Jan Björklund (FP) ska göra allt för att få alliansen återvald 2018.
Jan Björklund (FP) ska göra allt för att få alliansen återvald 2018.

Jan Björklund vägrar samarbeta med S

Publicerad

Jan Björklund sitter kvar som partiledare för Folkpartiet, beslutade en enhällig partistyrelse.

Nu ska han göra allt för att få alliansen återvald 2018. Och han vägrar samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsfrågor.

Samarbetet med allianspartierna fortgår:

- Vi lägger en gemensam budgetmotion i höst som utgår från vårt manifest. Jag är övertygad om att alliansen kommer att gå till val 2018 för att försöka överta regeringsmakten. Hur samarbetet ser ut under åren fram till dess får vi återkomma till, säger Jan Björklund till Expressen i riksdagshuset.

Hur ser din roll ut i det fortsatta samarbetet?

- Sverige kommer behöva en mycket stark borgerlig opposition och jag är beredd att ta ansvar för att leda Folkpartiet i fortsättningen och jag har precis fått ett enhälligt beslut från partistyrelsen.

"Måste dansa efter Sjöstedts pipa"

Ni kommer inte ändra er vad gäller ett samarbete med Socialdemokraterna?

- Vi var väldigt tydliga under valrörelsen och det vore väldigt märkligt om vi gav ett annat besked efter valet. Vi sade inom alliansen att detta kunde hända att det kunde bli kaos.

Att Stefan Löfven nobbade Vänsterpartiet, var det ingen hint till er om samarbete?

- Jag vet inte. Stefan Löfven måste dansa efter Sjöstedts pipa i ännu större utsträckning nu när han sitter utanför regering. Sitter han utanför kan han hota med att fälla en regering så det är inte givet att Sjöstedt får mindre makt nu.

"Vi ska vara i opposition"

Finns det något ni kan samarbeta med tillsammans med Socialdemokraterna?

- Vi kan inte samarbeta i den regeringsbärande politiken, såsom budgeten och skatter. Däremot finns det småfrågor som man kan rösta lika om i riksdagen.

Integrationsminister Erik Ullenhag, FP, stämmer in.

- Jag ser inget organiserat samarbete framför mig med Socialdemokraterna. Vi ska vara i opposition.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt