VALUPPTAKT. I dag håller Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Foto: LISA MATTISSON Foto: Roger Vikström
VALUPPTAKT. I dag håller Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Foto: LISA MATTISSON Foto: Roger Vikström

Löfven: Avskaffa läxrut - inför läxhjälp

Publicerad

Nu drar valrörelsen i gång på riktigt.

I Stefan Löfvens sommartal i dag blir jobb, skola och sjukvård huvudnumren.

Rutavdrag för läxhjälp avskaffas och i stället satsas 1,6 miljarder kronor på läxhjälp för alla, kan Expressen berätta.

- Jag kommer att gå hårt åt Fredrik Reinfeldt för de sjunkande skolresultaten, säger partiordföranden Stefan Löfven.

Tidigare i veckan var det branden i Västmanland som dominerade i politiken. Både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt besökte det drabbade området nära Sala.

Men när Stefan Löfven i dag möter partikamrater - och journalister - under sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm är huvudfokus på jobben, skolan och sjukvården.

Läxhjälp för alla

Samma prioritering gör allianspartierna. Så sent som i mars i år presenterade regeringen en satsning på läxhjälp i skolan för alla. 400 miljoner kronor per år ska satsas från och med nästa år.

Det förslaget har Stefan Löfven nu delvis kopierat och skrivit in i partiets valmanifest, kan Expressen berätta. Socialdemokraterna vill satsa lika mycket pengar.

- Jag tror att nästan alla i Sverige tycker att skolan ska vara rättvis. Att det inte ska hänga på dina föräldrars plånbok om du ska få extra läxhjälp. För oss är valet mellan skattesänkningar och kvalitén i skolan självklart, säger Stefan Löfven.

- Att de som inte själva har råd att köpa privat läxhjälp till sina barn ska vara med och betala för de som har det bättre ställt är genuint fel. Därför skriver vi in i valmanifestet att läxrut ska avskaffas och läxhjälp ska ges till alla redan i lågstadiet.

Löftet om att avskaffa rutavdraget för läxhjälp gav han redan för ett och ett halvt år sedan.

Oro för valfiasko

Slaget om vem som ska bli Sveriges statsminister avgörs om 35 dagar.

Både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt, som håller sitt sommartal på lördag, visar utåt sett självförtroende och kämpaglöd. De sista veckorna före valet är extremt viktiga.

Men i partiorganisationerna är det oroligt.

I torsdags presenterade undersökningsföretaget Novus en ny väljarbarometer som visar att Socialdemokraterna skulle få 31,8 procent om det vore val i dag. Målet i partiets valplan är 35 procent.

För Moderaterna ser det ännu mörkare ut. Partiet får 22,4 procent - vilket kan jämföras med valresultatet 2010: 30 procent.

Kritik av partikamrater

Inom båda partierna växer oron för ett fiasko i valet, och många är rädda för att förlora sina uppdrag i kommuner, landsting och riksdag. Men det är inte många som vågar visa frustrationen öppet.

- Mycket talar för att alliansen förlorar valet, men inget tyder på att Socialdemokraterna vinner. Att vi skulle få egen majoritet tillsammans med Miljöpartiet är det ju ingen som tror på, säger en ledande S-företrädare, som menar att det är uteslutet att bilda regering ihop med Vänsterpartiet.

När Fredrik Reinfeldt tidigare i veckan lät sig bjudas på tårta av medarbetarna - samtidigt som skogsbranden i Västmanland växte och slukade hus efter hus - rann det över för en av hans partikamrater, Henric Schef, fullmäktigeledamot i Avesta.

"Så trevligt att statsministern firar och käkar tårta när Norra Västmanland brinner upp. Börjar köpa bilden att (M):s politik stannar vid Norrtull", skrev han på Facebook.

Flera har lämnat M

I torsdags läxade Reinfeldts tidigare vän och försvarsminister Mikael Odenberg också upp regeringen. Och Gustaf Douglas, ledamot i Moderaternas partistyrelse, konstaterade öppet - mot partilinjen - att han "är en stor anhängare av allmän värnplikt".

Dessutom har både tjänstemän och förtroendevalda den senaste tiden lämnat Moderaterna för uppdrag utanför politiken.

- Skeppet har kantrat och är snart på väg mot botten. Då drar råttorna. Alla ser om sitt eget hus inför en valförlust, hävdar en känd M-politiker.

För ett år sedan sa Moderaternas kampanjchef Karin Swanson upp sig och partisekreteraren Kent Persson meddelade att han skulle ta över den rollen. En månad senare utsågs Anna Hemlin till tillförordnad kampanjchef. I maj i år fick Sofie Falkkloo uppdraget som projektledare för kampanjavdelningen - men nu är hon tjänstledig, enligt partiets hemsida.

Saknar förtroende

Turbulensen i riks- organisationen har lett till att många i kommunerna i dag saknar förtroende för partiledningen.

Samtidigt hoppas Stefan Löfven på en regeringskoalition mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet. Hittills har han fått kalla handen.

Oavsett hur det går i valet kommer alliansen att bestå, deklarerade Centerpartiets partiledare Annie Lööf efter sitt sommartal tidigare i veckan.

Om 35 dagar vet vi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt