Löfven föste bort Lööf efter pappersbråket

Publicerad

Här blir Stefan Löfven ursinnig - och viftar bort Annie Lööf när hon vill lämna över ett dokument i direktsändning.

Efteråt gick alliansen till stenhårt angrepp mot S-ledarens beteende - och Lööf menar att hon blev knuffad.

- Det var inte så statsmannamässigt gjort av Stefan Löfven. Jag var lite rädd för om han skulle ge mig ett jujutsu-grepp eller inte, säger Annie Lööf till Expressen.se.

Förra veckan vägrade Stefan Löfven i Expressens partiledardebatt att svara på frågan om det ska tillåtas nya kärnkraftsreaktorer. Frågan har sedan dess förföljt honom i debatter och dueller.

Även i TV4:s partiledardebatt på torsdagskvällen pressades S-ledaren om kärnkraften. Annie Lööf ställde samma fråga - igen. Och försökte kuppa honom.

Centerledaren lämnade sin plats i tv-studion och gick mot Stefan Löfven med en bunt papper i handen: en analys från Energimyndigheten.

Stefan Löfven blev ursinnig och vägrade ta emot dokumenten. I stället började han vifta med händerna.

- Det är bara käbbel! Det är bara käbbel! Behåll dem! Behåll dem! fräste han.

Annie Lööf berättade efter debatten om hur hon uppfattade förloppet när hon försökte överräcka rapporten.

- Då vägrade han att ta emot den och gav mig en knuff. Jag tror att man ser här att Stefan Löfven inte är statsmannnamässig när han inte ens kan ta emot en rapport som han efterfrågat under lång tid, säger Centerledaren till TT.

Hon tycker att Löfvens beteende visar att han inte kan ta över som statsminister.

- Det här visar att Löfven inte är redo att vara statsminister. Som statsminister behöver man vara redo att ta in nya infallsvinklar, att lyssna in det som kommer och vara öppen för att ta in andra intryck. Det visade Stefan Löfven i dag att han inte klarar av, säger hon.

Hon menar att det var "svagt" av Löfven.

- Det var inte så statsmannamässigt gjort av Stefan Löfven. Jag var lite rädd för om han skulle ge mig ett jujutsu-grepp eller inte. Det var svagt av honom att inte ta emot rapporten, säger hon.

Reinfeldt reagerade starkt

Statsminister Fredrik Reinfeldt reagerade starkt i direktsändningen när Löfven vägrade ta emot dokumenten.

- Vi såg hur du betedde dig nu. Du ville inte ens ta emot pappren, sade han.

- Det är bara löjligt, svarade Löfven.

Efter debatten kommenterade Reinfeldt händelsen.

- Jag tror att vi i kväll såg hur socialdemokratins maktmän beter sig. Det är makt dom eftersträvar, det är makt dom vill ha. Och alla andra ska hjälpa dom att få makt, men dom är inte intresserade av att ta hjälp av någon annan. Han har hela valrörelsen påstått att han vill samverka med Centerpartiet, men Annie Lööf går det inte ens att ta emot ett papper ifrån. Det här var sanningen vi såg, säger statsministern.

Även Björklund var efter sändningen kritisk till Löfvens agerande.

- Det var konstigt, i synnerhet eftersom han själv säger att han eftersträvar samförstånd och dialog. Föga statsmannamässigt, säger FP-ledaren.

När partiledardebatten var slut förklarade Stefan Löfven hur han ser på det som hände i studion.

- Det var inte så farligt. Men jag tyckte att det var ungdomsförbundsfasoner. Jag har läst den rapporten, så det är inte den det sitter i. Det sitter i den politiska mognaden att faktiskt diskutera Sveriges långsiktiga energibehov, säger S-ledaren.

Gubbig härskarteknik"

Annie Lööf reagerar starkt på Löfvens angrepp om "ungdomsförbundsfasoner".

- Jag tycker att Stefan Löfven använder en gubbig härskarteknik när han säger så, säger Centerledaren.

Något som hon även uttryckte på Twitter.

 

 

Dramatiken i studion blev direkt en snackis i sociala medier.

"I Taiwan debatterar man kärnkraft så här. Låt oss hålla det borta från Sverige", skrev Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg på Twitter och publicerade en bild på politiker i Taiwan som slåss.

 

 

"Man kan tycka mkt om Löfven men han knuffade inte Annie Lööf. Han vägrade ta emot papper och föste på sin höjd bort hennes hand. Thats it!", skrev försvarsbloggaren Skipper på Twitter.

 

Missa inga nyheter inför valet på söndag – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt