Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Gusselby fick SD 36,8 procent: "Proteströst"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Louise Eriksson, 25, Gusselby."Vi är inte rasister här även om de också finns. Jag tror att folk i byn har proteströstat, och jag förstår att de röstar på SD. De asylsökande som kommer hit blir inte ordentligt omhändertagna. De driver vind för våg, de sitter i våra trädgårdar, öppnar posten i brevlådorna men lägger tillbaka den huller om buller. De springer på vägarna i mörkret utan reflexer."
Foto: Bildproduktion Mats Endermark
Gunnar Stenudd, 76, och Bonnie Gustavsson, 64, Gusselby."Jag tror att det starka stödet för SD är en protest från landsbygden. Det är bara storstadsregionerna som räknas, vi som bor här finns inte och syns inte", säger Bonnie Gustavsson.
Foto: Bildproduktion Mats Endermark
Rico Andersson, Gusselby. Röstade inte alls i valet."Regeringen är inte schyst, inte mot oss och inte mot invandrarna. Vi är inte rasister utan vi ser hur folk behandlas. Men det är också som om Lindesberg ska ta emot hela världen, går du genom samhället i dag är det som vi vore utomlands."
Foto: Bildproduktion Mats Endermark
Anders Ceder, Gusselby, kommunalråd för Socialdemokraterna."Jag skyller på regeringen. Vi har en dålig asyl- och invandringspolitik. Flyktingar på asylboendet får jobba om de kan skaffa jobb själva. Visst har vi också rasister här men huvuddelen av folket är inte det. Vi gör så gott vi kan, men vi blir också tvingade av migrationsverket att fixa platser som vi inte har."
Foto: Bildproduktion Mats Endermark
Pernilla Bengtsson, 40, jobbar inom äldreomsorgen, Tockarp, med Alvin, 6, och Simon, 9."Många här är missnöjda. Jag röstade inte själv på SD men kan hålla med om att vi borde ta hand om de flyktingar som kommit hit innan det kommer fler."
Foto: Christian Örnberg
Lin Nilsson, 20, Mattarp:"Jag röstade inte på SD men många här gjorde det. Jag är inte förvånad. De har lyft frågor om förskolan här och det tror jag många har uppskattat."
Foto: Christian Örnberg
Attila Pinter, 55, kom till Örkeljunga från Ungern för 20 år sedan. Han röstar på SD av flera anledningar."Stabilare samhälle, värna mer om äldreomsorg, skola och invånarna. Och gränserna, att de inte ska vara så öppna så att det kommer in fler än vi kan ta hand om. Vi måste ha råd med det."
Foto: Christian Örnberg
Janet Andersson, 62, Gusselby. Röstade på Socialdemokraterna."De som röstar på SD är dumma. Det har blivit så många invandrare här att folk hotar att flytta. Vi har dessutom ett förbud mot fler invandrare på bygden."
Foto: Bildproduktion Mats Endermark
Jacqueline Schüssler, 53, sjuksköterska från Huddinge utanför Stockholm håller upp Expressen med dess svarta förstasida från i går. "Jag röstade på SD, men jag är inte emot invandrare. Jag kommer själv från ett annat land, Östtyskland. Vårt land mår inte bra av nuvarande invandringspolitik, man måste våga säga det," säger hon.
Foto: Mikael Sjöberg
1 / 10

I byn Gusselby ligger villor och hästgårdar - och en flyktingförläggning.

Här i den lilla Bergslagsidyllen har Sverigedemokraterna sitt starkaste fäste med 36,8 procent av rösterna i riksdagsvalet.

- Jag tror folk i byn har proteströstat, och jag förstår att de röstar på SD, säger Louise Eriksson.

SD blev största parti i 95 valdistrikt, mer än två tredjedelar av dem i Skåne.

Sverigedemokraterna har sina i särklass största framgångar i Skåne. Där är invandringsmotståndet sedan länge starkt, så den skånska myllan är av historiska skäl en god grogrund för SD:s främlingsfientliga budskap. Där blev partiet störst i riksdagsvalet i 66 valdistrikt - av de 95 i hela landet där SD tog förstaplatsen.

Gusselby: 36,8%

Men allra starkast är SD i lilla Gusselby någon mil utanför Lindesberg i Västmanland. Där gav invånarna i de fina villorna och de prydliga radhusen inte mindre än 36,8 procent av rösterna till SD.

