ingen speciell hälsning till Gudrun. Utan nu tänker jag på vårt valarbete och nu är det debatt i kväll och sen ska jag till Göteborg i morgon, och sen är det duell med Reinfeldt och sen är det möten, säger S-ledaren till Expressen.se.

Han poängterar att det handlar om en mätning och att andra mätningar visar andra siffror.

- Eftersom vi inte vet vad det blir. För det första kommer man inte in med 3,9 och andra mätningar pekar i andra riktningar. Låt oss vänta på valresultatet.

Kan du tänka dig att erbjuda henne en ministerpost i en framtida rödgrön regering?

- En mycket spekulativ fråga så det vet du vad svaret på den frågan är, säger Löfven.

Glappet 7,6 procentenheter

Enligt Expressens och Demoskops valprognos, den sista mätningen före valet och med fler personer tillfrågade, är glappet mellan blocken nu 7,6 procentenheter.

Blockdifferens finns ju där, det verkar samstämmigt. Det är två dygn kvar och det är hårt arbete, säger Löfven.

Gudrun Schyman och Fi är beredda att stötta en rödgrön regering. Medan Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, V, villkorar sitt stöd genom att begära ett vinststopp mot vinster i välfärden, begär Fi inget tillbaka.

- Vi har inte diskuterat mer. Vi villkorar inte vårt stöd. Vi stöder ett regeringsskifte och ställer inga villkor. Det kan vara så att vi ger ett parlamentariskt underlag utan att vi sitter i regering. Vi får diskutera efter valet, säger hon.

Gudrun Schyman säger i stället att det är viktigare att partiet verkar för att eliminera Sverigedemokraternas vågmästarroll.

- Det är viktigt att vi kommer in. Det innebär i praktiken att SD blir utan sin vågmästarroll. Vi fråntar dem rollen som vågmästare, säger hon.

Hur ska du fira?

- Genom att jobba vidare, säger hon.