Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jackelén: "Strider mot kristen människosyn"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ärkebiskop Antje Jackelén om SD:s politik: "Där finns delar som är väldigt svåra att få ihop med en kristen människosyn."

För fyra år sedan tågade Sverigedemokraterna ut ur Storkyrkan i protest mot biskopen Eva Brunnes tal.

Den här gången talade ärkebiskop Antje Jackelén – och hon lovade att vara provocerande.

Men Jimmie Åkesson och hans partikamrater satt kvar.

Här berättar Antje Jackelén för Expressens Lars Lindström om vad hon tycker om SD:s politik.

Antje Jackelén talade om den barmhärtige samariern (Den barmhärtige samariten) i Lukasevangeliet, om hur han stannade till och hjälpte en man som slagits och rånats av rövare – medan andra inte stannat alls.

Lars Lindström frågar Antje Jackelén:

Varför passar berättelsen om Samariern så bra just i dag?

– Den passar varje dag, så den passar också i dag. Det är en av de mest kända berättelserna i Nya testamentet så den förtjänar att lyftas fram när makthavare ska börja en ny mandatperiod.

Sverigedemokraterna säger att deras politik vilar på kristen grund – vad säger du?

– Jag har ingen anledning att kommentera vad de själva säger, däremot kan jag kommentera vad jag läser i deras positionspapper.

Vad ser du där?

– Jag har sagt det också tidigare: där finns delar som är väldigt svåra att få ihop med en kristen människosyn. Att det bara är assimilering som gäller – det strider mot en kristen människosyn.

Har du någon gång talat direkt med någon SD-representant?

– Det har jag säkert gjort. Det står ju inte på deras pannor. Jag har inte haft något som har rubricerats som ett officiellt samtal.

Vad skulle du säga om du fick till ett möte med någon i SD:s riksdagsgrupp?

– Det beror på vad vi skulle samtala om. Det skulle mycket till för att jag skulle vara emot att tala med en person. Dialog är viktigt, säger ärkebiskopen som framhåller att begreppet demokrati innefattar att man ska nöta och blöta åsikter – och vara beredd att ändra sig, säger Antje Jackelén.