Vi åkte dit för att ta reda på varför SD lockar så många väljare just där. Svaret är till synes ganska enkelt: En asylförläggning har anlagts vid campingplatsen och 170 asylsökande har intagit byn. Någon mil därifrån ligger ytterligare några förläggningar. Alltså måste folk som bor här vara rasister.

Men när vi börjar prata med människorna som bor i Gusselby framkommer att svaret inte är så enkelt.

- Vi är inte rasister här, även om de också finns. Jag tror folk i byn har proteströstat och jag förstår att de röstar på SD, säger Louise Eriksson.

- De asylsökande blir inte ordentligt omhändertagna. De driver vind för våg, de sitter i våra trädgårdar, öppnar posten i brevlådorna och lägger tillbaka den huller om buller. De springer på vägarna i mörkret utan reflexer.

- Alla som jag har pratat med är mest upprörda över hur de asylsökande behandlas. Vi har inte möjlighet att ta hand om alla, säger hon.

"Som om vi vore utomlands"

Rico Andersson, som inte alls har röstat utan är soffliggare, tycker att allt är regeringens fel. Han säger att "det var bättre på Palmes tid".

- Regeringen är inte juste, inte mot oss och inte mot invandrarna. Vi är inte rasister utan vi ser hur folk behandlas. Det är som om Lindesberg ska ta emot hela världen, går du genom samhället i dag är det om vi vore utomlands, säger Rico Andersson.

- Jag brukar åka till Hagaberg som är en annan del av kommunen. Där bor nästan bara invandrare. De har en sådan gemenskap, de spelar fotboll och lagar mat tillsammans. Vi har något att lära av dem också, säger han.

Kommunalrådet Anders Ceder (S) beskriver hur SD har vunnit väljare i Gusselby och hela Lindesberg - genom att säga att pengarna till invandringen har tagits från äldreomsorgen.

Lindesberg har en asylmottagning på upp till 1 300 flyktingar per år.

- Migrationsverket kan ringa och säga "Skaffa nu fram 100 platser!" och 24 timmar senare anländer busslaster med asylsökande. Jag skyller på regeringen att vi har en dålig asyl- och invandringspolitik, säger Anders Ceder.

- Visst har vi också rasister här men huvuddelen av folket är inte det. Vi gör så gott vi kan, men vi blir också tvingade av Migrationsverket att fixa platser som vi inte har, säger han - och påpekar att kommunen är glad för sina flyktingar och arbetar hårt för att skaffa dem jobb.

Gusselby är ett av många exempel på att SD lockar väljare i periferin. Partiet går fram på platser där invånarna känner sig vara långt borta från de politiska beslutsfattarna. Där människor känner att de inte kan påverka.

"Sverigedemokraterna är ett parti för många där den politiska hopplösheten breder ut sig. Periferins parti. Sverigedemokraterna vinner röster på platser där få känner att andra partier talar för dem, om deras problem", skriver Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

"I en tid då ideologin många gånger får stå tillbaka för kortsiktiga och riskminimerade väljarvinster kan SD kliva fram och erbjuda ett alternativ ... Svenskarna mot invandrarna. Folket mot eliten. Centrum mot periferi. Hjälp flyktingarna på plats, ta dem inte hit", skriver han.

Örkelljunga: 36,7%

Det mest utpräglade SD-landet är Skåne. Där har partiet länge varit starkt på kommunal nivå, där startade SD sin marsch mot den stora valframgången på det nationella planet.

I Örkelljungas valdistrikt nummer ett röstade nästan 37 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet.

Han kom till Sverige med sina föräldrar från Ungern när han var liten. Till Örkelljunga kom han för 20 år sedan. Han röstar på SD av flera anledningar.

- Stabilare samhälle, värna mer om äldreomsorg, skola och invånarna. Och gränserna, att de inte ska vara så öppna så att det kommer in fler än vi kan ta hand om. Vi måste ha råd med det, säger Attila Pinter.

- Jag tror att många här vill bevara vår miljö som den är här. Så att det inte blir för stökigt. Värna om det svenska så att säga, säger han.

Några hus ner längs vägen bor Niklas Bengtsson. Han har många bilar: ett par lastbilar, en Mercedes, en gammal Volvo Duett och några till. Dessutom står en gammal bensinmack på gårdsplanen. Han är aktiv i SD.

