Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Björklund: En rödgrön härdsmälta

Foto: Lisa Mattisson Exp

Jan Björklund kräver svar från Stefan Löfven om kärnkraften om han ska delta i energisamtalen.

Samtidigt säger Jimmie Åkesson att han inte ser att dagens rödgröna energiöverenskommelse skulle gå igenom i riksdagen.

- Vi är för förnyelse av kärnkraft så jag vet inte hur man tänkt riktigt, säger Jimmie Åkesson.

Folkpartiets Jan Björklund är mycket kritisk mot beskeden från S och MP angående kärnkraften, som han vid en pressträff i riksdagen kallar för motstridiga.

- Den rödgröna energiöverenskommelsen börjar med en härdsmälta. Stefan Löfven och Åsa Romson ger fullständigt olika besked om hur vi ska tolka överenskommelsen, säger FP-ledaren.

"Olönsam och stänger ner"

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill se höjda skatter, avgifter och krav på säkerheten kring kärnkraften. Dessutom säger sig Åsa Romson vara helt säker på att två eller fler reaktorer kommer att stänga under nästa mandatperiod på grund av att de inte längre går med lönsamhet.

- Om man chockhöjer beskattningen på kärnkraft är det klart att den blir olönsam och stänger ned. Och folk får betala mycket högre elpriser och vi får importera elektricitet kanske från tysk kolkraft eller rysk gas, säger Jan Björklund.

Men delar du inte Miljöpartiets uppfattning att flera reaktorer redan i dag inte klarar lönsamhetskraven och alltså kommer att stänga av det skälet? 

- Det beskedet har dementerats av tillträdande statsminister Stefan Löfven i dag. Vi får väl se var de står.

Till exempel Oskarshamn 1 har själva meddelat att de inte går med lönsamhet. Hur ser du på det? 

- Detta är ju utmaningen i Sverige att nästan alla kärnkraftsverk är ju nästan 40 till 45 år gamla och kommer att behöva stängas igen av åldersskäl inom en 10-årsperiod. Det därför vi behöver förnya svensk kärnkraft, säger Jan Björklund.

För att nå en blocköverskridande överenskommelse om energin måste Stefan Löfven få med sig de andra partierna. Alliansen har sedan tidigare en energiöverenskommelse som bygger på att planer på och byggande av ny kärnkraft tillåts, något som även Sverigedemokraterna vill se.

- Om nu alliansens håller ihop om den överenskommelse man har sedan tidigare blir det svårt att få igenom det här i riksdagen, säger Jimmie Åkesson.

Inställd på att delta i öppna samtal

Jan Björklund har sagt att han är inställd på att delta i öppna samtal med Stefan Löfven om energin, men vill efter i dag ha klarare besked om utgångspunkten för samtalen.

- Jag vill att Stefan Löfven klargör att det är hans uttalande från i dag som gäller. Skulle det i stället vara så att det är Åsa Romsons uttalande som gäller, att man redan bestämt sig för att snabbstänga flera reaktorer, då blir blocköverskridande samtal om energin ganska utsiktslösa, säger Jan Björklund.