Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson: Inte representativa för SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ställdes till svars för sina partikamraters uttalanden under torsdagens integrationspolitiska debatt i Borås.
Foto: Jan Wiriden

Efter Expressens avslöjanden om SD-politikernas anonyma kommentarer på hatsajter, uppmanas fyra nya SD-politiker att avsäga sig sina kandidaturer.

Nu uttalar sig Jimmie Åkesson själv om de senaste avhoppen.

– Jag kan inte på något sätt tycka att det är rättvist att säga att de är representativa för vårt parti, säger Jimmie Åkesson.

Efter Expressens avslöjanden om SD-politikernas rasistkommentarer på hatsajter, har 12 personer tvingats lämna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ställdes till svars för sina partikamraters uttalanden under torsdagens integrationspolitiska debatt i Borås, med integrationsminister Erik Ullenhag (Fp). Där kallade Åkesson granskningen för "skum".

– Vi har flera tusen kandidater i kommunalval. De här som Expressen har hittat, genom att använda sig av uppgifter som någon skum organisation har fått sig till del på något skumt sätt och sedan kört mot just våra kandidater, jag kan inte på något sätt tycka att det är rättvist att säga att de är representativa för vårt parti. Det är de inte, sa Åkesson.

Han hävdade att Sverigedemokraterna granskas hårdare än andra partier.

– Jag vet inte om man har kört det här registret mot övriga partier, sannolikt har man inte det. Jag är inte säker på att det är helt fritt från den typen av attityder i andra partier heller, sa Åkesson.

Expressen har tillsammans med Researchgruppen i själva verket granskat näthatet bland kandidater från samtliga partier som ställer upp i höstens kommun- landstings- och riksdagsval. Bland de kandidater som Expressen har kunnat säkerställa identiteten på de som skrivit rasistiskt, sexistiskt och våldsförhärligande kommentarer på sajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat är samtliga sverigedemokrater. 

Efter debatten ville Åkesson inte vidare kommentera sina partikamraters uttalanden.

– Jag har inte följt det här i detalj, utan det är andra som hanterar det, sa han till Expressen.

Expressens granskning har hittills lett till att åtta politiker fått lämna sina poster och kandidaturer. Men att det är ett omfattande problem med rasistiska attityder bland Sd-politiker, tycker inte Åkesson.

Detta trots att siffror i TV4:s utfrågning i går pekade på att sammanlagt 70 personer har uteslutits ur partiet.

– Alltså, jag vet inte om den siffran stämmer när det gäller uteslutningar. Det finns olika skäl till att man utesluter människor. Det kan ju också bero på, och det har varit väldigt vanligt framför allt i början av mandatperioden, att man har rättshaveristiska tendenser och sådant. Men det finns en del ideologiskt avvikande också som vi har uteslutit, säger Åkesson som menar att tagit sitt ansvar som partiledare.

– Mitt ansvar är ju att se till så att vi ser till att vi visar att vi inte tolererar det. Till exempel att vi utesluter de personer som inte har de värderingar som man måste ha för att vara med i vårt parti.

Integrationsminister Erik Ullenhag pekade under debatten flera gånger på att de rasistiska uttalandena inte är något nytt. 

– Det är tyvärr ingen slump att det gång på gång sker Sverigedemokraterna. Det beror på att man i grunden också har en politik där man ställer människor mot människor och grupper mot grupper. då drar man till sig den här typen av ren rasism, säger Ullenhag till Expressen.

Han bemötte efteråt även Åkessons påstående om att det inom alla partier finns personer med främlingsfientliga åsikter.

– Det finns människor som gör fel i alla partier. Men den omfattningen vi ser i Sverigedemokraterna är på en helt annan nivå. Vi har inte alls en situation där de ledande företrädarna på stan skriker rasistiska saker och man får utesluta dem. Att det är människor som har grov rasism ganska systematiskt runtom i Sverige är helt unikt för Sverigedemokraterna. Det här är ett parti som bildades på främlingsfientlig grund. Där ska vi inte lura oss.

De senaste opinionssiffrorna från TV4/Novus visar också att Sverigedemokraterna har sjunkit och i nuläget missar vågmästarrollen. 

Men något samband mellan det och rasistavslöjandet tycker sig Jimmie Åkesson inte se.

– Jag har inte gjort några djupa analyser av det, det kommer olika analyser hela tiden. I Expressens egna mätning så ökade vi ju, den som kom häromdagen. Vi får se lite vad som händer här på söndag. Vi vet att vi brukar vara lite underskattade i mätningar och så vet vi att andra partier, till exempel Miljöpartiet, ibland är lite överskattat. Jag utgår från att vi får behålla vår vågmästarställning.