Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jobben som är i fara med den här politiken"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Två motsatta bilder av det ekonomiska läget målades upp när finansminister Magdalena Andersson mötte Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra i "Aktuellt".
Foto: SVT
Anna Kinberg Batra menar att den rödgröna regeringens politik kommer skapa lägre tillväxt och därmed färre jobb och sämre välfärd.
Foto: SVT

Sveriges ekonomi står stark efter Anders Borgs hyllade finanspolitik - men hotas nu av en jobb- och tillväxtfientlig regeringspolitik.

Sveriges ekonomi lider av stora underskott - och nu måste den repareras efter alliansens ofinansierade skattesänkningar.

Två motsatta bilder av det ekonomiska läget målades upp när finansminister Magdalena Andersson mötte Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra i "Aktuellt".

På måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson en ny prognos för Sveriges ekonomi. Det var nästan rakt igenom dystra besked som hon levererade på en pressträff tidigare under måndagen. Den förra regeringen har misskött finanserna, var Anderssons budskap.

I kväll möttes Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra och Magdalena Andersson i en duell i SVT:s "Aktuellt".

Då fortsatte finansministern att anklaga alliansregeringen för den mörka prognosen.

– Problemet är att vi har stora underskott i statens finanser, så mycket att vi nu faktiskt lånar 10 miljoner varje timme, eftersom den tidigare regeringen har lånat till stora skattesänkningar, sade hon.

Men oppositionen håller inte med om den analysen.

– Nä, Sverige är det enda land i EU som har lägre statsskuld i dag än 2006. Det där vet ju Magdalena Andersson. Jobben har blivit över 340 000 fler sedan 2006. Det vet hon också. Det här handlar väl om en fortsättning på valrörelsen. Faktum är att svensk ekonomi står stark, sade Anna Kinberg Batra i "Aktuellt".

"Skulle vara allvarligt för jobben"

Hon menar att det snarare är framtiden vi ska vara oroliga för. Enligt Kinberg Batra gav Magdalena Andersson tre besked på sin pressträff i dag: att överskottsmålet överges, att jobbtillväxten hotas och att svensk konkurrenskraft i världen riskerar att försvagas.

– Det skulle urholka den starka position där vi är nu och skulle vara allvarligt för jobben och välfärden, sade Kinberg Batra i direktsändningen.

Magdalena Andersson fortsatte att blicka bakåt och kritiserade den förra regeringen för att lämna över en misskött ekonomi.

– Moderaterna har sällan brytt sig särskilt mycket om statsfinanserna. Det är faktiskt tredje gången i modern tid som en borgerlig regering lämnar efter sig statsfinanser där vi har stora underskott, sade hon.

Hennes plan är nu att beta av underskotten och återföra ekonomin till balans.

– Vi kommer att steg för steg beta av de här stora underskotten genom att avsluta den här politiken som vi haft i åtta år med ofinansierade skattesänkningar. Det är det slut med. Nu måste vi finansiera våra reformer, sade Magdalena Andersson i "Aktuellt".

Anna Kinberg Batra menar att den rödgröna regeringens politik kommer skapa lägre tillväxt och därmed färre jobb och sämre välfärd.

– Det är tillväxten och jobben som är i fara med den här politiken, som höjer priset på arbete för unga, som fördyrar arbete för äldre och som gör det mer lönsamt att inte arbeta, sade hon i duellen mot Magdalena Andersson i SVT:s "Aktuellt".