Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Juholt: Min värsta dag under 20 år i riksdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Håkan Juholt.
Foto: Sven Lindwall

Tomhet och ångest.

Förre S-ledaren Håkan Juholt beskriver på Facebook sina känslor inför att den andre vice talmannen Björn Söder (SD) i dag ledde riksdagens arbete.

"Min värsta dag under 20 år som riksdagsledamot", skriver Juholt.

Efter flera slutna omröstningar valdes till slut Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till andre vice talman.

Och i dag ledde han för första gången riksdagens arbete som talman. Bland ledamöterna i kammaren satt den förre S-ledaren Håkan Juholt, som reagerade starkt på att det var Söder som höll i klubban.

På Facebook uttrycker han sin besvikelse.

"Idag var en svart dag i Sveriges riksdag. För första gången i demokratins historia leddes riksdagens arbete av en ledande homofob och rasist med starka kopplingar till nazism och fascism. Mitt hjärta bultade hårt och det jag kände inom mig var bara tomhet och ångest", skriver han.

Juholt: ”Bekämpar allt det jag tror på”

Juholt fortsätter:

"Talmannen bekämpar allt det jag tror på. Alla människors lika värde, att kärlek är större än hat och att vi människor är ömsesidigt beroende av varandra. Min värsta dag under 20 år som riksdagsledamot", skriver den tidigare partiordföranden.

Expressen söker Håkan Juholt för en kommentar.

Även S-ledamoten Veronica Palm skriver om Björn Söders premiär som talman i riksdagen. 

"Björn Söder leder dagens sammanträde i riksdagen. Gör ont. Jag lovar och svär att göra allt som står i min makt för att SD och deras idéer ska pressas tillbaka", skriver hon på Instagram.