Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon får hatmejl efter t-shirtkuppen mot SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rossana Dinamarcas t-shirtkupp mot Sverigedemokraterna har fått hennes mejlbox att svämma över av hat.
Foto: Lisa Mattisson

Rossana Dinamarcas t-shirtkupp mot Sverigedemokraterna har fått hennes mejlbox att svämma över av hat.

- Jag har fått en hel del otrevliga mejl där jag blivit kallad för slyna, hora, idiot, stolpskott, fitta, säger hon.

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca uppmärksammades när hon dök upp riksdagen med en t-shirt med budskapet ”SD = rasister”. Under måndagen skulle den nya riksdagen bland annat välja talman och vice talmän. Vänsterpartiet har hela tiden protesterat mot att Sverigedemokraternas Björn Söder skulle få platsen andre vice talman i egenskap av tredje största parti.

- Det är uppenbart att man provocerar när man vågar tala klarspråk, säger Dinamarca och fortsätter:

- Jag tycker att det är oerhört viktigt att stå upp mot rasism och mot att det normaliseras. Det var det som var min tanke med att ha den t-shirten i går, säger hon.  Vänsterpartiet begärde under måndagen sluten votering av valet av talman, anonym röstning, - det gjorde att omröstningen drog ut en hel del på tiden. Något som både Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Björn Söder kritiserade efteråt.

- Jag kan tycka att det drar lite löjets skimmer över riksdagen som är Sveriges högsta beslutande organ att man förlänger sådan här process i kanske tre timmar när resultatet är givet på förhand, sa Björn Söder, SD, till Expressen.se i går.

"Mitt största problem är att vi har 49 rasister i Sveriges riksdag"

Rossana Dinamarca anser att det inte är tiden som är i fokus.

- Det kan man tycka. Jag fick också kritik mot att jag bröt mot klädkoden men mitt största problem är inte om jag hade en t-shirt på mig eller inte. Mitt största problem är att vi har 49 rasister i Sveriges riksdag. En del till och med nazistiska kopplingar sedan förr, säger Dinamarca.

Rossana Dinamarca säger att hon aldrig tidigare fått så kraftiga och så många reaktioner.

- Inte i den här omfattningen som det varit vid ett och samma tillfälle. Det har varit så att varje gång jag öppnar mejlboxen så är det ett gäng nya. Sen finns det också mycket fina saker också, säger hon.

Får stöd av partiet och riksdagen

Enligt Dinamarca får hon stöd av både partiet och riksdagen.  Och även om innehållet i många av mejlen är hotfullt är hon inte rädd.

- Jag har varit aktiv politiskt sedan jag var nio år och aktiv i den antirasistiska rörelsen sedan tonåren. Det här är inte något som kommer att få mig att börja fundera över om jag ska hålla käften eller inte, säger hon.

Expressen.se har sökt Sverigedemokraterna.