- Jag sitter i socialnämnden. Vi har ett underskott och då får vi spara in på äldre. Det är en viktig fråga som engagerar många, säger han.

De senaste veckorna har Niklas Bengtsson tillbringat mycket tid under Sverigedemokraternas valparasoll inne i Örkelljunga.

- 95 procent av dem som kommer fram är positiva. De flesta tycker att det är bra att vi finns, även de som inte röstar på oss, säger han.

Pernilla Bengtsson i Tockarp röstade inte själv på SD, men hon är inte förvånad över att så många av valdistriktets 532 röstberättigade gjorde det.

- Många här är missnöjda. Jag röstade inte själv på SD men kan hålla med om att vi borde ta hand om de flyktingar som kommit hit innan det kommer fler. Jag jobbar själv inom äldreomsorgen och ser de stora behov som finns, säger hon.

Montana Ericson är en av tre väljare i distriktet som röstade på Feministiskt initiativ. Inte heller hon är överraskad av det starka stödet för SD.

- Många är religiösa här, det finns många frikyrkliga församlingar. Men jag tror att de flesta som röstat på SD gör det för att de är rädda. För vad vet jag inte, säger hon.

Massivt stöd i Sjöbo

I Örkelljungas kommunhus sitter kommunstyrelsens ordförande Carina Zachau (M). Det har hon gjort länge, Moderaterna har styrt kommunen i åtta år. Nu har M backat, S ökat något och SD fått en vågmästarroll.

- Många av våra väljare har sagt att de alltid röstat på Moderaterna, men att de nu tänker rösta på Sverigedemokraterna, säger Carina Zachau.

- Vi har ett antal personer i Örkelljunga som har en väldigt generös inställning till flyktingar, som vill hjälpa. Sen finns det de fientliga. Det blir två falanger, säger hon.

Invandrarkritiska partier har en lång historia i Skåne. Det ryktbara Sjöbopartiet är bara ett exempel. Den traditionen tar sig uttryck i ett massivt stöd för SD.

- Vi fick aldrig något stort missnöjesparti på riksplanet i Sverige som i Norge, Danmark och Finland. Men sådana partier fanns i var och varannan kommun i Skåne. Skånepartiet, Sjöbopartiet och andra, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som skriver om främlingsfientlighet och rasism.

- De blev en avgörande byggsten för SD som är starkast där än i dag. Det är där SD har sina väljare, säger hon.

Sabrina Alyossef, 22, kom till Örkelljunga för två veckor sedan. Hennes familj kommer från Libanon och har redan bott sju år i Sverige - i tillfälliga bostäder i Örebrotrakten. Nu har de flyttat in i ett eget radhus i Örkelljunga.

- Vi har känt oss välkomna i Örkelljunga. Jag träffar två jämnåriga. Annars har vi mest pratat med grannarna. De är vänliga, säger hon.

Hon fick inte själv rösta i valet, men följde valvakan på tv - och vet inte vad hon ska tycka om SD:s framgångar.

- Det är svårt att säga. Men det är klart att jag tänker på vad som händer om de blir ännu starkare, säger hon.

95 valdistrikt där SD blev största parti i riksdagsvalet, procent:

SKÅNE

BJUV

15 000 invånare, hemort för livsmedelsföretaget Findus.

Ekeby 2: 36,3%

ESLÖV

32 000 invånare, hemort för företaget Orkla (fd Felix).

Löberöd: 31,7%

Västra Strö: 30,3%

Skarhult: 25%

HELSINGBORG

135 000 invånare, en av Sveriges äldsta städer.

Vallåkra: 24,5%

HÄSSLEHOLM

50 000 invånare, länge präglat av sina regementen.

Hästveda Ö: 33%

Vankiva: 31,2%

Ballingslöv: 30,9%

Sösdala Ö: 29,6%

Hästveda V: 29,2%

Vinslöv S: 29%

Bjärnum N: 28,8%

Vittsjö utom tätorten: 27,2%

Vittsjö tätort: 26,1%

Röke-Hörja: 25,3%

HÖRBY

15 000 invånare, tidigare viktig järnvägsknut.

