Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinberg Batra hetaste kandidaten att ta över

Anna Kinberg Batra, 44, är en av tre huvudkandidater till att ta över partiledarposten i Moderaterna och anses vara den som har bäst chans till jobbet. Foto: Cornelia Nordström

Partiledarstriden inom Moderaterna har inletts.

Avgående finansministern Anders Borg, 46, meddelade på måndagen att han inte vill bli partiledare.

Fajten står i stället mellan två kvinnor.

Avgående infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, 48, har internt kampanjat under lång tid, kan Expressen.se avslöja.

Gruppledaren i riksdagen, Anna Kinberg Batra, 44, anses dock ha bäst chanser att få jobbet.

Fredrik Reinfeldts närmaste man Anders Borg är inte intresserad av att ta över som partiledare. På en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelade han:

- Jag lämnar partipolitiken. Jag ska försöka hitta ett nytt arbete så snabbt som möjligt.

Det innebär i praktiken att Anders Borg lämnar politiken med omedelbar verkan.

Efter Fredrik Reinfeldts chockbesked på valnatten står nu Sveriges näst största politiska parti i praktiken utan ledare. Reinfeldt har meddelat att han lämnar uppdraget under våren 2015 och beskrivs nu som en "lame duck", ett politiskt uttryck för en politiker som saknar makt i väntan på sin avgång.

Tre huvudkandidater

Men den interna partiledarstriden är redan i gång.

Redan på valnatten började diskussionerna och tre huvudkandidater pekades ut, kan Expressen.se berätta.

Det står nu mellan Anna Kinberg-Batra, Catharina Elmsäter-Svärd och Ulf Kristersson.

Hetaste kandidaten är Anna Kinberg-Batra, 44, enligt Expressens källor.

Hon anses vara lika kunnig i ekonomiska frågor som Anders Borg, är utbildad civilekonom, och beskrivs som säker ideologiskt.

- Nästa partiledare måste arbeta stenhårt för fortsatt förnyelse, och då talar mycket också för ett generationsskifte, menar en uppgiftslämnare.

Anna Kinberg-Batra - som blev den första kvinnliga ordföranden för Moderata ungdomsförbundet i Stockholm - stöds i dag av ungdomsförbundet centralt, vilket anses ha stor betydelse.

Dessutom anses hon inte kunna lastas för valnederlaget på samma sätt som de andra - eftersom hon inte suttit i regeringen.

- Hon har en fördel av att hon inte suttit på någon ministerpost, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld till TT.

"Det är inte seriöst"

Enligt Expressens källor har Catharina Elmsäter-Svärd, 48, under lång tid gett uttryck internt för att hon vill ta över den dagen då Fredrik Reinfeldt avgår. Detta ska ha irriterat en del av hennes partikamrater.

- Man gör inte så i vårt parti. Det är inte seriöst, säger en ledande moderat på måndagseftermiddagen.

Enligt uppgifter har Elmsäter-Svärd, som varit infrastrukturminister sedan oktober 2010, anlitat flera personer som under en tid arbetat diskret med en intern kampanj för att få henne vald.

Catharina Elmsäter-Svärd, internt kallad Cattis, har också medvetet sökt publika uppdrag för partiet under det senaste året, vilket gjort henne mer känd bland partiets kommunpolitiker. Utan stödet från förtroendevalda ute i landet kan hon inte bli vald.

- Cattis har agerat moderator på flera stora evenemang, bland annat på Sverigemötet och senast i valrörelsen. Men det är inte så att partiledningen föreslagit detta, hon har sökt dom uppdragen själv, säger en M-källa, som är kritisk till Elmsäter-Svärd.

Enligt samma uppgiftslämnare ska Catharina Elmsäter-Svärd internt ha deklarerat att hon vill göra vännen och avgående handelsministern Ewa Björling till sin "finansminister" om hon blir partiledare - vilket också ska ha irriterat partikamrater.

Vill se Elmsäter-Svärd

Det senare förnekas av medarbetare nära Catharina Elmsäter-Svärd.

Moderaternas starke man i Växjö, Bo Frank, hör till dem som vill se Elmsäter-Svärd som ny partiledare.

- Det är en förbaskat social och trevlig politiker, som kan förnya partiet ytterligare, säger han till TT i dag.

Avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson anses inte vara uträknad i dagsläget. Men många menar att det är dags för en kvinnlig partiledare för Moderaterna - och det gör honom mindre trolig. Det är också oklart om han verkligen vill ta över efter Fredrik Reinfeldt.

Ulf Kristersson har hållit en låg profil och inte synts alls i valrörelsen vilket efter valnederlaget anses vara en fördel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!