Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Sjöstedt tror på ministerpost

Det var en självsäker Jonas Sjöstedt som lämnade SVT efter utfrågningen. - Får vi en rödgrön regering är en ministerpost det logiska alternative, sa han.Foto: Olle Sporrong

Efter SVT:s partiledarutfrågning var Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt övertygad om att han var nära målet – han kommer att få en ministerpost.

Men han vägrar svara direkt på frågan om huruvida han kommer att rösta för en rödgrön budget som inte stoppar vinster i välfärden.

- Vi kan förhandla om en budget, men vi vet inte förutsättningarna för en sådan förhandling, säger han.

I kväll var det V-ledaren Jonas Sjöstedts tur att grillas i SVT:s utfrågning med programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson.

En av de stora frågorna under valrörelsen för Sjöstedt - och som V-ledaren också pressades på under utfrågningen - är hans besked om relationen till Stefan Löfvens socialdemokrater.

Tror att Löfven håller dörren öppen

När programledarna uttryckte att Löfven inte verkar intresserad av att få med honom i regeringen, har han direkt svar på tal:

– Jag tror att Löfven är väldigt intresserad av att få en majoritetsregering. Jag tror att han håller alla dörrar öppna, både av politiska skäl men också för att valresultatet kan se ut på olika sätt.

Han pressades hårt på frågan huruvida han var beredd att stödja ett budgetförslag från en rödgrön regering även om han inte får en plats i regeringen.

– Det är i grunden Stefan Löfvens problem. Den borde riktas till honom. Jag vet inte vem han går till om han har en minoritetsregering.

Däremot vill han i utfrågningen inte svara på om han kommer att rösta för en budget som inte stoppar vinster i välfärden.

– Vi kan förhandla om en budget, men vi vet inte förutsättningarna för en sådan förhandling.

Så det är inte något absolut nej?

– Vinster i välfärden är vår viktigaste fråga. Vi kommer att göra allt vi kan för att få bort vinsterna i välfärden.

Självsäker

Efter sändningen talade Sjöstedt självsäkert om en ministerpost. Han svarar direkt ja på frågan om han kommer få en ministerpost vid ett eventuellt regeringsskifte.

- Får vi en rödgrön regering är en ministerpost det logiska alternativet. Vårt mål är att ingå i regeringen och att vi ska ha vänsterpartister som ministrar, säger han.

- Ju längre som jag har varit i politiken desto mer har jag sett hur viktigt det är att styra. Vi styr på så många nivåer i svenska samhället och det är dags att vi också tar regeringsansvaret.

Efteråt säger han till Expressen om sin hjärtefråga om vinster i välfärden:

- Vi kan diskutera hur vi gör det och lite när vi gör det, men inte att vi gör det.