Ludvigsborg: 31,1%

Biblioteket: 30,3%

Östraby-Västerstad: 28,9%

Svensköp: 27,7

Långaröd: 25,6

HÖÖR

16 000 invånare, länge känt för sina stenhuggerier.

Gudmuntorp: 27,6%

Höör NV: 27,3%

Tjörnarp: 25,9%

KLIPPAN

17 000 invånare, länge känt för sitt pappersbruk.

Riseberga-Färingtofta m fl: 30,5%

Krika-Bonnarp-Nybygget: 26,8%

KRISTIANSTAD

81 000 invånare, den svenska livsmedelsindustrins centrum, länge militärstad.

Köpinge: 29,7%

Bäckaskog: 29,7%

Tollarp-Linderöd-Äsphult: 29,6%

Everödsbygden: 28,9%

Degeberga-Hörröd-Huaröd: 27,4%

Träne-Djurröd: 25,8%

LUND

114 000 invånare, känt för sitt universitet och sin domkyrka.

Dalby, Stationen-Påskagänget: 21,4%

OSBY

13 000 invånare, tidigare hemort för leksaksföretaget Brio.

Visseltofta: 22,4%

PERSTORP

7 000 invånare, känt för sin kemiindustri och tillverkning av perstorpsplattan.

Oderljunga: 36,6%

SIMRISHAMN

19 000 invånare, tätort på Österlen, levde länge på fiskeri och rederier.

Ö Vemmerlöv: 26,7%

S:t Olof: 26,7%

Hammenhög: 26,2%

SJÖBO

18 000 invånare, sedan länge är Sjöbo ett starkt fäste för invandringsmotstånd.

Fränninge: 35,8%

Vanstad: 33,7%

Sjöbo Sandbäck: 31,6%

Sjöbo Linné: 31,6%

Blentarp: 30,2%

Everlöv: 30,1%

Lövestad: 29,5%

Vollsjö: 29,1%

Östra Kärrstorp: 25,3%

SKURUP

15 000 invånare, gammalt stationssamhälle, många pendlar till Malmö och Köpenhamn.

Örsjö: 34,5%

Skivarp 1: 31,2%

Slimminge: 25,4%

SVALÖV

13 500 invånare, känt för sina växtförädlings- och trädgårdsföretag.

Tågarp: 30%

Konga-Ask: 28,5%

Kågeröd-Stenestad: 28,3%

TOMELILLA

13 000 invånare, tidigare järnvägsknut, känt för sitt HasseåTage-museum.

Onslunda: 28,2%

Smedstorp: 27,2%

TRELLEBORG

43 000 invånare, sydligaste staden, landets näst största hamn.

Klagstorp-Äspö: 33%

Alstad-Villie-Minnesberg: 30%

Grönby-Önnarp: 30%

Anderslöv: 29%

YSTAD

29 000 invånare, gammal hamnstad, känt för romanerna om Wallander.

Skårby-Rögla-Rynge-Sjörup m fl: 26,1%

ÅSTORP

15 000 invånare, järnvägsknut i nordvästra Skåne.

Kvidinge landsbygd: 28,7%

ÄNGELHOLM

40 000 invånare, länge känt för sin flygflottilj i vars gamla lokaler Koenigsegg bygger sportbilar.

Tåssjö-Össjö: 29,5%

ÖRKELLJUNGA

10 000 invånare, tätort i nordvästra Skåne.

Örkelljunga 1: 36,7%

Skånes Fagerhult: 30,2%

Rya: 28,9%

Örkelljunga 2: 26,1%

Örkelljunga 5: 25,9%

BLEKINGE

RONNEBY

28 000 invånare, en gammal handels- och industristad.

Hasselstad-Eringsboda: 28,1%

SÖLVESBORG

17 000 invånare, SD-ledaren Jimmie Åkesson växte upp och bor där.

Gammalstorp m fl: 31%

Siretorp m fl: 29,3%

HALLAND

LAHOLM

24 000 invånare, tätort i södra Halland känd för sin keramik.

Hishult: 26,9%

Ränneslöv: 24%

Knäred: 23,6%

KALMAR

HÖGSBY

6 000 invånare, centrum för jordbruksnäringen i området.

Fagerhult: 30,1%

KRONOBERG

ALVESTA

19 500 invånare, järnvägsknut i Kronobergs län.

Hjortsberga: 25,2%