Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkessons valtal ord för ord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson talade inför partikamrater på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm dit Expressen inte var välkomna. Aftonbladet valde då, tillsammans med flera andra redaktioner, att dela med sig av sina bilder.
Foto: Aftonbladets fotograf Stefan Mattsson

Här är Jimmie Åkessons valtal från Sverigedemokraternas valvaka ord för ord.

"Sverigevänner. Partivänner. Nu är vi Sveriges tredje största parti. Bättre kan ni, kom igen. Det har varit en alldeles fantastisk valkampanj och det är klart att alla som är här, alla andra runtom i landet, som har deltagit i den här valkampanjen, alla mer än 13 000 medlemmar i vårt fantastiska parti, alla hundratusentals väljare, alla förtjänar i dag ett jätte, jätte, jättestort tack för detta fantastiska valresultat. Stort tack.

Det har varit en lång resa. För fyra år sedan blev vi Sveriges nya riksdagsparti. Och det var med ganska god marginal. Och sen har vi under de här fyra åren successivt växt. Och i dag så är vi tredje största parti och vi har mer än fördubblat oss sedan förra valet. Jag tycker det är helt fantastiskt.


Vi har under den här valkampanjen pratat om ett antal målsättningar. Jag har sagt att jag bryr mig inte ett dugg egentligen om procenten. Det är inte intressant i det här sammanhanget. Det finns saker som är betydligt mer intressanta.

Vi sa att vi skulle behålla vår vågmästarställning. Det har vi gjort. Vi har uppnått mål nummer ett.

Vi sa att vi skulle bli absolut vågmästare, att inget annat parti, åtminstone inte Miljöpartiet skulle kunna hoppa över till det borgerliga blocket för att blockera ut oss. Vi är absolut vågmästare nu, det är fantastiskt.

Vi sa, Sverigevänner, att vi skulle dubbla vårt stöd. Sverigevänner, vi har dubblat vårt stöd och mer därtill.


Och vi sa, Sverigevänner, och det här börjar bli lite tjatigt nu men jag kommer aldrig att tröttna på detta, att vi skulle bli tredje största parti. Och nu är vi tredje största parti.

Svenska väljare har i väldigt hög grad visat att man vill ha en motvikt till den ansvarslösa sjuklöver som i övrigt styr.

Det här valet har i väldigt hög grad handlat om fortsatt stor asylinvandring eller satsningar i välfärden. Det finns ett parti bland de åtta i riksdagen som prioriterar välfärden. Som prioriterar möjligheten att ge de som är gamla i vårt land en pension som det går att leva på. Som gör satsningar i äldreomsorgen för att till exempel minska undernäringen som vi ser i dag. Ett parti som gör stora satsningar för att förbättra arbetsvillkoren i offentlig sektor, i vård och omsorg, där väldigt många kvinnor arbetar. Arbetar ofrivillig deltid. Ett parti som satsar för att vi ska kunna göra breda viktiga satsningar för att inte bara upprätthålla välfärden utan också utveckla välfärden långsiktigt. Och det ser ut som att nära 13 procent av väljarna tycker att välfärden är viktigare än fortsatt asylinvandring, och det är inte dåligt med tanke på vårt utgångsläge.


Vi är också motvikten till de andra partierna i flera andra avseenden. Vi tycker att det är viktigt att vi har ett starkt nationell försvar och nationell försvarsförmåga. Det verkar inte de andra partierna tycka även om de nu på slutet har börjat prata lite om det också.

Vi tycker att det är viktig att familjer i det här landet får möjlighet att välja själva i till exempel hur man ska fördela föräldradagarna. Här säger samtliga övriga partier att där ska politiker in och styra ännu mer, men vi vill göra det här helt fritt.

Med det här valresultatet, som vi ska glädjas åt inte bara i dag utan för lång tid framöver, så följer också ett stort ansvar. Vi fick ett stor ansvar redan i förra valet genom att vara vågmästare i Sverige riksdag. Jag tycker att vi har förvaltat det ansvaret väldigt väl. Vi har visat att vi kan ta det ansvaret. När de andra partierna har valt att sätta sig i sandlådan och säga att de inte vill prata med oss, de vill inte ens ta i oss med tång, så har vi oss ändå sagt att vi är beredda att lyssna på, beredda att samtala med, och också beredda att samarbeta med samtliga övriga partier om man är beredda att lyssna på oss, om man är bereda att ge oss något tillbaka.


Men de har inte tagit det ansvaret, i stället har de satt sig där i sandlådan, pekat på oss och sagt att ni har orsakat parlamentariskt kaos. Skyllt på våra väljare och sagt att de har orsakat parlamentariskt kaos. Och nu hör vi det igen om man lyssnar på kommentarer kring det här valet i dag. Så säger man lika dant. Det kommer bli oerhört svårt att styra Sverige framöver, säger man.

Varför det? Om alla partier gör som vi och tar sitt ansvar för den här situationen så kommer det inte att blir några problem. Men då måste man också våga resa sig ur sandlådan och också samtala med Sveriges vågmästarparti.

Och jag vill vara väldigt tydlig med detta, vår ambition är inte att rör om i grytan den här gången heller.  Vår ambition är inte att orsaka parlamentarisk oreda. Vår ambition är att vara med och ta ansvar för Sverige. Jag tycker att vi under de här fyra åren har visat det. Och är de andra partierna intresserade av att ta ansvar för Sverige då är de hjärtligt välkomna att kontakta mig."