Jonas Sjöstedt: Det var klart på förhand

16.13: Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin kommer ut för att ge några korta kommentarer kring hur förhandlingarna går.
Foto: Alexander Donka

Först jubel - och hopp om att ingå i en regering.

Men den blivande regeringschefen hade en annan plan för Jonas Sjöstedt.

Drygt 16 timmar efter att S-ledaren Stefan Löfven utropat sig som segrare satt de öga mot öga - men inte för förhandling.

I stället kom det iskalla beskedet att Vänsterpartiet ställs utanför regeringen.

- Det var klart på förhand, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt möttes av jubel när han radade upp de goda nyheterna under partiets valvaka i söndags kväll, bland annat att statsministern avgår.

- Den här segern, att de borgerliga förlorar valet, att vi får en ny statsminister, att vi kan få en bättre politik. Det är våran seger, det är tack vare oss, det är tack vare vårt arbete.

Några löften om regeringsplatser har Sjöstedt aldrig fått - men förutsättningarna fanns nu där. Och känslan av en vinnande trojka var tydlig. V tog flest nya mandat i riksdagen av de tre.

På valnatten stannade Stefan Löfven till vid pressuppbådet i SVT-huset. Intill stod partisekreteraren Carin Jämtin och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson. Löfven gav inga nya besked om hur regeringen skulle utformas utan nöjde sig med att skratta mot kamerorna.

Klockan 02.02, hemma på Wallingatan i centrala Stockholm, vände han sig om i dörren.

- I morgon väntar hårt arbete, sa Löfven.

Samarbete över blocken

Han höll sitt löfte. Sex timmar senare visade han sig igen utanför bostaden men svarade inte på frågor, inte ens om hur han hade sovit. Inte heller när det nya statsministerföljet anlände till Sveavägen 68 ville Löfven stanna.

- Vi kommer att kalla till presskonferens när vi har något att berätta, hade pressekreteraren Anne Ekberg förklarat.

Löfven fick sällskap av bland andra den troliga finansministern Magdalena Andersson och partisekreteraren Carin Jämtin. Ett kort uttalande till Dagens Nyheter hade gett en ny fingervisning om hans plan: mer höger än vänster, men inte i regeringen.

- Inte regeringsbildning, vi ska ha ett samarbete över blockgränserna. Nu börjar arbetet med att mejsla fram samarbeten mellan partierna, och inte bara inom blockgränserna, sa Löfven.

Kallade pressen

Vid 12-tiden kom den första bilden från det slutna mötet med det mäktiga verkställande utskottet (VU) ut på Instagram. Löfven och LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson poserade tillsammans.

"Socialdemokraternas VU drar upp riktlinjerna för full sysselsättning och minskade klyftor", stod det under bilden.

Strax efteråt meddelades att en pressträff skulle hållas vid 13.30.

S-ledaren såg lugn ut när han smög in i lokalen och tog plats vid mikrofonerna.

- I eftermiddag kommer jag att inleda samtal med MP. Snabbt därefter kommer jag att ha kontakt med V, uppgav Löfven.

Men han ville inte svara på planen för Vänsterpartiet.

- Nu ska vi börja med att diskutera med de olika partierna och se vilken situation vi är i, sa Stefan Löfven.

"Är besviken"

Under eftermiddagen visade Socialdemokraterna och Miljöpartiet enad front efter sitt möte. Utanför kansliet sade han att ett möte skulle hållas med Vänsterpartiet.

Sedan gick Löfven för att invänta Jonas Sjöstedt, som hade fått instruktioner om att komma till det diskreta mötet på Socialdemokraternas kansli.

Även Vänsterpartiets vice ordförande Ulla Andersson var närvarande. Sjöstedt och hans kollega hade förberett sig på ett längre samtal, men blev varse att det skulle bli kort.

- Det fanns ingen lucka, ingen öppning, säger Sjöstedt.

Sjöstedt förklarade för S-ledaren att de begick ett misstag.

- Jag sa att jag är besviken, säger Sjöstedt.

Sedan lämnade de rummet.

Klockan 17.51 skickade TT ut en brådskande nyhetsflash.

"Vänsterpartiet kommer inte att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering, uppger S-ledaren Stefan Löfven för TT", stod det.

"Väcker en del känslor"

Bara nio minuter senare inledde Jonas Sjöstedt en presskonferens, där han visade sin irritation och djupa, djupa besvikelse.

- Det här väcker en del känslor. Vi stod sida vid sida i debatterna och vi vann det här valet tillsammans. Vi har kämpat för att få Stefan Löfven som ny statsminister, säger Sjöstedt om beskedet.

Rösten stockade sig på pressträffen och han tittade flera gånger ner i golvet.

- Vi gick dit med ambitionen att bilda en rödgrön regering. Men vi fick beskedet omedelbart att vi inte var välkomna.

Hur gick mötet till?

- Det kom ganska omedelbart, det gick aldrig in i en sakdiskussion innan beskedet kom. Det var klart på förhand.

Under pressträffen slogs fast att Vänsterpartiet nu är ett oppositionsparti.

3 VIKTIGA DATUM SOM VÄNTAR

Tisdag 30 september: Den 30 september är den första möjliga dagen för talmannen att föreslå Stefan Löfven som statsminister.

Torsdag: 2 oktober: Första möjliga dagen för en statsministeromröstning i riksdagen.

måndag 17 november: Sista dagen för Stefan Löfven och den nya regeringen att lägga fram en budgetproposition i riksdagen.

3 SCENARIER - DET KAN HÄNDA

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering ihop och får Vänsterpartiets stöd i omröstningen om budgeten i november. Sverigedemokraterna röstar inte för allianspartiernas gemensamma budgetförslag. Därmed går budgeten igenom och Stefan Löfven kan regera vidare.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering ihop och får Vänsterpartiets stöd i omröstningen om budgeten i november. Sverigedemokraterna röstar för allianspartiernas gemensamma budgetförslag. Då vinner allianspartiernas budgetförslag och Stefan Löfvens regering faller.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar regering ihop, men får inte Vänsterpartiets stöd i omröstningen om budgeten i november. Då vinner allianspartiernas budgetförslag och Stefan Löfvens regering faller. Hur Sverigedemokraterna röstar är oväsentligt.