Löfven: Beskedet om samarbete kan ändras

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centern och Folkpartiet säger nej till att samarbeta med Stefan Löfven - men S-ledaren tror att det beskedet kan ändras.
Foto: Gunnar Ask
"Jan Björklund och Annie Lööf säger att de inte vill ha något samarbete, men när vi verkligen är där, ska de sitta och sura i fyra år och inte göra någonting?", säger Löfven.
Foto: Izabelle Nordfjell
"Jag har väldigt svårt att se att när valet är över kommer några sitta och säga nej", säger Löfven om Björklund och Lööf.
Foto: Sanna Dolck

Centern och Folkpartiet säger nej till att samarbeta med Stefan Löfven - men S-ledaren tror att det beskedet kan ändras.

- Jan Björklund och Annie Lööf säger att de inte vill ha något samarbete, men när vi verkligen är där, ska de sitta och sura i fyra år och inte göra någonting? säger S-ledaren till Expressen.se under sitt besök i Skövde.

Han passar även på att ge en pik till Jonas Sjöstedt för att han hotar att gå i opposition.

När Stefan Löfven besökte Eriksdalskolan i Skövde kom den glödheta regeringsfrågan upp på en pressträff efter S-ledarens möte med lärare. Stefan Löfven har tidigare sträckt ut en hand till C och FP om samarbete efter valet, men fått blankt nej. Löfven tror dock att det svaret kan komma att ändras.

- Jan Björklund och Annie Lööf säger att de inte vill ha något samarbete, men när vi verkligen är där, ska de sitta och sura i fyra år och inte göra någonting? Jag tror inte det kommer bli så, utan jag tror att alla kommer anstränga sig för att hitta lösningar så att vi kan styra landet, säger han till Expressen.se.

Tror du alltså att de kommer ändra sig?

- Jag har väldigt svårt att se att när valet är över kommer några sitta och säga nej, det blev inte som vi ville, så vi tänker inte göra någonting. Jag har väldigt svårt att se det framför mig, säger S-ledaren.

Stefan Löfven har ett svårt läge framför sig, även om de rödgröna skulle vinna valet. Om de inte får egen majoritet måste han hitta mer stöd, annars bildar han inte regering. Därför är det viktigt för honom att fortsätta sträcka ut en hand till C och FP.

- Jag måste veta att vi klarar majoriteten i riksdagen, att jag har rimliga möjligheter att få igenom politiken i riksdagen. Jag tänker inte bilda regering och så spricker den efter en vecka eller två, säger han.

Löfven: MP naturlig samarbetspartner

Jonas Sjöstedt har meddelat att han inte tänker stödja Löfven om han inte får ett stort inflytande i frågan om vinster i välfärden. Om det inte sker sätter han sig i opposition. Löfven ger V-ledaren en pik för hans inställning.

- Det går säkert att göra överenskommelser ändå. De får ju ändå bestämma sig någonstans vilka de vill ska styra landet, säger Stefan Löfven.

Han vill själv fortfarande inte ge några besked om vilka han ska samarbeta med, förutom att MP är en "naturlig samarbetspartner".

- Jag tänker inte lockas in i det här att det ska vara två eller tre partier som går till i stället för åtta, för det är ju inte så. Alla partier går till val med sitt partiprogram och vill ha så många röster som möjligt.

Alliansen otydliga

Alliansen har i dagarna varit väldigt otydliga i regeringsfrågan. Löften som gavs för ett år sedan att man släpper fram Stefan Löfven om de rödgröna blir störst kunde Reinfeldt plötsligt inte stå bakom i söndagens "Agenda". Efter det fick C och FP ut och sade att de tänker släppa fram Löfven om de förlorar valet - varpå Moderaterna meddelade att man fortfarande står bakom det löftet.

Annie Lööf och Göran Hägglund har nyligen meddelat att alliansen inom kort ska presentera sin gemensamma syn på regeringsfråga.