Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LO-basen: Låsningen på väg att lösas upp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer nu positiva signaler om ett S-samarbete från C och FP.
Foto: Alexander Donka

Ett samarbete med C och FP närmar sig, enligt LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som pratar om att "låsningen verkar lösas upp".

Men det förnekas bestämt från de borgerliga partierna.

– Jag vet inte vad han menar. Vi har gett samma budskap hela tiden, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf.

– Det är nej. Han är redo att gå i opposition, säger Elin Boberg, pressekreterare hos Björklund.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har träffat Stefan Löfven regelbundet sedan valnatten. Tidigare på onsdagen berättade att han att C och FP nu börjar mjukna upp, efter att hela tiden sagt blankt nej till samarbete.

– Nu verkar det ändå lite mer optimistiskt än i början av veckan. Det känns som att den riktiga låsningen som man kunde se tidigare verkar lösas upp, sa han.

Thorwaldsson nämnde att han träffade FP-ledaren Jan Björklund och Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i ett radioprogram.

– Jan Björklund nämnde några områden där han kunde tänka sig gå in och diskutera och det är klart att det är den typen av resonemang som Stefan Löfven behöver höra. Det är väldigt bra för Stefan att höra det i stället för att de säger nej, nej, nej.

Torwaldsson nämnde även centerparitets chefsekonom Martin Ådahls uttalande i Dagens Nyheter, om att han inte ville rösta emot delar av en rödgrön budget. Det uttalandet motsades av Centerledaren Annie Lööf under onsdagen då hon sa att hon inte uteslöt någonting.

"Vet inte vad han menar"

Men Centern och Folkpartiet vet inte vad han pratar om. Beskedet från de bägge partierna är fortfarande ett tydligt nej.

– Jag vet inte vad han menar. Vi har gett samma budskap hela tiden. Så vad Thorwaldsson grundar det uttalandet på är svårt att förstå, säger Anna-Karin Nyman, presschef hos Annie Lööf.

Jan Björklund pekade tidigare i dag på sakområden där han kan tänka sig att samarbeta.

– Jag kan se några områden där vi kan medverka: Energipolitiken behöver långsiktiga spelregler och jag är beredd att hjälpa till med en överenskommelse om att behålla kärnkraften, men inte stänga ner den, sade FP-ledaren i P1 Morgon.

"Helt ovidkommande"

Men enskilda sakfrågor har inget med huvudfrågan att göra, förklarar Anna-Karin Nyman.

– Det är helt ovidkommande för att styra landet. Det här handlar om att få igenom en budget, säger hon till Expressen.

Även Jan Björklund ställer sig mycket frågande till vad Thorwaldsson syftar på med att "låsningen verkar lösas upp".

– För bara några timmar sedan kom ju Björklund ut från talmannen och gav samma besked som han gett hela tiden. Det är nej. Han är redo att gå i opposition, säger Elin Boberg, pressekreterare hos FP-ledaren.

Varken Annie Lööf eller Jan Björklund har fått några samtal från Stefan Löfven, uppger bägge partiledarnas pressekreterare.