Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedt: Jag känner stor besvikelse

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Stefan Löfven kallade upp Jonas Sjöstedt till sitt rum under måndagseftermiddagen.

Där meddelade han att Vänsterpartiet inte var välkomna i den nya regeringen.

Nu villkorar Vänsterledaren sitt budgetstöd med krav om vinster i välfärden.

- Det är en förutsättning för en sådan budget, säger han.

På måndagseftermiddagen kallade Jonas Sjöstedt till presskonferens i riksdagen. Där meddelade han, påtagligt irriterad att Vänsterpartiet inte kommer att ingå i Stefan Löfvens oppositionsregering, något som den tillträdande statsministern avslöjat minuterna innan.

– Stefan Löfven tog inte den hand som vi sträckte ut, så nu går vi i opposition, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt berättade att han och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson hade besökt Stefan Löfven under eftermiddagen för samtal om regeringsbildning. Där fick man omedelbart beskedet att Socialdemokraterna inte är intresserade av att regera med Vänsterpartiet. Utan att Stefan Löfven tog upp frågan till beskedet.

– Den enda anledning han angav var att man vill gå över blockgränsen, säger Jonas Sjöstedt, som var uppenbart irriterad på S-ledaren,

– Stefan Löfven har gjort ett misstag, säger Jonas Sjöstedt.

– Jag känner stor besvikelse över att man inte provar och att man inte ens pratar med oss.

"Vi släpper fram regeringen"

Han understryker att man fortfarande vill se Stefan Löfven som statsminister, och att man kommer att släppa fram en regering som enbart består av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, utan några borgerliga inslag.

– Vi släpper fram regeringen Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet är fortfarande öppet för att ingå i budgetsamarbete. Men inte gratis.

- Om vi inte gör det, kommer Stefan Löfven antagligen inte att kunna bilda någon regering. Därför är vi beredda att förhandla om det, säger han.

Dock ställer Jonas Sjöstedt krav på att den ska vara utformad på ett sätt som går i linje Vänsterpartiets viktigaste frågor.

- Vi kommer att kräva en uppgörelse för vinster i välfärden som vi är nöjda med som en förutsättning för en sådan budget, säger han.

"Väcker en del känslor"

Senare under måndagen träffade Expressen Jonas Sjöstedt igen.

– Det här väcker en del känslor. Vi stod sida vid sida i debatterna och vi vann det här valet tillsammans. Vi har kämpat för att få Stefan Löfven som ny statsminister, säger han.

– Att vara med i regeringen är det vi har arbetat för. Jag tror dessutom att många av Socialdemokraternas och Miljöpartiets hjärtefrågor kommer vara svårare att förverkliga med borgerliga partier, fortsätter Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet är fortfarande öppet för att ingå i budgetsamarbete. Dock ställer Jonas Sjöstedt krav på att den ska vara utformad på ett sätt som går i linje Vänsterpartiets viktigaste frågor.

– Miljöpartiet och Socialdemokraterna har färre mandat än de borgerliga partierna. Får de inte hjälp med budgeten kommer Löfven inte få igenom den. Med det har ett pris. Vi kommer att kräva en uppgörelse om vinster i välfärden som vi är nöjda med, säger han.

Hur var samtalet med Stefan Löfven?

– Det var sakligt, kan man säga. Stefan Löfven är en vänlig person, men det var ett tydligt besked, säger Jonas Sjöstedt.