Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lieberman: Löfven förvärrar konflikten

Stefan Löfven.
Foto: Lisa Mattisson

Den nya regeringens besked att man vill att erkänna Palestina som stat "förvärrar läget" i regionen.

Det hävdar Israels utrikes minister Avigdor Lieberman i dag på DN Debatt.

– Jag blev djupt besviken när jag fick kännedom om statsminister Löfvens besked att Sverige kommer att erkänna en palestinsk stat, skriver han.

S- och MP-regeringens besked att man som första EU-land vill erkänna den palestinska staten kan inte lösa den israelisk-palestinska konflikten, enligt Liebermans analys.

– Tvärtom förvärrar den läget, skriver han på DN Debatt på onsdagen.

Lieberman tror att syftet i stället är att "blidka vissa delar av den allmänna opinionen" i hemlandet.

Fokuserar på fel

Han anser också att den nya svenska regeringen valt att fokusera på fel del av den kaotiska situationen i Mellanöstern. Tre års inbördeskrig i Syrien har tagit mer än 200 000 människors liv, påpekar han, och i Irak har 130 000 dödats sedan Saddam Hussein störtades. Även i Libyen, Darfur och Sydsudan har många människor dödats.

– Vilken av alla dessa skrämmande händelseförlopp poängteras mest i statsminister Löfvens regeringsförklaring? Den israelisk-palestinska konflikten. Det är inte bara obalanserat. Det är fundamentalt orättvist, skriver Lieberman i DN.

"Vänskapligt sinnade regeringar" uppträder inte så mot sina vänner, summerar Avigdor Lieberman, och uppmanar Sveriges regering att tänka om. "Därmed korrigerar den ett olyckligt misstag", skriver han.