Jämförde romer med cancer – vägrar backa

Roland Gustavsson var tredje namnet på SD:s lista i Vellinge – efter Expressens avslöjande uppmanar partiet honom att avsäga sig sin kandidatur.
Foto: Christian Örnberg

Roland Gustavsson, tredjenamn på Sverigedemokraternas lista i Vellinge, tvingas nu lämna sin kandidatur efter Expressens granskning.

Under antaget namn kallar han romer för "en cancerliknande utväxt i vår samhällskropp" och beskriver invandrare som "invaderande fiender till vår kultur" på hatsajter.

– Är det inte så då?, säger han när han konfronteras med sin kommentar där han liknar invandringen vid nazisternas ockupation under andra världskriget.

Expressen fortsätter nu, tillsammans med Reserchgruppen, granskningen av politikerna i höstens val som skriver anonyma kommentarer på hatsajter. Vid lunchtid under tisdagen meddelade Sverigedemokraterna att flera av deras kandidater uppmanats att avsäga sig sina kandidaturer och lämna partiet. Gör de inte det väntar uteslutning.

En av de som nu tvingas lämna är sverigedemokraten Roland Gustavsson som är tredjenamn för partiet i Vellinge. Han har skrivit tusentals kommentarer på hatsajterna, och i flera av det går han till fräna angrepp mot invandrare.

När Skånepolisens så kallade romregister uppmärksammades skrev han på sajten Fria Tider:

"Polisen i Lund visar med sitt arbete på en cancerliknande utväxt i vår samhällskropp."

När Rosengårdspolisen skulle få utbildning i islamsk kultur skrev han på samma sajt:

"Det finns uppenbarligen poliser som tycker att det skulle underlätta deras arbete om de kan tala med dessa invaderande fiender till vår klulltur."

”Tillåter främlingar plundra oss”

Förra året liknade han på Avpixlat invandringen vid nazisternas ockupation av Norge och Danmark under andra världskriget:

"(...) jämföras med ockupation och plundring av allt fler. Sålänge ´våra politiker´ tillåter främlingar plundra oss kommer SDs siffror att ständigt öka. Det som händer här är i princip detsamma som skedde i Danmark och Norge under andra världskriget."

Han uppmanar också till att ge sig på folk fysiskt. På Avpixlat skrev han:

"Ska vi inte ta och göra det, kasta ägg på en Iman under en Fredagsbön för att utröna hur fredlig den där religionen är?"

I flera kommentarer riktar han sig också mot biskopen Eva Brunne:

"Att nu omfamna henne när hon visat sitt rätta väsen när hon rätteligen borde pryglats och sedan steglas är att bädda för den kristna kulturens undergång."

När det i vintras spåddes en ökad invandring till Sverige skrev han på Exponerat:

"Då är frågan om inte inbördeskriget är ett faktum".

”Är det inte så då?”

När Expressen träffar Roland Gustavsson säger han först att han inte tänker kommentera vad han skrivit på hatsajterna. När han får höra kommentaren där han liknar invandringen vid "ockupation och plundring" säger han:

– Är det inte så då?

Gång på gång nekar Gustavsson till att han skrivit kommentarerna, men sedan säger han att han inte minns. Sedan säger han att hans mejl kan ha blivit hackad.

Och när han får se sitt användarnamn säger han:

– Den pseudonymen har jag inte använt sedan jag blev kandidat.

Kommer du att kunna stanna kvar i partiet med tanke på nolltoleransen som Jimmie Åkesson säger att de har?

– Vi får se om de tror på dig, säger Gustavsson.

Strax efter klockan 13 på tisdagen uppmanade partiet Gustavsson att avsäga sig sin kandidatur. Om så inte sker kommer han bli föremål för uteslutning, enligt ett pressmeddelande från SD.