Rossana Dinamarcas t-shirtkupp mot Sverigedemokraterna har fått hennes mejlbox att svämma över av hat. Foto: Lisa Mattisson
Rossana Dinamarcas t-shirtkupp mot Sverigedemokraterna har fått hennes mejlbox att svämma över av hat.  Foto: Lisa Mattisson

Hon får hatmejl efter t-shirtkuppen mot SD

Publicerad

Rossana Dinamarcas t-shirtkupp mot Sverigedemokraterna har fått hennes mejlbox att svämma över av hat.

- Jag har fått en hel del otrevliga mejl där jag blivit kallad för slyna, hora, idiot, stolpskott, fitta, säger hon.

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca uppmärksammades när hon dök upp riksdagen med en t-shirt med budskapet ”SD = rasister”. Under måndagen skulle den nya riksdagen bland annat välja talman och vice talmän. Vänsterpartiet har hela tiden protesterat mot att Sverigedemokraternas Björn Söder skulle få platsen andre vice talman i egenskap av tredje största parti.

- Det är uppenbart att man provocerar när man vågar tala klarspråk, säger Dinamarca och fortsätter:

- Jag tycker att det är oerhört viktigt att stå upp mot rasism och mot att det normaliseras. Det var det som var min tanke med att ha den t-shirten i går, säger hon. Vänsterpartiet begärde under måndagen sluten votering av valet av talman, anonym röstning, - det gjorde att omröstningen drog ut en hel del på tiden. Något som både Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Björn Söder kritiserade efteråt.

- Jag kan tycka att det drar lite löjets skimmer över riksdagen som är Sveriges högsta beslutande organ att man förlänger sådan här process i kanske tre timmar när resultatet är givet på förhand, sa Björn Söder, SD, till Expressen.se i går.

"Mitt största problem är att vi har 49 rasister i Sveriges riksdag"

Rossana Dinamarca anser att det inte är tiden som är i fokus.

- Det kan man tycka. Jag fick också kritik mot att jag bröt mot klädkoden men mitt största problem är inte om jag hade en t-shirt på mig eller inte. Mitt största problem är att vi har 49 rasister i Sveriges riksdag. En del till och med nazistiska kopplingar sedan förr, säger Dinamarca.

Rossana Dinamarca säger att hon aldrig tidigare fått så kraftiga och så många reaktioner.

- Inte i den här omfattningen som det varit vid ett och samma tillfälle. Det har varit så att varje gång jag öppnar mejlboxen så är det ett gäng nya. Sen finns det också mycket fina saker också, säger hon.

Får stöd av partiet och riksdagen

Enligt Dinamarca får hon stöd av både partiet och riksdagen. Och även om innehållet i många av mejlen är hotfullt är hon inte rädd.

- Jag har varit aktiv politiskt sedan jag var nio år och aktiv i den antirasistiska rörelsen sedan tonåren. Det här är inte något som kommer att få mig att börja fundera över om jag ska hålla käften eller inte, säger hon.

Expressen.se har sökt Sverigedemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt