Riksdagshuset upplyst med Expressens löpsedel: "Rösta nej till rasism" Foto: Suvad MrkonjicRiksdagshuset upplyst med Expressens löpsedel: "Rösta nej till rasism" Foto: Suvad Mrkonjic
Riksdagshuset upplyst med Expressens löpsedel: "Rösta nej till rasism" Foto: Suvad Mrkonjic
Regeringskvarteret Rosenbad upplyst med Expressens löpsedel: Rösta nej till rasism. Foto: Suvad MrkonjicRegeringskvarteret Rosenbad upplyst med Expressens löpsedel: Rösta nej till rasism. Foto: Suvad Mrkonjic
Regeringskvarteret Rosenbad upplyst med Expressens löpsedel: Rösta nej till rasism. Foto: Suvad Mrkonjic
Expressens löpsedel lyser även upp Kungsgatan, samma gata där "järnrörsskandalen" utspelade sig. Foto: Suvad MrkonjicExpressens löpsedel lyser även upp Kungsgatan, samma gata där "järnrörsskandalen" utspelade sig. Foto: Suvad Mrkonjic
Expressens löpsedel lyser även upp Kungsgatan, samma gata där "järnrörsskandalen" utspelade sig. Foto: Suvad Mrkonjic
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven med Expressens löpsedel. Foto: Sven LindwallSocialdemokraternas partiledare Stefan Löven med Expressens löpsedel. Foto: Sven Lindwall
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven med Expressens löpsedel. Foto: Sven Lindwall
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hyllar Expressens löpsedel på valdagen: "Jag tycker att det är ett bra ställningstagande".Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hyllar Expressens löpsedel på valdagen: "Jag tycker att det är ett bra ställningstagande".
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hyllar Expressens löpsedel på valdagen: "Jag tycker att det är ett bra ställningstagande".
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.
Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.
Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.
Kent Persson, M, med löpsedeln.Kent Persson, M, med löpsedeln.
Kent Persson, M, med löpsedeln.

I dag röstar vi
nej till rasism

Publicerad

Här lyser Expressen upp riksdagshuset.

Budskapet är tydligt: ”Rösta nej till rasism".

– SD ska inte ha en plats i vår riksdag, säger Evelina Hindliden, 25.

Expressens förstasida i dag.

I dag går svenska folket till val.

Enligt opinionsmätningarna kan Sverigedemokraterna bli tredje största parti och därmed få en vågmästarroll.

Under senaste veckan har Expressen och Researchgruppen kunnat avslöja hur kandidater i partiet uttryckt rasistiska åsikter på hatsajter som Exponerat, Avpixlat och Fria tider.

Hittills har femton kandidater i SD kastats ur partiet. Ytterligare tre utreds.

Förbipasserande stannar nyfiket och tar bilder på Expressens budskap "Rösta nej till rasism".

– Det är ett bra budskap. Delvis för byggnaden budskapet är på och att det är val på söndag, säger Evelina Hindliden som arbetar som personlig assistent och barnflicka.

Varför förknippar du detta med SD?

– För att jag ser det som ett rasistiskt parti.

– Jag håller med Evelina. SD ska inte ha plats. Inga rasister ska ha plats i Sverige, säger vännen Rebecka Gustafsson, 25, som för tillfället bor i Bergen, Norge.

"Jag kommer också rösta nej"

Flera turister stannar och tittar på löpsedeln. Två studenter från Kina säger att de uppfattar svenskar som ett vänligt, hjälpsamt folk med stor acceptans och mångfald.

Doktoranden Joanna Hård, 30, stannar upp med sin cykel för att ta bild med sin mobil när hon ser Expressens löpsedel.

– Det är så fint. Jag kommer också rösta nej till rasism. Jag kommer inte rösta på Sverigedemokraterna. Jag tycker att det är ett rasistiskt parti, säger hon.

Expressen lyser även upp regeringsbyggnaden Rosenbad och Kungsgatan, samma gata där "järnrörsskandalen" utspelade sig. Många stannar upp och tar bilder.

– Budskapet är rätt. Jag tycker alla måste vara lika värda, säger studenten Kamran Ghisvang, 20.

Upplevde rasism på tåget

För sex år sedan invandrade Kamran till Sverige från Iran. Han är ännu inte svensk medborgare, men hoppas kunna bli. Vid ett tillfälle har han själv fått uppleva rasism i Sverige, när han satt på tåget.

– Två kvinnor och två män kom fram till mig. De stirrade mig rakt i ansiktet och sa ”Kolla på hans hår och hans kläder. Du ska inte vara här!” Jag blev chockad och gick därifrån.

Vad tycker du om Sverige?

– Jag trivs här. För friheten som finns. Man får säga vad man vill. I mitt hemland är det inte så.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt