S-ledaren kommenterar Expressens avslöjande om att alliansledarna tar regeringsplanet när de valspurtar – något som skattebetalarna får betala för. Foto: Sven Lindwall
S-ledaren kommenterar Expressens avslöjande om att alliansledarna tar regeringsplanet när de valspurtar – något som skattebetalarna får betala för. Foto: Sven Lindwall

Löfven: Det är bara att betala vad det kostar

Publicerad

Efter att Expressen.se avslöjat att alliansen använder regeringsplanet till sin valspurt får de borgerliga partiledarna nu hård kritik från Stefan Löfven.

S-ledaren kräver att allianspartierna betalar för sig.

- Det är bara att betala vad det kostar. De har väl rätt mycket pengar, säger S-ledaren till Expressen.se, som tog tåget till Göteborg.

Margot Wallström twittrade en passning till regeringen om att S väljer tåget i stället.

Men tåget fastnade och Löfven tvingades till sist ta en bil för att komma fram i tid.

Expressen.se avslöjade tidigare i morse att alliansledarna tar regeringsplanet när de i dag valspurtar genom Sverige. Alliansen framträder i både Malmö, Göteborg och Stockholm under dagen och använder regeringsplanet för att klara det pressade schemat.

Regeringsplanet tillhör Försvarsmakten, som fakturerar regeringskansliet 10 800 kronor per flygtimme. Det innebär att alliansens valspurt kostar skattebetalarna mer än 30 000 kronor. Regeringsplanet är till för statsangelägenheter, men används alltså av alliansen för partiaktiviteter.

– Det är synnerligen olämpligt. Partierna ska stå för valrörelsen och dess kostnader, inte staten, sade Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, till Expressen.se tidigare i morse.

Tar tåget till Göteborg

Nu får alliansledarna kritik även från Stefan Löfven. Expressen.se pratade med S-ledaren på ett tåg på väg till Göteborg, där han talar på lördag eftermiddag.

- Reglerna är klara. När det är partiarbete, då är det partierna som betalar. När det är regeringsarbete, då är det staten och fullt tillåtet att ta regeringsplanet. Så detta ser helt enkelt fel ut. Uppenbarligen är det partiaktiviteter de ägnar sig åt när de åker runt för att dra röster på tre ställen, säger Stefan Löfven.

- Göran Persson fick kritik i en valrörelse för att han tog regeringsplanet hem från Göteborg för att vara med i en debatt. Reglerna är ju inte annorlunda nu, säger han också.

Margot Wallström, som satt bredvid Löfven på tåget passade på att twittra med en passning till regeringen:

"När regeringen tar flyget till Göteborg åker jag och Stefan tåg dit. #visatsarpåjärnvägen".

"Det är bara att betala vad det kostar"

S-ledaren kräver att de borgerliga partierna tar kostnaden för regeringsplanet, så att skattebetalarna slipper stå för notan.

- Det är bara att betala vad det kostar. De har väl rätt mycket pengar, säger S-ledaren till Expressen.se.

- Särskilt Annie Lööf, inflikar Margot Wallström, som är med Stefan Löfven på resan till Göteborg.

Men tåget gick inte hela vägen. I Skövde blev det stopp. Och S-topparna tvingades kliva av och ta en bil till Göteborg i stället.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt